用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 小心用Flash card教材,以防發展遲緩
go

小心用Flash card教材,以防發展遲緩 [複製鏈接]

我一早選用了Flash card, 作早教的用途,亦好專心跟指示去教BB,但到20-24個月時,發現他只喜歡字,其他都不理,說話的能力低於同齡.. 我開始擔心... 最後給他做評估,發現他的說話能力及表達力,社交力都是遲緩 .....

總結專家的意見:(1) 立即停 Flash card...因快閃的字卡會令腦部過度活躍, 勞損,  (即專註力不足, 過度活躍...), 台灣的網頁,或其他的網都有提到... (2) 將Flash card 的時間改為 親子的慢慢讀卡時間,一樣學到字....(基本上小孩的學習能力好强......只要肯教,一定識.... )  (3) 電腦形式的 flash card, 最好不要用...連你自己看都頭昏..... (4) 即刻請教言語治療師, 學習技巧在家與小孩玩 + 練習  (5) 參加社交的小組,改善小孩的溝通能力

我跟著去做...仔仔於3個月內有好大的改變,現於可以主動溝通, 講句子, 打招呼,  問嘢.....  

我寫此文是想提醒各位父母:拔苗助長, 若速則不達...... (我的朋友,用小學生學生字的方式教仔, 每日5-10字, 加上故事, 那個小孩一樣會讀中英文....., 各方面的能力都不錯....

以我所知 - 從朋友間及baby kingdom的mami,部份有用 Flash card 的小孩發現有遲緩, 或自閉傾向, 或非常的情緒化....

我不知道是否巧合,但總括:(1) Flash card 並不適用於所有的小朋友,  (2) 先天的bb + 後天的教育 = 今天的小孩,  

最後,提醒各位父母:小心用Flash card 教材及多留意小朋友的全面發展.......
   2    0    0    1

thanks for your sharing....
有集鏗鏘集都講過flash card既利弊

同意,因小朋友一有成績家長會好開心,仲會覺得小朋友有能力重立即加大個訓練量,無形中會忽略左社交,自理能力等等,我都曾經差d犯錯,好在及時醒覺~

Flash Card 的起源係俾一些腦部受損的小朋友用的.

請問你喺邊度同小朋友做言語評估及治療? 又費用大約多少? 先謝謝你嘅資料。

間中也有家長在討論閃示卡(Flashing Card)的利弊,之前在網上一篇文章,我覺得也算是中肯的,有興趣的家長可以看一看 - http://obscr.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

我家的2個小朋友也有以Flash Card學習的,他們從6個月開始到現在3歲,1歲半時已懂得說10多20句完整的句子、喜歡從自己的小書櫃取書來看、2歲前已學曉20以內的+ - 數,懂得認出中、英文各50個生字,2歲入幼兒園後,不到一個月,便可背出3首短的唐詩.....

其實... 講到最後,什麼好的教具都好,關鍵是父母有沒有真的投入時間、心機跟BB一起遊戲、一起學習,沒有什麼教具是最好的

bbgotalent,   我同意父母的投入.......我除
了返工,其他所有的時間都是陪仔玩/學習........

我的仔 18 個月時, 未識講話, 已經識/讀 好多字/簡單的書本, 亦會拼圖 (同時做2副拼圖40塊),識800個字, 亦會拼讀生字,.......但就冇說話......只有讀字/書......

我跟足 doman- flash card 來做,亦上網參考了 "開心家庭" 的網頁..... 做了好多的search .....我亦買了 doman 出的百科卡CD -.....基本上我是全情投入 .......

總括過去,我認為不用 flash 去教,用傳統的方式去教 -15次,我信 BB 都會識 ....flash 只是其一種 推銷的學習方式... (我現用傳統+活動的方法教中英生字,玩遊戲做測試, 一樣識認讀....)

Flash card 的利弊 - 就好似有部份的 BB, 因體質不同, 食牛奶會敏度一樣....... 不是所有BB都適合...........

tananmama:   小朋友現在 links 做言語治療 - ms mo 做,她教我在家日日做練習, 進步好快...基本上追上同齡....費用你打去自己問 - 分平日 假日收費...

to be honest, flash card is originally designed for children with Brain injury. but as doman and his organization have done so many researches on proving it works on normal children......but you know it's profit making somehow...

