用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 原來我...地............個個最鐘意唔係自行那一間架 ...
go

原來我...地............個個最鐘意唔係自行那一間架 [複製鏈接]

醒目開學勳章

事緣係我剛剛去番小學校網睇下個升中結果, 先知道原來有幾個入到我地自行申請既其中一間中學.

但係個一刻我既感覺係................好彩入唔到. 咁我打俾我老公同佢講啦, 佢都係話好彩, 因為鐘意而家派到呢一間. 我又再打俾個仔啦, 連佢都話鐘意派到既呢一間多好多.

其實當初我都無諗過考那一間中學的, 係個老師係都話呢間好, 所以.........就順佢意報左.

又好橋咁, 原本係p6開學初期, 我一心諗住自行時鐵膽報大抽獎本區第一志願那一間的, 但係又被個老師講下講下, 無報到(因為佢話呢間學校好少收我地小學既學生, 咁無理由浪費左一個quota架).

而家最終好彩入到大抽獎呢一間, 真係多謝晒個天. 亦真係到呢一刻我先真正知道我地幾個原來係咁鐘意呢一間中學的. 希望亞仔生生性性咁讀書啦.
   0    0    0    0

甘就要睇兩間相差多遠啦..
可能自行收咗又係另一心情...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

醒目開學勳章

放心啦, 你仔都一樣會派到心儀既中學的.

其實我想提提一d p6既家長, 揀學校真係要考慮埋遠近,
免後悔. (當然呢個會後悔既情況只適用於2間差唔多既學校. 若2間差好遠程度既話, 就唔存在呢個問題的. )

:D

咁就最好啦

大人細路都happy .....

原帖由 happypiano 於 10-7-20 16:31 發表
事緣係我剛剛去番小學校網睇下個升中結果, 先知道原來有幾個入到我地自行申請既其中一間中學.

但係個一刻我既感覺係................好彩入唔到. 咁我打俾我老公同佢講啦, 佢都係話好彩, 因為鐘意而家派到呢一間.  ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

其實如果不聽老師的話選心儀學校,會有甚麼結果?

原帖由 happypiano 於 10-7-20 16:31 發表

但係個一刻我既感覺係................好彩入唔到. 咁我打俾我老公同佢講啦, 佢都係話好彩, 因為鐘意而家派到呢一間.  ...

醒目開學勳章

惡果就應該無既, 但係............. 當時佢好有心機咁教我仔好多野, 所以好難去推, 又或者係推完佢又再叫過你揀呢間(咪又即係推唔到).

原帖由 ALAL 於 10-7-21 11:24 發表
其實如果不聽老師的話選心儀學校,會有甚麼結果?

鍾意嘅並不代表選擇正確, 要看你的目標是什麼.
有人放棄英華, 選擇九華,仲笑人家誤入英華,真是見人見智

醒目開學勳章

唔通跟人地所講既選擇正確就一定無錯

當然係見人見智啦, 因為每個人既喜好, 需要, 性格, 背景都唔同, 個個人都一模一樣既話, 就一係全世界都係好人 or 全世界都係壞人啦. 同一隻藥俾100個人食, 都會有唔同既反應啦.

原帖由 carloskent 於 10-7-21 14:50 發表
鍾意嘅並不代表選擇正確, 要看你的目標是什麼.
有人放棄英華, 選擇九華,仲笑人家誤入英華,真是見人見智
‹ 上一主題|下一主題