用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 我好想再知多D有關沙田樂基資料!!十分感謝!!! ...
go

我好想再知多D有關沙田樂基資料!!十分感謝!!!

之前都收西風話:沙田樂基好好,在沙田來說是名校,有家長更說好過9龍塘樂基....等等!!!所以仔仔可以在9月時入學,我都勁開心.最近幫佢報了夏日課程,帶佢返了幾日學,感覺怪怪地,不知是不是我個人要求太高??還是我比之前某間嘉X麗嚇過,所以對有D野特別敏感左呢...!!!???請有經驗家長話我知,此校的老師好嗎???因為我見到有一位(不知是老師OR 員工)在門口收卡時,佢個樣好COOL.....我好擔心.....老師們又無名牌..又急急走,佢地又把學校門關上,我根本無法知道仔仔上堂情況......請問9月1日之後也會如此嗎????我好擔心.....

Hi! Saw your other post about your bad experience before.

*Are all teachers friendly at HKPS?
No, I'm afraid not. I have come across one or two "cool" teachers.

*Do teachers scold kids there?
My girl said she was scolded when she was slow or not paying attention. The teacher's version: my girl cried easily when she taught her. We got the teacher's version not because we complained. It was just some casual talk at Parents Day.

*Do we dislike the school then?
No, we like HKPS very much. Kids go to school happily. They learn a lot there, excellent language development, a variety of extra-curricular activities, chances of inter-school competitions (if u're smart )
Our only "complaint", is that the academic demand is increasing. Though, of course, we understand that this is the general trend.

All in all, we are happy with the school. Hope you will like it too!

醒目開學勳章

原帖由 luiflora 於 10-7-22 17:31 發表
之前都收西風話:沙田樂基好好,在沙田來說是名校,有家長更說好過9龍塘樂基....等等!!!所以仔仔可以在9月時入學,我都勁開心.最近幫佢報了夏日課程,帶佢返了幾日學,感覺怪怪地,不知是不是我個人要求太高??還是我比之前 ...

I have same feeling as "A-mum".

Met 1-2 "cool" teachers b4.  For me, I don't care.  As long as my child studies happily there.  That's fine.   I can say most of the teachers there are very nice.  

The last point which A-mum raised, I totally agreed.  The acadamic level is demanding.  If yr child is smart, lot of chance to participate inter-school competitions.  

I can say no school is perfect.   Don't think too much at this moment.  See how's the new academic yr starts.  See yr son loves or not.

好多謝你地!!!我想問下D阿姐好唔好???會不會由個小朋友D臭臭在褲內???眼見有個阿姐好似好好笑容,在交錢當日,仔仔去洗手間,不知名的阿姐還問仔仔要不要幫手!!有一位老師還請仔仔吃糖,外籍人士!!你地講的1-2老師COOL ,是不是香港人???我見的是香港人,心想幸好仔仔讀國際班,應該好D(見外籍及普通話老師都有笑容)

I don't know all the nannies there.  My girl can only name 3 nannies. They are all very nice to her.

由個小朋友D臭臭在褲內?
Never heard of that!!!  Even if you've forgotten to prepare extra clothes, the school has spare shorts etc for the kids in case accidents happen.  The teachers will attach a note to let you know what to expect in your parcel!

Cool 老師是不是香港人?國際班?
Again, I don't know all the teachers. But then, some PTH teachers in 國際班 are actually local teachers who have learned PTH! So... good luck!

我諗冇學校個個老師都100分, 而且人人要求唔同, 我呢重cool媽唔特別希望太熱情既老師, 佢地做左自己責任就得. 你喜歡得嗰間學校就要信任佢地(起碼比機會佢地), 有時家長要放手, 老師先做到野.

原帖由 qqbabe 於 10-7-23 13:08 發表
我諗冇學校個個老師都100分, 而且人人要求唔同, 我呢重cool媽唔特別希望太熱情既老師, 佢地做左自己責任就得. 你喜歡得嗰間學校就要信任佢地(起碼比機會佢地), 有時家長要放手, 老師先做到野. ...

我明白.只係之前有過不愉快經驗,所以今次變得好敏感.其實我不是要求老師一定要好熱情,更加不是介意老師責罵我個仔,如果老師是用心為我仔仔好,而責罵佢,我好多謝佢TIM!!但係如果只是為了份人工,是是旦旦甘教,心情唔好就找個小朋友來出氣,搗到你個小朋友回家成日發惡夢,話驚驚老師,你會點???唉~~~有時做父母真的好難,我想佢開心但又想佢學到野,希望樂基比到佢啦!!!!ANYWAY多謝你建議!!