原帖由 holiday99 於 10-7-23 23:39 發表
bbgotalent,   我同意父母的投入.......我除

我的仔 18 個月時, 未識講話, 已經識/讀 好多字/簡單的書本, 亦會拼圖 (同時做2副拼圖40塊),識800個字, 亦會拼讀生字,...... ...

同意,正如,bb點解最快講爸爸/媽媽/奶奶的字一樣.因為他們由出世的第一天已經每天聽了冇數次了.

暫時我未聽過有小朋友認錯爸爸同媽媽或奶奶一樣.

其實Flash card 係Glen Doman 教育的其中一種, 主要用來開發右腦圖像記憶, 3歲前是黄金時期,過後發展能力會減慢, 所以建議先train 右腦,所以用反傳统教育法令幼兒去習惯用右腦去記嘢。我認為用Flash card冇問題的, 但要理解用的目的, 死用會過火 ,用card 的同時, 都要經常帶子女出外學習,用實物教育方法會令幼兒腦部產生字card記憶和現實生活的迥路。例如到超市每樣货品都拿來講一次都會有好大幫助, Glen Doman 主張用愛教小朋友,而唔係用flash card。只用Flash card 只會令小朋友生活在Flash card 世界。至於說話能力係由左腦控制, 可能只做右腦trainning ,所以左右腦不恊調所至, 我認為2歲開始要教講說話, 吃固體食物會幫助說話 。不過我不太認同Flash card...因快閃的字卡會令腦部過度活躍, 勞損, 有些誤道, 看電視比Flash card更快 (1 sec. 25 frame) (Flash card max. 1 sec 2 frame ),大家每日看電视10分鐘會腦死亡嗎?

針未吉到肉,唔知痛....我2年前的看法同你一樣......覺得個別的媽媽用得不好.....所以我已好小心用.......但都是出問題....認字/開右腦是重要,但 side effect 你需要更多的時間,金錢去處理,學習,改善......但又未必改善到........(有空去特別教育版, 看看那邊媽媽的痛心, 失落,  無奈, 堅持......百感交雜)

正如 sulley 所講,我每星期帶他去supermarket.....坐shopping cart.....每樣東西/物件都讓他摸摸...教讀音......

如果各位有留意2005年以來, 有用 flash card 的mami, 而好活躍組團去自制 百科圖/綱領的 mami, (我見到他們的留言而得知) 其中有幾位的小孩有自閉的症狀,  情緒易失控..等...

另外有個開 flash card 教育中心的 老板,自己也提過教得知識,教不了情緒....現得知他的細仔正做 另類的治療....

我同亞仔的職業治療師傾 - 他們說過度的剌激會對腦造成傷害....教我在家做感統都要適量....

總括說,樣樣都要適量,以免後悔.....到時要用2倍,3倍,或更多的時間/金錢去改善 side effect.....

another discuss: http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 91875&extra=&page=1

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 holiday99 於 10-7-21 00:01 發表
將Flash card 的時間改為 親子的慢慢讀卡時間,一樣學到字....(基本上小孩的學習能力好强......只要肯教,一定識.... )

非常同意!

其實我都有set standard size flash card
不過用過少過十次.. 我就放棄咗
但見到就咁讀字其實都學到
阿仔兩歲已經識讀英文, 可以自己拼音
中文就兩歲前開始教, 兩歲半讀N班已經識哂老師全年要教嘅字.. e+追緊基礎漢語500
成日見佢攞住d書睇

