用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級會讓仔女自己返放學?
go

幾年級會讓仔女自己返放學? [複製鏈接]

王國會長

話說暑假前學校派了張通知問家長下學年會讓仔女自己放上學或由家長接?

我囡下年升小三, 想了一會還是選了由家長接, 大家又會在那一年級讓仔女自己返放學?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我個係女,唔到中學都唔會考慮自己返,放學
就算學校係屋企樓下都係咁話

上學我自己送
仔升小三
嚟緊呢個學期會讓他搭校車番屋企, 校車係樓下, 會讓他自己搭LIFT番屋企

呢二日, 有叫他自己落街買雪條, 番來非常興奮, 他覺得自己開始有能力獨立咁做嘢
仲同我講, 媽咪樓下的SECURITY没阻攔我, 我大嗰仔啦~
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

有時越遲俾佢自立,就令佢做「港童」的時間越長。
有個小五男生仍用「爹」聲與人溝通, 仍不願揹書包, 仍要人陪去廁所......
愛收集舊書包、背囊的傻人

小三應該未得住.

小五, 小六就得.  但大前提係 -- 去程回程路上都安全, 如有行人天橋, 有紅錄燈的內街.

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-7-21 23:40 發表
話說暑假前學校派了張通知問家長下學年會讓仔女自己放上學或由家長接?

我囡下年升小三, 想了一會還是選了由家長接, 大家又會在那一年級讓仔女自己返放學? ...

我個女有個同班同學(1年班), 住梅窩, 係上環返學.  佢每日都自己坐船由梅窩出中環, 然後坐校車返學. 放學又係坐校車去中環碼頭, 坐船返梅窩.

不要以為個小朋友好free, 佢有一次係船上面曳, 只係百厭返斗, 船公司通知學校, 比訓導主任罰.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

一年級   會唔會危險左D呀....

原帖由 yuenwa 於 10-7-27 13:23 發表
我個女有個同班同學(1年班), 住梅窩, 係上環返學.  佢每日都自己坐船由梅窩出中環, 然後坐校車返學. 放學又係坐校車去中環碼頭, 坐船返梅窩.

不要以為個小朋友好free, 佢有一次係船上面曳, 只係百厭返斗, 船公司通 ...

回覆 1# maylaimama 的文章

我阿仔四年級自己返學

醒目開學勳章

一年級自己坐船再坐校車返學,哇......
想佢自立,唔做港童唔係咁訓練架
係小朋友安全情況下,都可以練到麻
我囡囡一年級開始,一話準備出街,自己換衫
水,手巾仔,外套放好晒入袋,著鞋行得出門口
功課,收拾書包全部自己攪掂,放假要幫我晒衫,摺衫
但獨自留家,自己返放學,落街...NOWAY
唔到中學都唔會比,早一,兩個月前有個二年級女仔
第一日自己返學就出事,被車撞到危殆
呢d野係冇第二次機會,我一次都唔會試,唔會去博

不要以為個小朋友好free, 佢有一次係船上面曳, 只係百厭返斗, 船公司通 ...

王國會長

1年班自己坐船/後坐校車會唔會太過份, 咁算唔算疏於照顧?

王國會長

俾佢自立不一定就要讓他自己返學, 可以用其他方法訓練吧

原帖由 jessc 於 10-7-26 21:46 發表
有時越遲俾佢自立,就令佢做「港童」的時間越長。
有個小五男生仍用「爹」聲與人溝通, 仍不願揹書包, 仍要人陪去廁所......

王國會長

本來冇想過這問題, 不過囡囡拿通告回來時她自己選了自行返學, 才讓我開始思考這問題.

囡囡間小學在屋苑旁, 行十分鐘到不用搭車, 要過一條馬路(但有行人天橋), 路上應也安全, 不過小三也不會讓她自行上學.

原帖由 Lyn 於 10-7-27 07:59 發表
小三應該未得住.

小五, 小六就得.  但大前提係 -- 去程回程路上都安全, 如有行人天橋, 有紅錄燈的內街.

十分認同這是疏於照顧  簡直比起有些父母獨留子女係屋企更危險
兒子升小六後多番要求自己返學  因為他怕同學們笑 我見距離學校步行只是十分鐘 便答應,但若是女兒我就未必會

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-7-28 00:31 發表

我第一次聽到我個女話我知佢同學自己搭船/車返學時, 我冇諗到危險問題, 我返而反思我係唔係太保護我個女.

但無論如何, 我而家都唔會比我個女自己返學放學, 因為佢係夢遊人, 比車揰死都唔知發生乜事. 或許4年班會考慮一下 (因為學校比4-6年班學生自行放學).
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-7-28 00:31 發表

有時家長都身不由己。
我見過的case係一個女仔一年級已經要自己返學:
由屋企過一條無燈的馬路,再過六段有燈的馬路。
皆因父母都係中港兩地走,唯有朝早返學媽媽送返學,
放學靠自己過咁多條馬路。
到而家小四,四年一直相安無事。
愛收集舊書包、背囊的傻人

醒目開學勳章

冇任何理由籍口解釋可以任由一個咁細既小朋友自己出街
要到有事先黎後悔....個大人要責怪自己一世,點痛苦,話之佢
只係可憐個小朋友,咁就害左佢....
到時後悔莫及,太遲了!!

原帖由 jessc 於 10-7-29 22:45 發表

有時家長都身不由己。
我見過的case係一個女仔一年級已經要自己返學:
由屋企過一條無燈的馬路,再過六段有燈的馬路。
皆因父母都係中港兩地走,唯有朝早返學媽媽送返學,
放學靠自己過咁多條馬路。
到而家小四,四年一直相 ...

當佢頂嘴頂到我服左佢,當然要係我心服口服。

醒目開學勳章 王國長老

我識得有人由得讀小一既女仔自己返學放學, 雖然係行去搭校車, 但佢住個層樓大部份係老人家, 假若有人跟佢尾返屋企, 真係夾左入屋......都無人幫到佢.......

我就最少接送到六年級, 佢係男仔我都還可以早 D 放手, 奈何係女.........出左事就一世架喇.....
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題