用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2010-11 小三家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2010-11 小三家長入嚟傾吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 pmamylee 於 10-9-15 13:30 發表
恭喜哂!!
俾d心機,上到四年級升五年級時會再選拔,大若選12人左右代表學校奧數隊.到時會比較辛苦.

唉,反正成績表上又唔會寫低,而且對升 SJC 又冇 credit,入到奧數隊最多係對出去找中學可能有少少幫助,但入咗又會哂好多五、六年班嘅時間去操練,所以唔入可能仲多啲時間溫書…

算啦,以後嘅事,以後再算!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

上到五六年級,課外活動是會寫上成績表的,已退休的前校長曾說學校是會看課外活動的,不過至於上sjc有冇credit就真係唔知!
不過入到奧數隊,上到五六年級連暑假及聖誕假都要回校操練,所以如妳所說會哂好多時間去操練!!!

原帖由 Derdad 於 10-9-15 11:09 PM 發表

唉,反正成績表上又唔會寫低,而且對升 SJC 又冇 credit,入到奧數隊最多係對出去找中學可能有少少幫助,但入咗又會哂好多五、六年班嘅時間去操練,所以唔入可能仲多啲時間溫書…

算啦,以後嘅事,以後再算! ...

醒目開學勳章

原帖由 pmamylee 於 10-9-16 06:13 發表
上到五六年級,課外活動是會寫上成績表的,已退休的前校長曾說學校是會看課外活動的,不過至於上sjc有冇credit就真係唔知!
不過入到奧數隊,上到五六年級連暑假及聖誕假都要回校操練,所以如妳所說會哂好多時間去操練!!!
...

pmamylee,

妳囝囝曾經係 / 現役係六年級奧數隊主力?
妳 / 妳囝囝 應付奧數+功課+溫書+其他課外活動,感到吃力嗎?
Best wish,

回覆 1# Derdad 的文章

吃力是必然的.
有d小朋友一向無補習,成績中上,上到五六年級都堅持唔到.
如果是working mum更慘!!!
叻嘅要補,唔叻嘅一向都補,中上嘅,係後面不斷俾人追,想唔補都要補.唔怪得個mug mug太d人排哂隊去揾去補!!!
這就是我同阿仔上到高年級的感受,唔好意思係度發"勞騷"....
每個小朋友的承受壓力都唔同,有d叻仔又去mug mug太度補習,又係d mug mug校隊,又係perfect,仲可以考全級頭幾名!!!
最緊要清楚自己仔的能力,唔好係大海度迷失方冋就可以了.

對不起,小兒今年只是小六,所以妳的問題我都不能回答.
我只是知道校隊是以足球隊最重要,如果小朋友成績唔太差,中學部會收番哂.
至於mug太掂唔掂,我都只是'道聽途說',佢只是收成績較好的學生,好學生自然會有質素,自然就有口碑.
不過佢都教得唔差,但是否好過私人補習,就真是見仁見智!
原帖由 Tatama123 於 10-9-17 09:57 AM 發表
[quote]原帖由 pmamylee 於 10-9-17 06:29 發表

pmamylee,

請問你仔仔今年是否F1 ? 你認為參加校隊對升中是否很大作用 ? 如果畀你再揀, 會否以學業為重而放 ...

醒目開學勳章

想統計吓:
今年嘅英文8寶箱,妳哋會唔會俾三百幾蚊做「增進版」課程呢?

舊年我發覺英文8寶箱個網站間唔中都 down 機、出錯題、計錯分、亂哂位、亂哂碼…
補做又諸多限制,都唔知有冇心想人學嘢、耐唔耐又不能登入、「增進版」每日只比免費版多一至兩題果啲乜嘢學習進度又可有可無…
今年都係淨做免費版算嘞!
Best wish,

原帖由 pmamylee 於 10-9-17 06:29 發表
吃力是必然的.
有d小朋友一向無補習,成績中上,上到五六年級都堅持唔到.
如果是working mum更慘!!!
叻嘅要補,唔叻嘅一向都補,中上嘅,係後面不斷俾人追,想唔補都要補.唔怪得個mug mug太d人排哂隊去揾去補!!!
這就是我 ...

叻嘅,中上嘅,就更加要小心揾啲所謂乜乜太嘅補習班
可能有反效果,成績不進反退

原帖由 Derdad 於 10-9-17 23:02 發表
想統計吓:
今年嘅英文8寶箱,妳哋會唔會俾三百幾蚊做「增進版」課程呢?