I have same feeling as many parents-
"If yr child is smart, lot of chance to participate inter-school competitions.",  
but if not...??

讀到 K3 中期先知原來 outer-school competitions 先係主菜,有幾個咁多,今年Win左幾個比賽,學校就更出名.

如果小朋友係普普通普,或吾out-standing又如何?就好難有機會被選出外參加比賽,見識見識,其實比賽攞獎我睇得好淡,以為無mug所謂,但我完全無諗過佢地咁嘅方式原來係會令次次落選的小朋友自信漸失~K3中間我先知個過程:開頭大家一齊練習,然後老師從中挑選,再作加強訓練,吾怪得我小朋友無份比賽但會識D歌同詩啦,最後佢地當然會知自己無份了,其實都好失落同挫敗感的,我覺得學校要諗辦法顧下LeeD小朋友感受,因為選來選去果班人,咁同樣果班人又次次落選喎,對D無所謂的小朋友就問題不大啦,但對一D著重同想加入的會幾Hurt,不過學校又會叫你家長吾好操佢地喎!我咪吾操lor ,但原來我小朋友係幾失望的.
但我都明的,學校當然想Win啦,所以選人要十拿九穩.

最衰當年我search吾倒咁深入的料,如我一早知佢地幼稚園巳經咁運作(好似大人社會呀!)一係吾讀(因我知我小朋友成績操行都好,吾係話吾smart,但個人太謹慎,吾鍾意出聲,吾主動,睇落自信吾夠,又吾好口,咁得吾到機會係理所當然的),又如果讀的話,我會同佢解釋同鼓勵,亦係校外比多少少活動,幫佢見多D世面,建立信心,同學校的世界”鄧”番均,同做定心理準備,吾洗佢面對一次又一次落選而以為自己吾啱或吾惦。
咁當然啦,常當選既小朋友會學倒好多野,讀得好開心,我都替佢地開心㗎,而老師係勞苦功高,當中有老師仲緊張到 final訓練時好惡駡學生,Li點我理解,我估老師都面對好大壓力卦,尤其係K3,D老師實在太忙於訓練,真係會無咁多心神關心小朋友的,而且課程亦教得好緊迫下.

Lee D料我諗左好耐講吾講,因為好多Fan吾知會點,但我想大家了解多些吧,吾洗好似我咁讀完幼稚園先發現小朋友自信不進反退,死火,都係自己失敗!

其實樂基係語言方面的確係幾好,而當中遇過既老師都有好好,亦有比較 hea~,我諗間間都係咁.

阿姐方面,聽過有小朋友K1時常疴左臭臭係褲被駡,then個小朋友吾開心後轉左校,但總括我小朋友同其他人都覺得阿姐幾好,樓主放心,我小朋友都讀過嘉xx的playgroup,一定好過佢的,吾知你小朋友介左片未,如未,Lee 個case,你可以參考下,同埋最好自己努力幫小朋友介片片.

至於關埋度門,好似話基於衛生原因,樂基平時上課時間係吾會比家長入內的,想知上課情況,每個月會有少少相片放係學校網頁同果個樂基合作的學習網,另家長日會播出部份上課movie...

原帖由 luiflora 於 10-7-22 17:31 發表
之前都收西風話:沙田樂基好好,在沙田來說是名校,有家長更說好過9龍塘樂基....等等!!!所以仔仔可以在9月時入學,我都勁開心.最近幫佢報了夏日課程,帶佢返了幾日學,感覺怪怪地,不知是不是我個人要求太高??還是我比之前 ...

醒目開學勳章

原帖由 idy926 於 10-7-26 17:18 發表
I have same feeling as many parents-
"If yr child is smart, lot of chance to participate inter-school competitions.",  

讀到 K3 中期先知原來 outer-school competitions 先係主菜,有幾個咁 ...

一萬個同意你的講法, 校內校外都有比賽, 原意是訓練小朋友自信和表現.  但殷選過程中, 的確會出現你所講的犧牲者, 老師要最強的出賽, 而呢班犧牲者的心理唔知有無人照顧呢, 如你所講, 小朋友mind 的話, 真係好hurt, 無疑, 做家長要好有心理準備, 番學以外, 最好 "校外比多少少活動,幫佢見多D世面, 令小朋友唔好怕羞".  呢樣好真.

