用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 放棄協恩??好煩惱
go

放棄協恩??好煩惱 [複製鏈接]

小朋友後補收了
但睇書單後發現課程已學(有一半已在n1讀過)...
家住新界北...怎決定呢?佢返學都好辛苦....唉

請比意見...
   0    0    0    0

如果只看書單就代表一間學校值唔值得讀;咁就唔應該番幼稚園;響屋企自修小學/中學 中英數就得(包妳n1未學過),使乜番學?
如果真係只看重學術;係附近搵一間就腳;慳番d$$$同時間去補習仲"實際"!
但番幼稚園o既意義就係得咁多???
有乜得罪莫見怪;有個句講個句。

書單有一半係n1讀過唔係重點,因為同一本書都有唔同讀法…
重點係咁遠返學好辛苦。其實我唔知你由新果北返協恩會坐乜車,等車轉車連車程要多久?如真的很長時間,而你又有其他學校係手,不如放棄啦!
其實如返協恩,由離開你屋企開始計,返到學校要多長時間呀?

其實暫未有校巴回覆我....
我估返學都要成粒鐘....

if your kid spend an hour on travel, how can you expect your kid to concentrate in class...  Does it worth for your kid to take a long way to school everyday???

On the other hand, all kindergarten material are more or less the same...  to me, the content is not important...

原帖由 ballackwan 於 10-7-20 12:20 發表

冇車到門口o既話;退而求次;搵d妳最快/最直接去到;又近學校(相對地)上車時間又最遲o既地鐵站;n條線咁多;梗有條o岩啩...(OT Bus係主力供應商...應該夾得到)
多咀講句:上小學機會唔係太高;如果山長水遠捱3年只係為左呢點;要三思...
當然;要求一間好學校;係一個唔錯o既選擇...

好多出名深kg 的k1 其實都係教緊n1 d 野, 因為佢地無expect 過小朋友有讀過n1, 所以教d野都係由最機本開始.  要睇kg 教得深唔深, 最好refer k2, k1 好多時都係幫小朋友build up 自信心/愛返學多過學術.

致於車程, 小兒校巴由馬鞍山去kln tong 都要50-55mins, 我諗你assume 1hr 無走雞, 不過話時話就算kln side 去kln tong 都要around 45mins.

讀協恩是不會保證你入到她的小學...因小學是大抽獎啊!  但讀完協恩是不可能容易扣們入到出名的小學啊! 你要三思啊!

對唔住想問句,乜你報協恩前唔知佢離你屋企有幾遠?當時你因乜野理由想選協恩,今日呢d理由仲係咪valid?如果係,咁咪選協恩囉!相反今日情況唔同左,協恩吸引你地方唔再吸引,咁咪放棄囉!我諗好多人仲等緊協恩個位.

原帖由 ballackwan 於 10-7-20 12:20 發表

For me : I live in Shatin. And I also need to give up Scarted Heart, St Paul Church , SKH on Hong Kong Island.( SH is my dream kg and half dragon). I practised going there and came back home .  I spent more than two hours on travelling.I can not accept spending too much time on travelling because I concern the sleeping hours of my daughter. If I spend two hours a day on travelling . I better attend one more course instead.Or giving her a better afternoon sleep.If your daughter can sleep more two hours, how good?? How about rainy days, shiny-sunny days ...too tired.  

原帖由 oooray 於 10-7-20 12:52 發表

冇車到門口o既話;退而求次;搵d妳最快/最直接去到;又近學校(相對地)上車時間又最遲o既地鐵站;n條線咁多;梗有條o岩啩...(OT Bus係主力供應商...應該夾得到)
多咀講句:上小學機會唔係太高;如果山長水遠捱3年只係為左呢點;要三 ...

No MTR

原帖由 formulababy 於 10-7-20 18:22 發表

No MTR

Kowloon Tong is the most convenient one. 5-10 mins travelling by school bus if non-stop.

agree wz Lilo, 你報時都知遠的, 那麼何必報呢, 如果放棄的話, 請盡快放個學位給有需要的人吧!!!

在您放棄前, 您可唔可以講出您覺得協恩有咩好? 或令您心醉嘅原因? 如果有嘅? 要三思!
‹ 上一主題|下一主題