舊年我發覺英文8寶箱個網站間唔中都 down 機、出錯題、計錯分、亂哂位、亂哂碼…
補做又諸多限制,都唔知有冇心想人學嘢、耐唔耐又不能登入、「增 ...

八寶箱的系統問題, 我無理會, 只係覺得, 亞仔都無咁多時間做, 成日都唔記得或趕住訓無做, 當星期六或星期日有時間想做, 又話只可以補做2次, 又或者過左時間無得補做.  但我老公就話照參加, 所以都寫左票 .

原帖由 Derdad 於 10-9-15 10:23 發表

尋日收到通告,原來我個仔俾學校取錄咗入奧數班。

睇番個開帖,原 ...

所以要比d信心學校同你個仔, 你個仔連條題目都可以返黎同你講, 又點會唔叻, 我個仔都有份, 但佢由暑假開始, 報左星期六踢波,錢都交晒, 所以都猶豫左一陣, 因為亞仔想踢波, 佢踢得唔好又懶, 敎錬成日笑佢係大老闆, 行行企企.  但見到佢同d同學仔搭晒膊頭, 有講有笑玩得好開心.  所以辛苦d都帶佢去玩.
不過最後, 我地都珍惜學校這個機會, 要亞仔參加左.  事實佢都鐘意計數.
而我就發揮c9本色 , 打去巨人足球, 問可唔可以退返部份錢.  佢地真係好好, 原來佢地連票都未入, 話可以寄返比我, 我當然請佢撕左就算, 慳返個郵票.  
話時話, 到底有几多人被選左, 如果按你所講, 一班10個, 咪有50人,  一個時段一班同時上晒嗎?

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-9-18 10:53 發表

所以要比d信心學校同你個仔, 你個仔連條題目都可以返黎同你講, 又點會唔叻  ...

佢應該記到好多題嘅,不過見我聽完佢講一題後咁大反應,其他啲可能吞番落肚…

原帖由 GogoCheung 於 10-9-18 10:53 發表

話時話, 到底有几多人被選左, 如果按你所講, 一班10個, 咪有50人,  一個時段一班同時上晒嗎?

應該有兩班。到五、六年班時,會剩番一班
(免學費o架!) 十幾人咋!
Best wish,

原帖由 Derdad 於 10-9-18 19:14 發表

應該有兩班。到五、六年班時,會剩番一班
(免學費o架!) 十幾人咋! ...

免費都要有能力先得o架!!  我個仔捱到今年都偷笑 .

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-9-19 00:42 發表

免費都要有能力先得o架!!  我個仔捱到今年都偷笑 .

加油!努力啊!
Best wish,

琴晚接個仔, 例牌幫佢攞書包, 嘩!!! 重到我一手都攞唔起, 揹完到宜加個膊頭都仲痛緊.
琴日, 亞仔要帶字典, 咁啱, 星期一又有齊中英數, 常識, 普通話, + 帶reader + 交garment + 交中精 (好似乜都係晒書包裡面), 再加一大樽水
返學係佢自已揹書包行8-10分鐘路, 再企住等媬姆車, 佢話一上到車, 成個書包都要掉底, 琴日係第一次聽佢講, 書包好重.
好彩佢都叫大隻, 如果細粒, 真係心痛死  .

我囝都係逢星期一和星期四係最多書要帶, 個書包真係重, 我每日都係比大半支水佢, 飲完係學校水機再添, 輕得小小都好, 佢都試過係學校因為書包重跌倒, 紅晒返嚟, 幾肉痛, 今日仲要落雨, 帶埋把雨傘, 好似帶到成身都係野, 好論盡, 如果要帶埋飯, 我諗佢會似走難多過似返學.
Kinkin Mama

回復 55# KinKin_Mama 的帖子

我個仔樽水係超大,因為佢p2投訴個水樽太細, 有時口渴,一次就飲晒, 所以要換隻大, 仲要裝滿返學. 死未!!

我囝都係飲好多水架, 佢以前都係帶兩樽水返學, 但係佢覺得太重, 所以寧願係學校水機再添, 點解你囝囝唔試吓?
Kinkin Mama

回復 57# KinKin_Mama 的帖子

因為裝水, 會小左時間玩囉!!

哈哈, 搞笑

我囝成日話小息十分十分短喎, 去洗手間 + 飲水 + 塞三文治落口, 已經夠鐘啦, 又要上番去.
Kinkin Mama

醒目開學勳章

回復 1# KinKin_Mama 的帖子

冇計啦!得番半日學,小息要縮短啦…
Best wish,
‹ 上一主題|下一主題