用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 蔡繼有 2010/11已被取錄小一家長請報到 !!! ...
樓主: chantessa
go

蔡繼有 2010/11已被取錄小一家長請報到 !!! [複製鏈接]

畫袋

各位好!班主任在handbook上提到上美術科時要預備帶 畫袋 ,請問是那一款比較適合呢?
謝謝幫忙!

買普通的拉鍊膠袋已經ok, A4/F4 size, 有無公仔都可以 !

原帖由 sweetyboy 於 10-9-6 16:46 發表
各位好!班主任在handbook上提到上美術科時要預備帶 畫袋 ,請問是那一款比較適合呢?
謝謝幫忙!

Chantessa,

謝謝你!
開課了數天,我的孩子仍帶點着興奮心情上學,對於由漢莎提供的午餐,他予於高度讚賞,每餐都沒有吃剩呢!
你的孩子如何呢?

原帖由 chantessa 於 10-9-7 10:30 發表
買普通的拉鍊膠袋已經ok, A4/F4 size, 有無公仔都可以 !

我仔仔也是啊﹐每天回來還會跟我分享一些學校的新鮮快樂事。對于午餐﹐他也贊不絕口呢。
原帖由 sweetyboy 於 10-9-7 14:20 發表
Chantessa,

謝謝你!
開課了數天,我的孩子仍帶點着興奮心情上學,對於由漢莎提供的午餐,他予於高度讚賞,每餐都沒有吃剩呢!
你的孩子如何呢?

...

Hi dong-dong,
對呀!我的孩子平常吃飯餐很緩慢,當他放學回家,快樂自豪地訴說吃光了當天的飯盒,主動提点媽咪預備明天要帶的物品,想必他在校內過得很愉快!
你的囝囝在那一班呢?他也很愉快啊!  :loveliness:

原帖由 dong-dong 於 10-9-7 15:04 發表
我仔仔也是啊﹐每天回來還會跟我分享一些學校的新鮮快樂事。對于午餐﹐他也贊不絕口呢。

不用客氣, 我個仔又係話個lunch box超級好味, 佢話連最後一粒飯都會食哂 !

我仔仔話老師好好人, 返學好輕鬆好開心, 好似一日過得好快, 轉眼又放學, 佢話好喜歡呢間學校.   

[quote]原帖由 sweetyboy 於 10-9-7 14:20 發表
Chantessa,

謝謝你!
你的孩子如何呢?

我仔仔1C呀。
不過不知是不是在學校太開心太投入了﹐每天放學回家他都顯得很疲倦。

我的囝囝由校車接送,車程約一小時,回家時差不多五點了,頭兩天放學後他說眼瞓,洗澡後隨即上床睡覺,數天下來便開始習慣喇!

原帖由 dong-dong 於 10-9-8 11:43 發表
我仔仔1C呀。
不過不知是不是在學校太開心太投入了﹐每天放學回家他都顯得很疲倦。

Hi chantessa,
哈.....你囝囝真的好開心啊!
我的孩子也說老師好好,昨天家課之一"小一新生",他翻着書對着媽咪覆述一遍故事內容,很有趣!
他也有相同的感受:"點解好似好快放學呢,我想返耐 D !":loveliness:

我囝囝放學回家也是很疲倦似的。可能要上全日課真的很exhausting.

恭喜妳囡囡! Ms. Ng係一位好老師, 我囝囝曾經被佢教過, 佢真係教得好好!

原帖由 wanj 於 10-9-1 19:04 發表
我女女都是1C, 我都覺得奇怪, 班內點解有三個老師, orientaion 當日我遲到, Miss Ng 和 Mr Chan 分別教甚麼科目, 另外, 我覺得中文科陳老師都不錯, 早上send email 給她, 下午就回覆, 非常有效率. ...

女女放學回家後都好累, 幸好無甚麼功課, 吃過小小茶點後就讀書給媽媽聽, 跟住沖涼後吃晚飯, 女女雖然好累, 但她真的好開心, 吃晚飯時不停口跟爸媽講學校的開心事, 例如, 上體育堂玩甚麼遊戲, 她的組別在班內最高分, 小息時間到藍球場玩, 認識了朋友, 原本30分鐘完成的晚飯要加多15分鐘,現有些擔心下星期開始要練樂器, 到時時間會更加緊迫.
其實女女上小學後, 除了她要適應外, 自己亦要適應, 每早送女女上校巴, 都好不捨得, 每日見女女的時間實在太小, 有時晚上想同女女閒談耐些, 又恐怕她睡眠不夠影嚮她上堂, 自己都要時間適應.

