用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想買部辭典俾小朋友升中 
go

想買部辭典俾小朋友升中  [複製鏈接]

想買部辭典俾小朋友升中,快譯通or好易通?

1    0    0    0

其實各位認為是否有須要買電子辭典給小朋友升中,價錢真的不便宜呀!!! 

好易通, 約千八蚊果部夠用了

原帖由 正能量 於 10-7-21 22:31 發表
其實各位認為是否有須要買電子辭典給小朋友升中,價錢真的不便宜呀!!! 

其實買一本附有光碟的字典,再加一隻金山詞霸,就會有齊英譯英、英譯中、英和美發音和拼音功能。
以上只需$500左右,是我學IPA的阿Sir教的方法。

查字典,都係揸本正統字典比較詳盡,建議用Oxford Advance Learner. 要看英文解釋.

發聲字典用來學發聲,好易通好d

我個女用快譯通,F.1用到依家升F.5都冇問題.
買一千多元一部已足夠.
如果讀英中,有部電子辭典點都方便d
初初可能有好多字要查,下下用傳統字典就要用好多時間
當然,傳統字典會解釋得更清楚,兩者各有各好處.

你試下用部字典機查下以下詞語,再用本Oxford Advanced Learner's 比較:
(1) au fait
(2) carte blanche
(3) drop by

好易通好

原帖由 正能量 於 10-7-21 22:27 發表
想買部辭典俾小朋友升中,快譯通or好易通?

朋友介紹買好易通HD001$2990。佢買個時$3400,佢話好好用,升中學好0岩用,但係我覺得比小朋友用太貴,又擔心佢唔小心唔見左,所以個心十五十六,唔知買唔買好,各位有何高見?

原帖由 正能量 於 10-7-22 23:17 發表
朋友介紹買好易通HD001$2990。佢買個時$3400,佢話好好用,升中學好0岩用,但係我覺得比小朋友用太貴,又擔心佢唔小心唔見左,所以個心十五十六,唔知買唔買好,各位有何高見? ...

成三千蚊我覺得唔值,
三千蚊買部netbook都得啦.
你可以去睇下先,一般都有好多款比你試.
真係買千幾至二千一部已經好夠用!

agree...

原帖由 lk362 於 10-7-22 12:20 發表
我個女用快譯通,F.1用到依家升F.5都冇問題.
買一千多元一部已足夠.
如果讀英中,有部電子辭典點都方便d
初初可能有好多字要查,下下用傳統字典就要用好多時間
當然,傳統字典會解釋得更清楚,兩者各有各好處. ...

剛去書展睇過,好易通$1499之後就係$2699,其他仲有朗文同明報myid隨身學都有出電子辭典,真係花多眼亂,拿不定主意結果空手而回,到宜家都唔知買唔買好!= ="

我係書展買左部好易通$1499, 仲送多部cheap cheap字典機

原帖由 正能量 於 10-7-24 23:46 發表
剛去書展睇過,好易通$1499之後就係$2699,其他仲有朗文同明報myid隨身學都有出電子辭典,真係花多眼亂,拿不定主意結果空手而回,到宜家都唔知買唔買好!= =" ...
:-D :-D :-D :-D :-D

我太太昨天也買了這個組合:
好易通638好易通mini Opass5

女兒還小,就讀K2,所以她比較對Opass5比較有興趣,"篤來篤去"。昨天太太在會場挑來挑去,沒主意,我叫她買部最便宜的就行了!所以買了這個組合。

原帖由 angesso 於 10-7-25 01:37 發表
我係書展買左部好易通$1499, 仲送多部cheap cheap字典機

uglyduckling , 及各位,

我6月已在百老匯買了"好易通- 9200mini" $1890, 因急上暑期英文班用, 是老師介紹這隻款, 她教開大學的, 說現在的小學/中學/大學的學生用此已夠, 所以先堅定咁要這款.

請問書展這款要幾多錢和冇有咩送??

你地上網址睇下有咩分別 和喜好啦, 我係用家, 不是倣媒.

uglyduckling , 及各位,

我6月已在百老匯買了"好易通- 9200mini" $1890, 因急上暑期英文班用, 是老師介紹這隻款, 她教開大學的, 說現在的小學/中學/大學的學生用此已夠, 所以先堅定咁要這款.

請問書展這款要幾多錢和冇有咩送??

書展的好易通攤位沒有9200賣,工作人員說這是兩件前的型號,所以不推介我去購買,不過如果我真的堅持要買,他可以幫我order,價錢一樣是$1890,會加送一本oxform第7版辭典

原帖由 Turboho 於 10-7-25 23:45 發表
快譯通同好易通都一樣姐!你比佢自己選la!
請問你覺得快譯通發音準的-清的或是好易通?謝謝.

..

原帖由 dobbybabie 於 10-7-26 00:06 發表
請問你覺得快譯通發音準的-清的或是好易通?謝謝.
..

好易通好啲。

好易通是全本牛津高階電子版,有例句,同義詞等功能。
‹ 上一主題|下一主題