用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小一補習?

各位家長好,

我個女嚟緊會返新油天嘅小一.想問吓有無一啲補習社會清楚新油天嘅課程可以喺功課,測驗上幫到小朋友.

多謝.

Alison's Daddy

原帖由 miffy 於 10-8-27 15:25 發表
學校附近果d補習社全部唔掂, 唔好旨意佢地補到甚麼。

可唔可以講吓點唔掂?
我識得兩個小朋友, 都係幫襯附近補習班, 有一個話個小朋友小一時做唔起功課, 導師要佢留堂, 後來個小朋友都趕到課程+功課, 附近唔少補習社, 你試過幾多間?

P1 & P2 are quite elementary.  There shouldn't be any need for supplementary teachings.

First term exam will be held in 2 months.  See how it goes first.

想問吓, 你去邊間補習社?

原帖由 miffy 於 10-9-14 13:13 發表
咁去補習社有好多原因, 我仔純粹是無人接放學+我自己從來唔會跟佢d功課。

我今曰問個幾間。都吾知揀邊間好.

我有一間介紹, 不過唔算近, 响彌敦道 !

原帖由 anitakclee 於 11-10-7 00:56 發表
我今曰問個幾間。都吾知揀邊間好.

Hi, do u mind to send me the phone no of the tutor centre? Thx

回覆 5# miffy 的文章

Hi miffy,

你仔仔都係油天對面補習社做功課?我都想搵, 請問對面邊間好小小. (Dr-I 得嗎?)
可否比小小意見?

原帖由 森森美 於 11-10-27 10:13 發表
Hi miffy,

你仔仔都係油天對面補習社做功課?我都想搵, 請問對面邊間好小小. (Dr-I 得嗎?)
可否比小小意見?

我都想知呀!

回復 1# puppethk 的帖子

Dear puppethk,

係都想搵補習社, 你小朋友幾年級呀?

原帖由 森森美 於 11-10-27 14:55 發表
Dear puppethk,

係都想搵補習社, 你小朋友幾年級呀?

我個囡讀小一. 因我兩公婆要返工, 個囡會自己做英文及簡單的數學功課, 留待我放工後教她做中文及多中文字的數學功課, 每晚做到九點幾. 如果有dictation或FA就慘了, 我們會溫習至11-12點. 明早7點起床, 休息時間是不足夠.

Dr I-Kids完全唔得, 開學時幫囡囡報左, 真係浪費時間+教錯+做唔晒d功課!!!
根本就係落去玩!!!
所以, 最後都係放工自己同佢做.....所以做到好夜, 多數10點半才訓覺! 完全唔夠時間休息!