用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 学咩野樂器好呢?
go

学咩野樂器好呢? [複製鏈接]

学琴- 家中沒地方放
小提琴- 我有親戚学過, 知道手指頭會好痛

有咩野樂器不佔很大地方又適合男仔学呢?
   0    0    0    0

比我會睇下將來小學有冇樂團之類, 學D 學校認可有分加 (或者) 的樂器.

原帖由 JarJarBin 於 10-7-22 16:22 發表
学琴- 家中沒地方放
小提琴- 我有親戚学過, 知道手指頭會好痛

有咩野樂器不佔很大地方又適合男仔学呢?

有無考慮過吹管樂呀? 小號、長笛....我囡囡有氣喘,唔敢比佢學,但我覺得好型,男仔學好呀

吹長笛都幾型仔播, 只係件樂器初級学都要二、三千元, 小朋友既野好難講, 学兩個月就唔中意的話就好肉尺. 之前学piano学左兩個月就唔願学, 好在学piano時老師話初学用玩具琴試下先. 但長笛冇玩具, 買真既又貴.

簽名被屏蔽

以你的要求,還是回到小提琴吧!手指頭可以不痛的。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我在工餘時有學中國笛子wor, 原來中國笛子是橫吹的, 簫才是直吹 (老師說的), 中國笛子比男仔學都好呀, 穿起件唐裝衫吹橫笛, 好有才子feel, 又唔貴, 百幾元就有一枝, 又有考級制度, 是經香港考試局報考的北京中央音樂學院考試, 笛身仲冇flute咁長, 收在書包都冇人知(七大武器之首? ) 指法都幾易

呢個課外活動論壇好似冇乜人講中樂, 我都好想認識多D
天惠媽
‹ 上一主題|下一主題