用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇人講下學中國笛子
go

有冇人講下學中國笛子 [複製鏈接]

近來工作上轉了半職, 有多餘時間想搵D野學, 尤其是音樂方面, 完成我年少時的夢想, 本來想讀慈雲山果間乜鬼基督教國際音樂學校, 但發覺要投放的時間都幾多, 所以都係搵D濕碎野學下算

於是選了學番中國笛, 其實N年前在音統處跟林斯昆老師學過, 學了一年都唔夠就停了, 現在重拾, 真係乜都唔記得咁滯, 由頭學過, 仲比我個學長笛的女笑到我咩咁

但係我覺得, 中國笛D聲好聽過長笛好多(如果吹得好既話), 好有傳統feel, 一聽起來就好似置身於風光明媚的鄉間, 睇譜又易過西樂, 因為係睇數字譜, 指法都幾易, 只有6個孔, 價錢又唔貴, 我果枝都係百幾蚊, 仲幾靚, 有首詩刻在笛頭, 好似一件工藝品, 不過老師話, 遲D可能要買多幾枝不同調的笛
   0    0    0    0
天惠媽

鄭旭...我唔係太熟中樂界的人的名

不過入得音統處教, 都應該有一定資歷掛

我現在跟的那個老師其實就是我個女的長笛老師, 他有兼教中國笛的, 以前亦有玩開音統的中樂團, 做生不如做熟, 都唔敢在外面亂找
天惠媽
‹ 上一主題|下一主題