回覆 1# wanj 的文章

很認同呢!從前返三小時幼稚園,現在小學返全日,由孩子上校巴開始便掛念着他在做什麼呢,中午時吃飯情況如何,下午上堂會否出現疲倦呢等等,由放學回家至上床睡覺那約四小時內,便要沐浴、吃小食、玩耍、做家課、晚餐、睡前故事,還要練習樂器........所以自己都要好好安排同適應下!
昨晚家課朗讀English poem時,囝囝很投入開心,很快取了五粒星星!

回覆 1# wanj 的文章

很認同呢!從前返三小時幼稚園,現在小學返全日,由孩子上校巴開始便掛念着他在做什麼呢,中午時吃飯情況如何,下午上堂會否出現疲倦呢等等,由放學回家至上床睡覺那約四小時內,便要沐浴、吃小食、玩耍、做家課、晚餐、睡前故事,還要練習樂器........所以自己都要好好安排同適應下!
昨晚家課朗讀English poem時,囝囝很投入開心,很快取了五粒星星!

我的兒子不是太習慣返全日, 常常問我返多少小時, 他比較bb, 他返學頭數天迷路, 因他要獨個兒上樓梯, 竟然怕到哭了起來.....
但他也很享受新生活, 都是常常對我說學校生活, 同同學的開心事, 我想他差不多記得大部份同學名字..
HIHI

我的兒子不是太習慣返全日, 常常問我返多少小時, 他比較bb, 他返學頭數天迷路, 因他要獨個兒上樓梯, 竟然怕到哭了起來.....
但他也很享受新生活, 都是常常對我說學校生活, 同同學的開心事, 我想他差不多記得大部份同學名字..
HIHI

原來都不是我一個家長不習慣, 都有家長認同, 現在女女星期一至五放學後都無學野, 又唔想迫在星期六及日,可能要放棄一此興趣班.

真巧合, 我囝囝都係1C班, 佢又係話小息會跟兩個同學仔一齊落操場玩, 其中一個係女同學, 唔通我仔仔同妳囡囡已經認識了, 我仔仔叫Michael呀 !  妳囡囡呢 ?  

其實放學之後嘅時間真係唔多, 我仔仔要8點上床睡覺, 好彩暫時功課唔多, 但遲d要練習樂器之後, 時間更加所餘無幾.

原帖由 wanj 於 10-9-10 08:40 發表
女女放學回家後都好累, 幸好無甚麼功課, 吃過小小茶點後就讀書給媽媽聽, 跟住沖涼後吃晚飯, 女女雖然好累, 但她真的好開心, 吃晚飯時不停口跟爸媽講學校的開心事, 例如, 上體育堂玩甚麼遊戲, 她的組別在班內最高分,  ...

我囝囝以前已經返全日班, 所以我地就比較習慣現在小學返全日, 但我都會成日掛住佢, 可能e+佢要好早上床睡覺, 所以生活嘅節奏明顯快左好多.   

我仔仔話最鐘意Science, IT & Arts.  佢差不多記得全部同學仔個名, 成日都會講係學校點樣上堂, 有幾開心, 真係希望佢可以每日開開心心返學, 愉快學習 !!!

原帖由 sweetyboy 於 10-9-10 15:56 發表
很認同呢!從前返三小時幼稚園,現在小學返全日,由孩子上校巴開始便掛念着他在做什麼呢,中午時吃飯情況如何,下午上堂會否出現疲倦呢等等,由放學回家至上床睡覺那約四小時內,便要沐浴、吃小食、玩耍、做家課、晚餐、睡前故事,還 ...

放心啦 !  小朋友適應力好強, 好快就會習慣返全日.

原帖由 raycarbb 於 10-9-10 19:53 發表
但他也很享受新生活, 都是常常對我說學校生活, 同同學的開心事, 我想他差不多記得大部份同 ...
‹ 上一主題|下一主題