[quote]原帖由 idy926 於 10-7-26 17:18 發表

讀到 K3 中期先知原來 outer-school competitions 先係主菜,有幾個咁 ... [/quote

好多謝好多謝你甘有心講左甘多野比我知!!!依家做父母真係好困難!!!!有時真係連自己都唔知點樣做....有人話學校一定要在校外比賽出色先容易出名,甘一定會對一D落選小朋友唔係甘好.....唉~~做父母當然想比小朋友在名校讀,又想老師有愛心,又想學到野,又想小朋友開心....你話世界上有無甘完美學校???所以我地只能夠盡力為佢地選擇一所接近心儀的學校!你都唔好甘唔開心啦~~就當比小朋友一個機會學習逆境時要堅強,教佢失敗不是永恆,人生有起起落落.......!!好多時,都可以用幾方面去睇一件事,不一定唔好的,你千萬唔好唔開心,否則你小朋友會以為自己無用,你要比小朋友覺得好小事,借機會教佢做人!!
好似我甘,有一次好心痛,仔仔比同學仔咬,我想為佢出頭架,但係好快我選擇左忍心唔出聲,睇佢點做,等佢自己唸方法.....之後再教返佢咩叫對咩叫錯,同點樣保護自己!!!到依家一有人想打佢,佢都懂得叫對方"停手",然後話比大人知...

如果原意是訓練小朋友自信,應該吾係只係比最強者去喎,強者本身大多都巳經有自信㗎啦...

其實吾只家長,最緊要都係小朋友有心理準備,始終係小朋友讀吾係家長去讀,但學校這方面吾透明,從一開始全班訓練都無比家長知會再殷選同最終目的係去比賽,到發現吾妥時都讀完咯,所以我想講出來,大家可以比定心理準備,吾知有無錯.

心理方面,吾肯定老師有無理,但有次我小朋友受到一次好重的打擊搞到發幾次惡夢同down左一輪(詳情吾想提,但果次負責嘅道師都認out左佢係有失誤,佢技巧無問題!而我事後追問先知佢地用一個大人世界嘅方法去選人同out人,我覺得對幾歲細路黎講好殘忍,這才是發惡夢的主因,真係好心痛),我同學校反映,佢意思係一般小朋友應該吾會咁mind,無問題的,反而我小朋友懂性,太重得失,鬥心太強,叫我多D同佢傾計,仲要吾好比佢出面咁多活動同比賽喎.(我出面無比賽喎,只係一兩個活動,佢以為我比好大壓力搞到佢咁mind呢,而且我小朋友話佢吾係為win,只係想同D best friends一齊參加,吾明點解只係自己無.)

不過都多得學校令我更了解我小朋友嘅,起碼知佢係一個認真嘅人,但真係要小心處理佢情緒.
可惜到而家佢都吾肯再玩番佢果次被out嘅活動,係都要轉玩其他,吾知有無關,但我會比空間佢,比多D支持.

原帖由 monkey05 於 10-7-26 17:54 發表

一萬個同意你的講法, 校內校外都有比賽, 原意是訓練小朋友自信和表現.  但殷選過程中, 的確會出現你所講的犧牲者, 老師要最強的出賽, 而呢班犧牲者的心理唔知有無人照顧呢, 如你所講, 小朋友mind 的話, 真係好hur ...

吾洗客氣 ~ 我絕吾會話因為無份而吾開心,無所謂,只係覺得佢地應顧及下Lee班小朋友嘅心理健康,Lee D野,我都無同小朋友講學校啱吾啱,我係話吾緊要啦,一定有人有份有人無份,無咁多名額呀,你咁細,第時大把機會啦,佢都無因為Lee幾個比賽太大感覺,因為K3頭,佢都巳經受左學校一個咁重打擊,小毛見大毛,有免疫啦.

仲有我都係忍痛果隻,吾會同小朋友去學校爭取,吾通大個返工我做亞媽又幫佢同老細爭取機會?我只係提點佢問題係邊,話佢知其實佢都叻,但性格吾出聲吾主動,無人留意到,有機會都未必比佢㗎喎,等佢自己諗下,決定點行自己的路.

原帖由 luiflora 於 10-7-27 11:02 發表
[quote]原帖由 idy926 於 10-7-26 17:18 發表
"If yr child is smart, lot of chance to participate inter-school com ...