講咗咁多.. 其實只係想講: 只要肯教, 小朋友就會學得識
唔係一定要flash先得
恐龍家

Flash card 教學問題只是冰山一角,現在所講的資優兒情緒問題都是同早教有關, 不論用唔Flash card ,只要有早教就會出現這些問題, 其實看 English time 或Disney word DVD, 從物理角度 都同Flash card 一樣, 可能 反效果更大, 而現在的言語治療師都係從傳统教育思想去跟進case. 所以結果都係要停所有的早教,用單一母語教小孩, 不要用英文, 一個一個字教發音, 這正是傳统教育由左惱train 起, 而傳统教育, 到6,7 歲時又要開始面對另一個問題, 所以做父母對小朋友開右腦定左腦先都要面對不同的問題, 開始那一類教育方向,都要做多D research , 要明背後的意義啊

原帖由 holiday99 於 10-7-23 23:39 發表

我的仔 18 個月時, 未識講話, 已經識/讀 好多字/簡單的書本, 亦會拼圖 (同時做2副拼圖40塊),識800個字, 亦會拼讀生字,...... ...

我囝囝同你嗰個啱啱相反,佢依家兩歲鬆啲,媽咪由一歲開始教佢ABC/123,到依家叫佢指出嚟都指唔到(媽咪話佢有時識,但好似喺我面前就扮唔識),叫佢數嘢,佢就好似念口簧咁,唔理有幾多都由1數到5。

不過佢出去玩會好主動同其他小朋友玩,完全唔識怕醜,鬼死咁鍾意溝女,仲有少少表演欲;一歲多啲就識得做錯嘢扮唔知、追問佢扮聽唔到、自己偷嘢食就賴係隻狗偷,總之就古靈精怪,但正常學習就托蛋(但其他生活嘅認知就完全無問題)。

我以前一路都認為唔需要擔心小朋友會學唔識ABC/123,但上到嚟見到好多家長都話佢個囝囝囡囡識乜識乜,我都開始有啲擔心。

原帖由 sulleybe 於 10-8-4 12:30 發表
Flash card 教學問題只是冰山一角,現在所講的資優兒情緒問題都是同早教有關, 不論用唔Flash card ,只要有早教就會出現這些問題, 其實看 English time 或Disney word DVD, 從物理角度 都同Flash card 一樣, 可能 反效 ...

咁點先算早教、點先算傳統呢?
我哋細個嗰時5歲都仲係學緊啲簡短嘅英文句子,但依家啲小朋友就好似返幼稚園前已經學晒,好擔心自己嗰個會跟唔上。

原帖由 momome 於 10-8-5 05:04 發表

咁點先算早教、點先算傳統呢?
我哋細個嗰時5歲都仲係學緊啲簡短嘅英文句子,但依家啲小朋友就好似返幼稚園前已經學晒,好擔心自己嗰個會跟唔上。 ...

傳统教育就係以左腦為主導教學, 用大人的想法去教小朋友, 通常一些家長認為3歲前要開心成長,唔好教咁多嘢,教咗都唔識, 唔好比壓力小朋友, 天才係天生的, 教唔到, 大人會覺得小朋友喜愛一些得意的東西, 例如教Apple 會用一個有手有脚的蘋果公仔說 A -P-P-L-E  apple , 或教橙時會說"橙 橙" 用一些兒語去教, 通常會覺得小朋友的學習能力會比大人差,教英文字要由淺教起 A-Z 先, 識了先教其他, 所以通常 2歲多至3歲說話先開始發展,所以到 3歲 只識 A-Z  1-10 和一些單字,

早教是由0歲開始教, 由出世開始就可以學嘢,以開發感官和腦部發育為主, 4個月開始就可以教字, 原則係只教不要問, 用實物教, 不要覺得要用得意,童真的思想去教, 其實這些又係大人想出來的, 用簡簡單單的就最有效, 白紙紅字就得, 其實小朋友求知慾好強, 學習就係玩, 玩就係學習,冇分深淺的, 冇壓力的,小朋友只會覺得充唔充實, 所以用親子型式+字咭最有效, 至於Flash card 係主力右腦開發, 3歲前係黃金期, 但6 歲前都會有效, 其實多數資優兒都係早教的成果, 但有些會出現 ADHD 等的 side effect , 要小心處理

希望幫到你啦!努力!

sulleybe:講得好清楚,唔該晒。
‹ 上一主題|下一主題