用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2010-11 小三家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2010-11 小三家長入嚟傾吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-11-9 22:02 發表
今日有d時間, 一心想揾吓亞仔d旅行相睇吓, 由第1到第79張, 竟然連背影都見唔到個仔, 好失望

好彩, 我又多手入左去  ...

哈!我個仔有好多相都見到佢喎!
不過,唔知點解壹仔有幾張單人、幾張大頭相添!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

原帖由 Derdad 於 10-11-10 00:20 發表

哈!我個仔有好多相都見到佢喎!
不過,唔知點解壹仔有幾張單人、幾張大頭相添!

你就好啦!
我估係因為壹仔佢好乖, 叫佢企定定影相就影

醒目開學勳章

今年冇咗級同埋班排名,係咪連每科嘅 award 都冇埋?
我個仔問我,我都唔記得係咪取消咗。
Best wish,

原帖由 Derdad 於 10-11-14 23:00 發表
今年冇咗級同埋班排名,係咪連每科嘅 award 都冇埋?
我個仔問我,我都唔記得係咪取消咗。

班名次, 唔係考試先有的嗎?  取消了嗎?  吓, 我又無聽過?
你所講的每科AWARD, 係咪測驗奬?  應該, 中英數測驗奬都仲有保留.

明天只有7-14度, 可唔可以著長褲, 亞仔明早8:45要到西環做保健, 晨咁早去會更凍 .

I want to ask when the student start to learn Multiplication?

In 2nd term of P1 or 1st term of P2?

It was start for P.2 first term.

ahpei

原帖由 bbAvalon 於 11-1-6 12:30 發表
I want to ask when the student start to learn Multiplication?

In 2nd term of P1 or 1st term of P2?

Thank you!!

請問學校派果本 extensive reading係咪每個同學都相同?  我個仔好鐘意睇, 我今日係灣仔去左三聯及天地都無得賣, 最後係mega box間大眾買左 第4 及 5.  
如果, 其他同學有第2 及 3 (即Australia & France), 就可以交換尼睇下.

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 11-1-29 23:17 發表
請問學校派果本 extensive reading係咪每個同學都相同?  我個仔好鐘意睇, 我今日係灣仔去左三聯及天地都無得賣, 最後係mega box間大眾買左 第4 及 5.  
如果, 其他同學有第2 及 3 (即Australia & France), 就可以交 ...

應該唔同喎,我個仔個功課袋內有本 Scholastic 嘅 《Tooth Trouble》 同埋一本啟思嘅《零用錢的故事》。

順便拜個早年:祝大家來年少啲勞氣,多啲和氣!
Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-1-30 00:25 發表

應該唔同喎,我個仔個功課袋內有本 Scholastic 嘅 《Tooth Trouble》 同埋一本啟思嘅《零用錢的故事》。

順便拜個早年:祝大家來年少啲勞氣,多啲和氣! ...

咁! 真係唔同喎, 我仔中文係 "中國古代 七大智者", 英文係 "JACK STALWART" USA 即1.  加上我買左 4 及 5.  尚缺 2 及3.  佢既然鐘意, 好想打鐡襯熱, 齊晒等佢新年假睇晒佢.

醒目開學勳章

唔知點解,都未到三月尾考試,但係好似突然間冇乜功課咁…
Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-2-28 00:51 發表
唔知點解,都未到三月尾考試,但係好似突然間冇乜功課咁…

根據我一及二年級的觀察, 下學期相對上學期, 係輕鬆好多.
黎緊, 10, 11 及 15放假, 中間14運動日, 功課一定唔會少.

嘩!!  我真係小見多怪, 嚇死我.  亞仔話音樂老師問班上同學, 邊過有4級鋼琴, 竟然, 有一個擧手話自己9級, 又一個話自己8級.  點解, 可以咁厲害, 三年級就有9級同8級 .

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 11-3-27 13:33 發表
嘩!!  我真係小見多怪, 嚇死我.  亞仔話音樂老師問班上同學, 邊過有4級鋼琴, 竟然, 有一個擧手話自己9級, 又一個話自己8級.  點解, 可以咁厲害, 三年級就有9級同8級 . ...

真係唔識…
有9級的嗎?係咪講緊皇家音樂學院?
我以為8級後就係考演奏級…
Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-4-7 23:58 發表

真係唔識…

話自已9級果個, 係1仔, 佢應該唔會亂講.  我又成日都唔記得問亞仔個鋼琴老師.  唔好意思, 細時家貧, 無機會學彈琴, 真係唔多清楚.

原帖由 Derdad 於 11-4-7 23:58 發表

真係唔識…

琴日問左亞仔個鋼琴老師, 佢話佢個年代有9級, 即certificate.  但現今已經無左這個級別.  可能一仔考完8級 等考演奏級都唔定, 真係叻

醒目開學勳章

有冇媽咪昨日去咗禮堂觀賞音樂會 / 阿仔嘅表演?
Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-5-20 13:53 發表
有冇媽咪昨日去咗禮堂觀賞音樂會 / 阿仔嘅表演?

我有去呀!  好好睇, 我好鐘意敲擊樂表演, 我個懞仔就有份唱歌, 琴日接佢,仲聲都沙埋.
你睇中午還是夜晚場?

我都有去欣賞,亞仔係上午班,上次am個音樂會就無咁精彩, 場刊都係影印,個日得一場表演。

而pm個音樂會就精彩好多,場刊都靚好多,仲一日就兩場,好似有D大細超...........

第一次搞音樂會, 都算成功!

今年D仔表演比往年多,連6年班的畢業禮都會再有表演....  

原帖由 GogoCheung 於 11-5-20 15:29 發表

我有去呀!  好好睇, 我好鐘意敲擊樂表演, 我個懞仔就有份唱歌, 琴日接佢,仲聲都沙埋.
你睇中午還是夜晚場?
‹ 上一主題|下一主題