用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天水圍-元朗信義中學交流區
樓主: 小露兒
go

天水圍-元朗信義中學交流區 [複製鏈接]

回覆 1# wbady 的文章

上星期四同個仔行"石板街",正行到上氣唔接下氣,突然有個靚姐姐同我個仔say hi.
她是之前學校Eng camp的老師,她說:我考到U, 現在我返繄U的camp.我連忙恭喜她,並在心裡想:我個仔遲D都係咁就好了!
下星期要返三日Maths班,你地買好書同校服未?

我女讀鄉中,今年升中二,去年我也曾考慮信義,為的是它會盡量將資源投放在學生身上,當時副校長說,無論在平時或假期甚至暑假,都會為跟不上的學生補課、家長無需為子女找補習,會考班更會盡量在暑期內完成課程,在中五著重温習,這些幾吸引我。

不過,因有同學在這裡教書,認為小女band1頭,這裡並不適合她,鄉中較自由,更有利她發展,故選擇了鄉中,一年下來,她讀得比想像中愉快,希望你兒在信義有著愉快的學習生活。

wbady:
請問鄉中是否精英班會教得多D深D?
你個女九月將會升邊班?

原帖由 wbady 於 10-8-16 17:44 發表
我女讀鄉中,今年升中二,去年我也曾考慮信義,為的是它會盡量將資源投放在學生身上,當時副校長說,無論在平時或假期甚至暑假,都會為跟不上的學生補課、家長無需為子女找補習,會考班更會盡量在暑期內完成課程,在中五著重温習,這些 ...

原帖由 mamafufu 於 10-8-17 17:54 發表
wbady:
請問鄉中是否精英班會教得多D深D?
你個女九月將會升邊班?

精英班和普通班課程完全一樣,但讀書氣紛就精英班較強,普通班稍弱,不過普通班較活潑,愉快,去年無論中、英辯論比賽或其他課外活动比賽,多由普通班奪得,所以我認為鄉中較自由,同學們都能各取所好,而事實上,功課量比小五、小六輕很多,對於希望學校會谷學生的家長而言,鄉中實不宜。

小女明年1E升2E(精英班)。

以下連結,是精英班女生所寫嘅blog,不彷參考下,在鄉中讀書自动自覺很重要,依賴學校摧谷オ有好成績的學生是不大適合的。

http://hk.myblog.yahoo.com/sally960818/article?mid=563

回復 1# wbady 的帖子

上課都接近三星期了,看著小兒好像很得閑,每天都很少功課,問他為何?他說教得很少。中文老師請病假仍未返,代課的又教得很少。
我想知中一是否這樣?幾時會有測驗?是否全年只得兩測兩考?

原帖由 小露兒 於 10-7-22 17:10 發表
Hi, 我小朋友剛入信義讀S1.
歡迎大家來聊聊!
今日出分班結果,但學校話
今年冇精英班,會把分班試的成績
將學生平均分配到各班,但又問
我們是否願意入C班普通話班嗎?
好唔明?咁又點平均公配?
唔知上年係點? ...

請問F.1-F.3係咪沒得出校外食飯??thx!!

各位信義媽咪好,
好耐無上來八吓,請問小露兒的小朋友現在讀成點呀?可否報吓料比,上次你問過的精英班又點,普教中班又點?學生質素?老師又如何?謝謝!

睇完大家對信義的分析,有種物競天擇,適者生存的感覺

自然定律,出來做事亦然!雖然甘,但亦有不少不知天高地厚,生存技能極低的"港孩".

原帖由 需婆 於 11-1-9 22:38 發表
睇完大家對信義的分析,有種物競天擇,適者生存的感覺

原帖由 wbady 於 10-8-7 13:05 發表
信義從來就不是甚麽名校,每年有幾多尖子?尖子根本吾曾揀佢,記憶之中就從未出現6A生。

它之出名只是合格率高而矣!卻原來如此,一间學校淘汰100個學生,巳經吾可能係一般成績太低而被勸退,而是一有目標性嘅政策。

我女讀鄉中, ...

信義係有出過6A生>>http://www.yll.edu.hk/result/ce/09-10/index.htm

Up!
好似學校話元朗屯門區只得佢地初中開Eng Lit呢科.

回覆:天水圍-元朗信義中學交流區

大家好!個仔今年升中一派咗信義,今日已去註冊,之前在EK見有家長話有啲中學在註冊時會幫同學搞埋學生八達通,但今日註冊時又無,我又依家至記得,請問其他家長知道如何處理/申請嗎?

回復 天娜 的帖子

你好.請問呢哋資料去邊道可以睇到呀.我都想多了解下.唔該晒.

剛派位到信義,各位多多指教!

剛派位到信義,各位多多指教!

請問有冇分精英班?

其實有冇信義的dSE成積,

在新高下, 苦果冇左大淘殺,  成積如何呢?
‹ 上一主題|下一主題