用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 蔡繼有 2010/11已被取錄小一家長請報到 !!! ...
樓主: chantessa
go

蔡繼有 2010/11已被取錄小一家長請報到 !!! [複製鏈接]

dong-dong, 我都想給女女學西班牙文, 因為她之前已學過半年, 已掌握簡單的字詞及問侯語, 但要到小三先學, 其實都不明白為何法文可以小一學, 是否法文容易過西班牙文.

其實我都想佢學Spanish, 要等Y3,但係點解French 只有Y1﹣Y4,Y5要Stop囉,Spanish 就Y3﹣Y10。

Chantessa, 我都怕佢攰架,但佢好話兩樣都想玩,無計啦,都係10堂啫,真係太辛苦,下期先CUT一樣。

妳地d囝囝囡囡好厲害呀 !  原來咁多人都想學西班牙語, 我個仔對呢d學術性嘅課程完全無興趣, 佢只係鐘意上自己鐘意嘅興趣班, 所以我都係由得佢跟自己興趣學野囉 !

原帖由 wanj 於 10-9-17 20:44 發表
dong-dong, 我都想給女女學西班牙文, 因為她之前已學過半年, 已掌握簡單的字詞及問侯語, 但要到小三先學, 其實都不明白為何法文可以小一學, 是否法文容易過西班牙文. ...

heison, 妳囝囝讀邊一班呀 ?  

係囉, 試下先, 如果妳囝囝真係太攰先cut一樣啦 !  

原帖由 heison 於 10-9-17 23:13 發表
Chantessa, 我都怕佢攰架,但佢好話兩樣都想玩,無計啦,都係10堂啫,真係太辛苦,下期先CUT一樣。

1A, 都無1A家長在此報到

wanj,其實西班牙真是有用些﹐如果學校從Y1就開始﹐相信都有很多家長會報名的。學語言從小學嘛﹐就算將來停了﹐等他們大了也容易pick up。
chantessa﹐其實仔仔也不喜歡學術性的課的﹐不過他在家已經打籃球﹐游水﹐畫畫﹐下圍棋了﹐所以才加一樣學術性課程。

Hello Heison

我的女女也是1A, 以後多多照應, 終於找到1A的家長!

小女打算學中國舞, French & swim.

Lunamon, 真好,以後可以交流吓。
有無小朋友報星期三游泳,我報左,但到今日都未有通告通知,22/9 第1堂,係唔係自己帶定泳褲就去上堂架?

Hi Heison

My daughter also joins the swimming lesson on Wednesday.  I think we should have the notice today or we can drop an email to Ms. Leung.  Refer to the 1st notice, we should also prepare the goggles and flip-flops for the kids.

Heison

Pls. check PM.

i-School system

今天收到i-School 的通告,是否已經可使用?我就不能登入,顯示密碼錯誤。請問Year 1 有無家長已經使用中呢?另iclassroom 你們會參加嗎?

回覆 112# popoau 的文章

好似話要有收到e-circular才可以activate?

iclassroom會參加呀, 好似幾好玩. 反正小朋友都鍾意上吓網. 今天跟幼稚園同學仔的家長傾開, 原來不是間間學校都有80% refund, 不知是否CKY資助?

各位 :  只係想八下, 大家有無報名參加學校個day camp呀 ?

有呀。

原帖由 chantessa 於 10-9-29 23:44 發表
各位 :  只係想八下, 大家有無報名參加學校個day camp呀 ?

Hi cat_house,

我上書法班 & 老公就上太極班, 妳呢 ?  

另外, 我地係咪同學生嘅課外活動一樣返埋今個Sat之後就要到10月30日先再返啦 ?   

原帖由 cat_house 於 10-9-30 09:02 發表
有呀。

我上聊天室。
你唔講我都無留意﹐待會回家check下先。

原帖由 chantessa 於 10-9-30 15:13 發表
Hi cat_house,

我上書法班 & 老公就上太極班, 妳呢 ?  

另外, 我地係咪同學生嘅課外活動一樣返埋今個Sat之後就要到10月30日先再返啦 ?   

多嘴答一句, 返埋今星期六會停三星期, 因為9/10及23/10 小一interview, 而16/10是公眾假期.

wanj :

真係唔該哂妳呀 !  THANKS !!!!

原帖由 wanj 於 10-9-30 19:16 發表
多嘴答一句, 返埋今星期六會停三星期, 因為9/10及23/10 小一interview, 而16/10是公眾假期.

chantessa,你仔仔是不是紫組啊﹖如果是﹐我就知道他的名字了﹐我仔仔說跟他一起上足球班的兩個男仔都是他的好朋友呢。
原帖由 chantessa 於 10-10-1 21:03 發表
wanj :

真係唔該哂妳呀 !  THANKS !!!!

‹ 上一主題|下一主題