醒目開學勳章

原帖由 idy926 於 10-7-27 12:08 發表
吾洗客氣 ~ 我絕吾會話因為無份而吾開心,無所謂,只係覺得佢地應顧及下Lee班小朋友嘅心理健康,Lee D野,我都無同小朋友講學校啱吾啱,我係話吾緊要啦,一定有人有份有人無份,無咁多名額呀,你咁細,第時大把機會啦,佢都無因為Lee幾個 ...

多口一句, 想問下你女兒是由k1 or playgroup 讀到而家呢 ?  點解, 到 k3 你才發覺有唔對勁 ? 其實, 佢地呢套所謂用大人世界嘅方法殷選方式, 係由最細既學前班都已係咁. 不過, 學前班時的比賽是校內, 不是校外而矣, k2, k3 的就是校外的.  的確對成熟一點但又落選的小朋友來講會有心理影響, 老師同你講果番說話好兒戲, 只從大人的角度來睇.  咩叫做 "一 般小朋友應該吾會咁mind,無問題的". 其實佢地可唔可以做到人人有份呢一樣呢, 唔同比賽比唔同人出賽, 佢地參加咁多個校外的, 有好多quota bor, 唔好repeat 比相同的小朋友出, 咁其他人多d 機會參加, 校外落選的, 參加校內果d 囉.

係 K1.

校內比賽學校有出 notice 話以平時表現選, 叫家長吾好操小朋友喎? 幾公平呀. 嘜仲有其他校內比賽咩? C 囉! 畢左業仲矇查查.

Sorry講得吾清楚令你誤會, "用大人世界嘅殷選方式", 系指我女join左學校某個課外活動, 就系用大人世界方式殷選, 這方法並吾同我話全班一齊訓練嘅方法 <----- Lee種吾殘酷, 算公平添. But一樣可能會令小朋友吾失自信.

點解, 到 k3 你才發覺有唔對勁? <---- 唉~ 我咪就係失敗lor, 吾在乎比賽嘛, 好信學校而且見小朋友開開心心咪得lor, 點知到K3發惡夢先開始醒覺 (失敗2 ~ 我吾在乎但吾知我女在乎), 辛苦追查下最後先知佢地用左 "大人世界嘅殷選方式"~ group埋全部有參加Lee個活動嘅小朋友, 當住5個人.校長.主任.導師.老師面前, 遂個出來表演, 最後當面"你" "你" "你"咁選出來, 就係果幾分鐘嘅表現定江山, 吾理你平曰點. 以大人角度感受下, 咁選法, 眾目葵葵, 落選面吾面矇? 而我問點解我女同佢其他同學, 都肯定話我女係有份出賽? 原來導師為左令班小朋友認真D, 上堂時咁講: "要去比賽架, 努力呀!"  就系咁咪大家信晒, 諗住有份, 包括我女, 佢好開心, 努力練習點知之後會突然再有殘酷一叮唧 ? 仲要導師話我知佢技巧冇問題但好似自信吾夠, 又以為佢K2, 令佢所識K3嘅全部有份賴低佢一個, 你話C吾C? 幾歲人點頂呀?

同埋點解話大人世界? 因為我99都係做Lee方面的導師, 佢話大人真係咁選, 但對幾歲人仔就殘忍D.....所以應一早比家長知咁樣選, 吾洗到時大家咁Shock.

之後嘅比賽我先認真留意佢地係點選, 我唯有不停比心理準備我女, 同佢講吾緊要, 淡化淡化.

但吾洗驚嘅, 我諗你地無咁好彩遇到咁嘅事, 要咁啱join正果個活動, 咁啱有人失誤, 又要似我小朋友咁"怪"先會出事lor, 希望如學校所言, 一般小朋友無問題就好.

其實佢地可唔可以做到人人有份呢一樣呢 <---- 儍啦, 咁多人, 邊得閒理你咁多? 選人佢地有絕對權, 家長邊有得比意見, 始終學校攞獎出名, 家長都有好處, 係現實. 都係果句 la, 做定D心理準備, 有嘅當 bonus 好了.

原帖由 monkey05 於 10-7-27 21:15 發表

多口一句, 想問下你女兒是由k1 or playgroup 讀到而家呢 ?  點解, 到 k3 你才發覺有唔對勁 ? 其實, 佢地呢套所謂用大人世界嘅方法殷選方式, 係由最細既學前班都已係咁. 不過, 學前班時的比賽是校內, 不是校外而矣 ...

