用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍區有邊間好的全日制幼稚園呢?
樓主: anlywan
go

九龍區有邊間好的全日制幼稚園呢? [複製鏈接]

香港基督教服務處辦的幼兒學校不錯,教的很全面,如不計較沒外藉老師,是非常好的選擇。尢以大坑東校舍最光猛,戶外 playground 亦非常大,有小游泳池。
(個人意見只作參考)
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

空氣質素不以置評,其實香港的幼稚園生九成時間也在空調下活動 ....

据我所知聖三一的英文時間已比不少幼園為多,除非跟國際班比便算少了。

kowloon ling liang church

照你咁講, 好多學校造勢都好叻啦, 又要排隊拿報名表, 又要等幾個鐘先有得interview! 人地救世軍就係口啤好, 多人想入, 先至要一早報名o者, 唔buy的話, 咪唔好去報囉, 大把人爭住入, 更何況, 救世軍都只係排隊輪侯入讀, 唔洗interview架, 呢d辦學團體先至係有教無類呀

原帖由 PHmami 於 10-7-30 14:03 發表
但我覺得救世軍幼園造勢最叻 ... 什么一出世就排 .. 什么攞張 scan photo 去排 ... 攪到班家長氹氹轉 ... 12個月大先收張紙有何問題 ... 依家攪到人人鬥早 ... 就算辦學團體好都要各種因素 ... 教學理念、小孩性格 ...

是我都聽朋友講過..佢两個囡囡及侄仔都在觀塘個間讀..啲老師好有愛心..就算佢侄仔在活躍症啲老師都好有耐性去教及觀察佢每日在學校情況話番俾家長知...但距離我地很遠...其它亦都排满晒人..我亦太晚先去排..來年機會亦很細....

原帖由 PHmami 於 10-7-30 14:09 發表
香港基督教服務處辦的幼兒學校不錯,教的很全面,如不計較沒外藉老師,是非常好的選擇。尢以大坑東校舍最光猛,戶外 playground 亦非常大,有小游泳池。
(個人意見只作參考) ...

Mongkok and shep kip mei are not far ...
how old are your kid? you can try even you are late ....  

原帖由 anlywan 於 10-7-30 19:15 發表
是我都聽朋友講過..佢两個囡囡及侄仔都在觀塘個間讀..啲老師好有愛心..就算佢侄仔在活躍症啲老師都好有耐性去教及觀察佢每日在學校情況話番俾家長知...但距離我地很遠...其它亦都排满晒人..我亦太晚先去排..來年機會 ...

好得我打去問吓先唔該晒!

原帖由 PHmami 於 10-8-1 19:11 發表
Mongkok and shep kip mei are not far ...
how old are your kid? you can try even you are late ....  

唔知有冇媽咪可唔可以俾啲意見以下呢两間全日制幼兒園啊?
1.九龍靈糧堂幼兒園
2.油麻地循道衛理楊震幼兒學校

如果你著重學術, 九龍靈糧堂一定唔係你杯茶

原帖由 anlywan 於 10-8-2 09:25 發表
唔知有冇媽咪可唔可以俾啲意見以下呢两間全日制幼兒園啊?
1.九龍靈糧堂幼兒園
2.油麻地循道衛理楊震幼兒學校

你好啊!
我希望仔仔能入讀一間有愛心能有一個快樂的幼兒園及幼稚園生活時間..咁佢地仲是唔是我杯茶啊?

原帖由 9284 於 10-8-2 11:00 發表
如果你著重學術, 九龍靈糧堂一定唔係你杯茶

救世軍唔咪係人都收架, 我個仔就係一個好例子, 我個仔當時比唔到D反應老師, 咁就FAIL左 我見完之後兩個月打比校長, 我問佢點解唔收我仔仔, 佢話佢地唔收少反應既學生

你可試下又一村學校, 佢地校舍超大, 各老師都超有耐性, 又細心, 仲要競爭唔大, 學費平過靈糧堂 $1000, 上年仲有好多學生入蔡繼有, 德望等等的私校直資, 非常唔錯, 其實你要開心快樂童年, 好多學校都搞得好好, 無需一定要出名先叫好

原帖由 anlywan 於 10-8-2 16:46 發表
你好啊!
我希望仔仔能入讀一間有愛心能有一個快樂的幼兒園及幼稚園生活時間..咁佢地仲是唔是我杯茶啊?

