用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Form 1 BPS 家長交流區
樓主: LWsusanna
go

Form 1 BPS 家長交流區 [複製鏈接]

原帖由 LWsusanna 於 10-8-17 10:13 發表
Thanks for sharing, 我今日都訂左一本, 一樣10.34鎊, 另一本 'Three Adventures of Sherlock Holmes' 好似貴過係香港買, BPS 家長你們買到呢一本未, 知唔知邊度有得賣??

'Three Adventures of Sherlock Holmes'
我前個星期響商務買左本唔知而家仲有冇,你可以去睇睇.

另外本Frankenstein (OPER 5)書單價錢 HK61,但商務個List Price 係 HK51, 只有o個本Frankenstein (NOPER 5) 先至係HK61,唔知邊本先o岩內容唔知有冇分別.

OPER--Oxford Progressive English Reader
NOPER--New Oxford Progressive English Reader

醒目開學勳章

原帖由 LWsusanna 於 10-8-17 10:13 發表
Thanks for sharing, 我今日都訂左一本, 一樣10.34鎊, 另一本 'Three Adventures of Sherlock Holmes' 好似貴過係香港買, BPS 家長你們買到呢一本未, 知唔知邊度有得賣??

我7月初係商務訂, 都拿左貨
依家係差一本1b science 未有貨
btw, 你們20號會吾會返學校?

做乜返學校? 有Function?
個囡就會返最後一日Pre-School.
仲要買運動衫--分派左去Chee社唔知乜顏色.

醒目開學勳章

原帖由 kennyyctam 於 10-8-17 14:01 發表

尋日派左通告, 20號1:30會有個bridging course 既畢業禮, 有video 看(佢地5日活動的短片)同有頒獎禮(表現優異果d)
我女話, 無人同佢講佢入乜野社, 但佢自己看到係yan 社
甘係吾係應該等通知, 定係看到就=係, 可以買得運動衫?

原帖由 CrabPincers 於 10-8-17 14:07 發表

尋日派左通告, 20號1:30會有個bridging course 既畢業禮, 有video 看(佢地5日活動的短片)同有頒獎禮(表現優異果d)
我女話, 無人同佢講佢入乜野社, 但佢自己看到係yan 社
甘係吾係應該等通知, 定係看到就=係, 可以 ...

入學通告度寫左會在16/8公佈(門口公告版)所屬社色,知道左就可以自己去買運動服,我諗冇個別通知,因為每班都可能有四個社概學生,如果想穩陣叫佢睇多次或者自己親身去睇完先買,反正賣衫個shop都響北角.

原帖由 kennyyctam 於 10-8-17 14:01 發表

Chee House 件衫係紅色,短褲就所有house都係黑色,運動堂那天可以穿運動鞋返學,但對鞋必須主要為白色,衫就要上堂前先換。
仲有,去北角買運動衫前最好先打個電話上去睇下有無人開舖先好上去,它的營業時間並不準時的,去年我11:00am去到等了成個鐘頭才有人回來開舖。

原帖由 tangko 於 10-8-17 17:05 發表

Chee House 件衫係紅色,短褲就所有house都係黑色,運動堂那天可以穿運動鞋返學,但對鞋必須主要為白色,衫就要上堂前先換。
仲有,去北角買運動衫前最好先打個電話上去睇下有無人開舖先好上去,它的營業時間並不準時的,去年我1 ...

我囡囡一樣入左 Chee House, 編左入1 k 班, 你地入邊班呀??

原帖由 LWsusanna 於 10-8-17 18:22 發表

我囡囡一樣入左 Chee House, 編左入1 k 班, 你地入邊班呀??

我個囡編左入 1S, Chee House,
佢聽D高年級姐姐講,話以前中一有精英班今年開始冇喎,唔知真唔真.

原帖由 kennyyctam 於 10-8-17 21:15 發表

我個囡編左入 1S, Chee House,
佢聽D高年級姐姐講,話以前中一有精英班今年開始冇喎,唔知真唔真.

It's not true!

原帖由 tangko 於 10-8-18 08:10 發表

It's not true!

即係以前都冇精英班定係今年都仲有精英班呀?

我女入左1P. 請問運動衫嚮北角邊到買, 學校好似無比過資料.

原帖由 elle1128 於 10-8-18 09:19 發表
我女入左1P. 請問運動衫嚮北角邊到買, 學校好似無比過資料.

新中一登記日學校派左十多頁通告,其中第七頁體育課須知有講.
購買運動服前需要知道派左入邊個社(16/8公告板)不同社不同顏色,
購買地點:卓麗成衣公司
北角渣華道8號威邦商業中心4樓8室

我女讀1P, Chee House. 今日打電話問, 原來校服+冷氣外套係豐昌順買, 運動衫+黑色運動套裝(10月水運會要用)就要係卓麗買. 點解要分開鋪頭賣呢? 不過,今日等亞女放學就去買啦.

原帖由 kennyyctam 於 10-8-18 08:51 發表

即係以前都冇精英班定係今年都仲有精英班呀?

以前就唔知,自從新校長Wendy Ho上任以來都都冇精英班。去年迎新日有個家長太太見個女編入1K班,以為女兒被編入最後一班,即時在禮堂們口大哭大啼,註校社工岑姑娘都攪佢唔掂,最後要勞煩校長出馬向她再一次講清楚BPS並沒有所謂的精英班。
小女去年都被編入1K班,那位家長吵鬧一輪後,我和太太也有點兒不開心,但學期完結後,小女成績也在全級前列位置,證明校長並無欺騙那位家長。
在此提醒各位S1家長,在各科中,數學科都好多同學(肥佬),大家宜早作準備。

原帖由 晴朗媽媽 於 10-8-18 11:59 發表
我女讀1P, Chee House. 今日打電話問, 原來校服+冷氣外套係豐昌順買, 運動衫+黑色運動套裝(10月水運會要用)就要係卓麗買. 點解要分開鋪頭賣呢? 不過,今日等亞女放學就去買啦. ...

其實豐昌順主要賣校服,卓麗賣運動服,
冷外套另外有兩間賣,金達及妙奇(但在豐昌順都見到),
你睇番新中一登記日派概通告,就有齊哂所有校服資料.

**分得好散最小要走兩輪

醒目開學勳章

原帖由 kennyyctam 於 10-8-18 12:21 發表

其實豐昌順主要賣校服,卓麗賣運動服,
冷外套另外有兩間賣,金達及妙奇(但在豐昌順都見到),
你睇番新中一登記日派概通告,就有齊哂所有校服資料.

**分得好散最小要走兩輪 ...

今日去左買運動服, 可能個個家長都諗住去完closing ceremony 之後順便帶個個女去買, 排晒長龍(好彩我早到), 做到個職員好mon, 發晒脾氣........

d 運動服, d 質地好似好差甘

數學補習

原帖由 agneshaze 於 10-8-21 09:09 發表
我女女補緊學研,係天后附近,就開學,想睇下有冇家長有興趣,同我女女一齊讀,想女女識多d同學嘛 ,女女比較靜d=]

如果只補數學一科想睇定d 先, 因為佢一向都有做開奧數, 可能這方便有幫助,囡囡都話想搵定一間全科補習的補習社, 你們有什麼推薦好的中學補習社?

回復 1# LWsusanna 的帖子

回復 39# agneshaze 的帖子

咁你補開邊間, 可否 PM 我!!
‹ 上一主題|下一主題