用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 最後決擇 - 港同小 vs 聖方濟英小
go

最後決擇 - 港同小 vs 聖方濟英小 [複製鏈接]

家在港島東,現很頭痛小兒應該選擇港同小或 聖方濟英小。小兒的數學能力不錯,曾在多個公開數學比賽得獎。聖方濟英小好像挺適合他,但學校太遠又冇保姆車。可能每天要六點前起床,搬屋又不是一個option.

港同小很近,又有書院一條龍,口碑不錯。但比較擔心學校比較新和沒有公開考試成績的歷史支持。

所以盼望各家長能給予一些意見...
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

而家7月喇WOR, 你仲未揀定............
一個橙一個蘋果, 好難比較架WOR

原帖由 tiksilong 於 10-7-19 03:54 PM 發表
家在港島東,現很頭痛小兒應該選擇港同小或 聖方濟英小。小兒的數學能力不錯,曾在多個公開數學比賽得獎。聖方濟英小好像挺適合他,但學校太遠又冇保姆車。可能每天要六點前起床,搬屋又不是一個option.

港同小很近,又有書院 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-19 16:03 發表

是不是今年書院有第一批中五畢業生?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-19 16:03 發表

知道妳的小孩在港同讀,想知道港同小和其他小學在學術上有大分野?有冇小朋友會在港同小讀但後來能接駁到其他小學及中學?

醒目開學勳章

書院那邊95%英文拿grade 3 or above
又有港大的猛人畢業生幫忙
如果因成績的關係,其實不用太擔心

http://paper.smp.singtao.com/
可以看一下這link,是本期的星島親子王,不過要看請早,因去到21/7,星期四出新一期就看不到了

原帖由 tiksilong 於 10-7-19 15:54 發表

港同小很近,又有書院 ...

我既睇法是咁:如果你本身都鍾意港同既話就唔使諗讀港同,如果心水一般既話,可以響聖方濟各讀一年,小二去叩門其他心儀學校,因為聖方濟各有好成績既話可以小二插班去其他好既小學,我知好多人都是咁做.辛苦都是辛苦一年早起身者.不過聖方濟各既小一都唔易讀,聽聞教深過其他小學,小朋友同家長谷得先好.

醒目開學勳章 王國長老

而家無會考啦, 全部334
所以今年應該無公開試成績睇
原帖由 tiksilong 於 10-7-19 04:15 PM 發表

是不是今年書院有第一批中五畢業生?

醒目開學勳章 王國長老

校長有講, 學校126學小六生(前年? 舊年?), 106個上返書院, 其他20個, 有d勁既走左去d一線名校, 有d覺得書院唔適合去左第2間學校, 只有幾個去左中中
(弊! 數口唔好, 唔記得exact figure, 有無人救我 )
原帖由 tiksilong 於 10-7-19 04:42 PM 發表
知道妳的小孩在港同讀,想知道港同小和其他小學在學術上有大分野?有冇小朋友會在港同小讀但後來能接駁到其他小學及中學?

我朋友囡囡讀緊聖方濟各小二,除中文外,全部科目英文教授,英文讀高一年,今年小三開始必修一科外語,好似有法文,一樣要考試,我朋友囡囡都應付到,只是她做家長的覺得好辛苦,但她話囡囡唔覺,英文已達Flyer程度,升中派位有九成人派第一志願,學校特別推行資優教育。聖方濟各同港同係兩類完全唔同嘅學校,要睇下你小朋友嘅性格,我唔覺得讀傳統學校小朋友就會唔開心,讀活動教學嘅學校小朋友就一定好開心,小朋友其實比較唔到,最重要係父母嘅支持。quote]原帖由 ggoo 於 10-7-19 17:08 發表
我既睇法是咁:如果你本身都鍾意港同既話就唔使諗讀港同,如果心水一般既話,可以響聖方濟各讀一年,小二去叩門其他心儀學校,因為聖方濟各有好成績既話可以小二插班去其他好既小學,我知好多人都是咁做.辛苦都是辛苦一年 ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題