用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好感動, 沒有選擇錯學校
go

好感動, 沒有選擇錯學校 [複製鏈接]

昨天係小朋友最後一日返pn班, 所以特登請假接佢放學.  每一個小朋友放學時都手持一大袋東西, 回家一看, 呵好感動呀, 其中一本有 個人portfolio, 裡面記錄晒小朋友過去一年上堂時照片, 上堂時勞作, 小朋友自劃像, 2 位老師對小朋友上堂評估報告.... 好細心....

小朋友由每天上校哭喊, 到現在喜歡返學, 一切一切都是學校老師都副校長關懷, 令小朋友可以開開心心返學....

k1 會原校繼續升學, 好希望小朋友係未來3 年有個快樂幼稚園生涯....
   0    0    0    0

恭喜恭喜, 搵到一個好學校...

恭喜你!

may i know which school?
Thanks!!

原帖由 Peg_Peg 於 10-7-21 12:26 發表
昨天係小朋友最後一日返pn班, 所以特登請假接佢放學.  每一個小朋友放學時都手持一大袋東西, 回家一看, 呵好感動呀, 其中一本有 個人portfolio, 裡面記錄晒小朋友過去一年上堂時照片, 上堂時勞作, 小朋友自劃像, 2  ...

睇到都好感動...

原帖由 Peg_Peg 於 10-7-21 12:26 發表
昨天係小朋友最後一日返pn班, 所以特登請假接佢放學.  每一個小朋友放學時都手持一大袋東西, 回家一看, 呵好感動呀, 其中一本有 個人portfolio, 裡面記錄晒小朋友過去一年上堂時照片, 上堂時勞作, 小朋友自劃像, 2  ...

我女女間學校都有這份「禮物」!幼稚園老師真是要很有耐性呢!

恭喜恭喜, 我都好想知邊間呀

好感動呀, 如果第我日果間學校做足晒呢D野就好啦, 當然老師同姐姐一定要對對小朋友好為先,而各方面都有唔錯既進步,  咁我自己一定會留係原校升讀..因為我覺得幼稚園最重要係搵到一間有責任感而又令小朋友愉快學習既地方讀書

我想問下邊間學校

我都好想知呀!

其實每間學校都會派架,唔使甘感性.

我果間無喎!!

可否pm我話我知邊間幼稚園呀, 真係好好呀, 俾我都會感動

其實睇佢profile咪知佢講邊間lor, 洗唔洗下下開口問人呀, 仲要pm咁嚴重

其實好多學校都有profolio比返家長架啦, (係好多, 唔係全部), 爭在幾時比o者, 佢果間算比得遲啦, 我知有d學校半個學期比一次添呀, 學費貴果d學校多數都有! 又洗mud感動wor, 你比每個月的學費包埋架

不過都恭喜你, 學之園的確係一間好學校

琴日係學之園嘅散學禮,唔知樓主亞b係咪學之園嘅呢?!
雖然唔係全部學校都會做,但好多間會做(學費平同貴嘅都有)。我亞女唔係讀LH,但學校都有幫佢地做,我知道左都好心急想即放工返屋企睇…
無論如何,樓主認為小朋友返學返得開心,又學到野,又認為老師夠好,我都恭喜樓主搵到間樓主認為好嘅學校!
最后,我都好想順便讚讚幼師(特別係有承擔教幼兒的老師),人工唔算高,但佢地嘅工作量超大,我見到本portfolio都覺得要花好多時間,好多心機。仲要我見幾個小朋友的裝飾個個都唔一樣…

我囡囡間學校都有, 每半年會派兩次profolio+成績表. 我最感動既, 唔係份profolio, 而係老師係真心咁關心, 留意小朋友. 不知不覺間, 小朋友起老師身上學到好多野, 亦都返學返得好開心. 當然亦都好appreciate學校同老師所有既安排, 囡囡既pn生活過得好豐盛, 完全無揀錯學校

醒目開學勳章

我老公同事個女都係學之園,佢同事都成日話呢間學校幾好,不過我冇問詳情。

我個女今年係St. Cat畢業,最後幾天老師都派了一本她的私人Portfolio由K1 to K3三年的成長誌,枏片,勞作,志願,成績,老師評語,畢業證書等等盡在其中。真係珍貴,我看了也很感動。她很喜歡這學校,老師和同學,過了一個愉快開心的幼稚園生活。

其實好多學校都會為小朋友做portfolio架!
‹ 上一主題|下一主題