回覆 1# 9284 的文章

不是每間救x軍都是好的,它們常常換老師,換了一些媽呼,不理小朋友,你就苦,它們會有一些實習老師實習,怎會有愛心,第一年家長曾覺得ok,慢慢地留心都是一般表面工作比你看,要看你是否幸運的人.

是真是唔知點選!有啲媽媽就叫我不要俾個仔番全日有工人照顧會會俾佢番全日.但我都是信老師多過工人.因為就算两個都做表面起碼在學校做表面個小朋友都有朋友仔一齊玩啦!真是好煩.有能力真是想自己湊自己教....

原帖由 leeyy 於 10-8-23 23:59 發表
不是每間救x軍都是好的,它們常常換老師,換了一些媽呼,不理小朋友,你就苦,它們會有一些實習老師實習,怎會有愛心,第一年家長曾覺得ok,慢慢地留心都是一般表面工作比你看,要看你是否幸運的人. ...

兒子今年畢業於基督教服務處灣仔的幼兒學校,此校老師非常有愛心.猶想三年前,我猶豫是否讓小兒入讀該校,因為他們沒有戶外playground,又沒有外籍教授英語.結果三年下來,小兒由怕羞慢熱,被老師訓練得開朗活潑.由於他將升小一,前天我想把他幼稚園的書包丟掉,結果兒子求我保留書包,他說希望長大後仍留回憶.
我贊成此校教的很全面,中文程度比朋友兒子的名牌幼稚園更深,數學得就跟一般幼稚園程度差不多.只是英文的教法較傳統,所以我都有給予兒子校外的英文補習.音樂及美藝亦教得不錯,碼他在學鋼琴時簡單的音符全都曉得.
原帖由 PHmami 於 10-7-30 14:09 發表
(個人意見只作參考) ...

我昨天打電話去何文田楊震幼兒學校,佢地竟然有位.我昨晚同個仔去見埋校長收左佢仲俾埋學費會10月先番. 唔知有冇媽咪讀過呢間可以俾啲意見嗎?感恩!

醒目開學勳章

紅磡博愛任永賢幼稚園都是全日架!

原帖由 anlywan 於 10-9-1 11:41 發表
我昨天打電話去何文田楊震幼兒學校,佢地竟然有位.我昨晚同個仔去見埋校長收左佢仲俾埋學費會10月先番. 唔知有冇媽咪讀過呢間可以俾啲意見嗎?感恩!
我舊年上去睇過,校舍細,好多小朋友迫埋一間食/瞓,
最大問題係,我見有個最少50幾歲既嬸嬸,帶住勞工手襪揸住個好污糟既地拖,,見到有小朋友返學,佢就用果隻手+手襪好親切咁摸下個小朋友個頭,我覺得個衛生常識好差,上網serch過,哩間學校曾經有手足口病爆發而停課,

是今日是開學日,我有同仔仔去番過一個半小時簡介會.呢度都是主收區內小朋友環境及地方都唔是我好容易接受到.但我亦想俾阿仔試吓先.個嬸嬸都是愛錫小朋友先是咁但衛生常識未必及外一啲名校.但不同環境長大的小朋友都有不同,所以都試吓先.如果小朋友只有變壞而冇變好咁就再轉啦!
多謝提點!!

原帖由 百厭豬 於 10-9-1 15:32 發表
我舊年上去睇過,校舍細,好多小朋友迫埋一間食/瞓,
最大問題係,我見有個最少50幾歲既嬸嬸,帶住勞工手襪揸住個好污糟既地拖,,見到有小朋友返學,佢就用果隻手+手襪好親切咁摸下個小朋友個頭,我覺得個衛生常識好差,上網s ...

有冇諗過豉油街漢文師範呀?
原帖由 anlywan 於 10-9-2 15:03 發表
是今日是開學日,我有同仔仔去番過一個半小時簡介會.呢度都是主收區內小朋友環境及地方都唔是我好容易接受到.但我亦想俾阿仔試吓先.個嬸嬸都是愛錫小朋友先是咁但衛生常識未必及外一啲名校.但不同環境長大的小朋友都 ...
‹ 上一主題|下一主題