唉~~"學校"在江湖身不由已!!!依家邊有一間有教無類(咩都會為小朋友唸)而家長又搶住去報名的學校啊???學校為了出名or成功,有時當然都會犧牲少少學生啦!!總之我真係未聽過有一間100分的好學校啦~~ 唯有我地做父母盡力(多d同學校溝通,多d同小朋友傾計.....)小事就教下佢逆境要堅強,大事唯有轉校囉~~唔係我地可以點姐????
anyway,我真係好多謝你地,我可以做好心理準備.

另外,見仔仔今個星期返hkps返得好開心,我都放心左好多,佢成日講miss kis and mr hong 好好人(好似係甘叫,不過我覺得怪怪地,應該佢叫錯左.....)

努力!

原帖由 luiflora 於 10-7-28 10:28 發表
唉~~"學校"在江湖身不由已!!!依家邊有一間有教無類(咩都會為小朋友唸)而家長又搶住去報名的學校啊???學校為了出名or成功,有時當然都會犧牲少少學生啦!!總之我真係未聽過有一間100分的好學校啦~~ 唯有我地做父母盡力( ...

原帖由 idy926 於 10-7-28 11:49 發表
努力!

多謝你!!!你會幫個女選擇咩小學啊??會唔會考慮培僑???聽講比好多機會小朋友見人......學校好似又唔會排名次.

首先要讚下你講出HKPS 較負面既情況, 因為HKPS 好多DIE HARD FANS 你所講既情況, 我都聽聞過, 亦係從另一間幼兒園轉到HKPS 讀PLAYGROUP! 好多人講到HKPS 無敵咁, 我都覺得在沙田幼稚黎講, 佢算各方面都幾平均的一間, 語言方面亦不錯, 但無想像中強! 至於很多人都讚佢地做學生份Profile 都好出色又好有心思, 我就覺得只係普通je, 我見過我同另外兩個小朋友既其中一個活動評語是一模一樣的, 只是換了小朋友的名字, 其他的評語也是差不多, 有些還把我小朋友的名字打錯為另一個小朋友的名字, 亦即老師用同一個評語但忘記了改名字! 相比其他區份, 佢既教學模式或校舍又並不算突出, 外間很多幼稚園也能做到雙語環境, 校舍亦較大, 還有戶外PLAYGROUND! 選她的原因就是因為近住所! 不需小朋友遠走他區!

至於外出比賽, 的確被OUT的小朋友會受到打擊,我認識的被OUT 學生的父母, 為了讓仔女也可參加同一個比賽, 自掏腰包外出找老師TRAIN 小朋友, 為的就是買回小朋友的自尊?自信?還是家長的不甘心? 不論怎樣, 不要因為口碑兩個字就完全倚懶一間幼稚園教導, 不竟HKPS 都是一間私立商業學校!

原帖由 idy926 於 10-7-26 17:18 發表

讀到 K3 中期先知原來 outer-school competitions 先係主菜,有幾個咁 ...

原帖由 nc2000 於 10-8-11 01:08 發表
首先要讚下你講出HKPS 較負面既情況, 因為HKPS 好多DIE HARD FANS 你所講既情況, 我都聽聞過, 亦係從另一間幼兒園轉到HKPS 讀PLAYGROUP! 好多人講到HKPS 無敵咁, 我都覺得在沙田幼稚黎講, 佢算各方面都幾平 ...

好同意你的講法,我囡囡讀左四年,讀得好開心,國語英文算可以啦,但又不至於話強,我女女係平庸之輩,所以咩都唔會有佢份,校內校外皆是,記得放學最後一日接放學,有參加過比賽又拎到奬的小朋友每人會有一份禮物,出來的景象是,有小朋友一個人拎八至九盒,多到拎唔晒,有人一盒都冇,一份都冇的小朋友,點解佢地會一份都冇???學校是否應反省下呢

至於話份Profile ,比我感覺只是老師交功課,睇唔到用心之作

但整體上,我認為學校的姐姐很好,很有愛心,我女女都很喜歡他們的,這點應可放心

咁你無搵個籍口自己奬番份禮物比佢咩?我有喎,佢嘅reading scheme今年全年嘅印仔全滿,雖然吾知係咪人人都係咁,不過我覺得算好籍口掛~~~

原帖由 may123 於 10-8-11 09:23 發表

好同意你的講法,我囡囡讀左四年,讀得好開心,國語英文算可以啦,但又不至於話強,我女女係平庸之輩,所以咩都唔會有佢份,校內校外皆是,記得放學最後一日接放學,有參加過比賽又拎到奬的小朋友每人會有一份禮物,出來的景 ...