用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2010-11 小三家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2010-11 小三家長入嚟傾吓 [複製鏈接]

原帖由 Derdad 於 10-8-24 01:31 發表

死啦!我後日先至安排到有時間同個仔出外旅行,三十號先番嚟,唔知個仔會唔會玩到個心「創」哂唔讀書呢?

唔好咁想啦!!  玩要玩得儘, 先開心茄!  開左學就自自然然會回覆返狀態啦!
雖然我心情好沉重, 但都祝:旅途愉快

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-8-24 20:49 發表

唔好咁想啦!!  玩要玩得儘, 先開心茄!  開左學就自自然然會回覆返狀態啦!
雖然我心情好沉重, 但都祝:旅途愉快

好在我哋係去上海世博考察,雖然應該唔算高危地區,但心情都唔係好好。奈何三個多月前買咗機票同門票,依家太遲,退唔到票了。
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

原帖由 Derdad 於 10-8-24 22:47 發表

好在我哋係去上海世博考察,雖然應該唔算高危地區,但心情都唔係好好。奈何三個多月前買咗機票同門票,依家太遲,退唔到票了。

唔好想咁多, 放開d, 世博的確係值得去的地方.

Dear Derdad,
啱呀! 既然決定咗去玩, 就盡情玩得開心d!  

祝你 旅途愉快!   

醒目開學勳章

原帖由 chun2002 於 10-8-25 15:26 發表
啱呀! 既然決定咗去玩, 就盡情玩得開心d!  

祝你 旅途愉快!   

剛番屋企冇耐,就睇到新聞話上海航空班機有事要折返——嗰班機就喺我搭嗰班機嘅前一班機,就係佢攪到後邊全部機都 delay 呀!
但係喺浦東機場,冇廣播話發生咩事喎,淨係話我哋班機臨時改咗登機閘口(仲改到冇雷公咁遠添!連跑帶跳都要十分鐘,走死我哋呀!) 同埋會遲到咋!(走到去工作人員先講!如果唔係同呀仔一齊嘅話,我實好透徹咁問候佢!)
結果遲咗兩個幾鐘先起機,番到香港睇番新聞先識驚,好彩我哋唔係搭嗰班機,Thanks God !!
Best wish,

醒目開學勳章

原帖由 Tatama123 於 10-8-31 10:27 發表
上海世博考察好唔好玩 ? 有冇去香港館?係咪好多人, 天氣熱唔熱?

唔計排隊嘅話 :tongue: …其實真係好正,好多嘢睇、好多嘢學!
香港、澳門、台灣、中國、沙特、英國館等熱門嘅館都有去呀!
Best wish,

醒目開學勳章

終於都開學啦!
妳哋教識個仔打呔未?
遲啲校長係早會嘅時候可能會抽啲仔出台「表演」俾其他同學睇呀!唔識就唔知點罰呀!
Best wish,

我個懞仔已經開左市, 琴日唔見左星島日報通告, 我又以為老師未派, 所以錯過左訂閱機會, 唔知可唔可以打去學校問下, 有無得補訂

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-9-3 23:20 發表
我個懞仔已經開左市, 琴日唔見左星島日報通告, 我又以為老師未派, 所以錯過左訂閱機會, 唔知可唔可以打去學校問下, 有無得補訂

開咗瓣細嘢,都叫做不幸中之大幸…

尋日奧數選拔,知唔知幾時有結果?
Best wish,

原帖由 Derdad 於 10-9-6 11:37 發表

尋日奧數選拔,知唔知幾時有結果?

吓! 有d咁茄野, 我個仔一句都無提喎!

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-9-6 14:31 發表

吓! 有d咁茄野, 我個仔一句都無提喎!

好似有一題,話[234人排成一行,按照"紅紅紅黃黃綠"嘅pattern 去着衫,排最後嗰個着咩色嘅衫 ?] 都唔識計呀!睇怕都又係要自己俾錢出去學…

對我嚟講,其實有時唔知阿仔喺學校發生過咩事好過知,起碼唔駛揼咁多次心口…
仲要揼埋背脊…
Best wish,

[quote]原帖由 Derdad 於 10-9-6 11:37 發表

琴日我問kinkinma支票台頭名, 寫定張票, 要佢自已返去交比班主任, 佢死都唔肯, 話星期五老師問過, 星期一仲有無人交, 當時無人舉手, 所以唔可以再交.
我就火都黎埋, 鬧佢鑊金 , 我要求佢自已返去問老師仲收唔收, 收就收, 唔收就算, 咁簡單茄事, 點解都無勇氣去做,  我希望佢自已面對返問題, 唔係吓吓要父母出面.  尤其開學之初, 老師都好忙, 都唔想麻煩老師.  最後, 我老公都打咗個電話返學校, 係以防佢唔交.

原帖由 Derdad 於 10-9-6 15:19 發表

好似有一題,話[234人排成一行,按照"紅紅紅黃黃綠"嘅pattern 去着衫,排最後嗰個着咩色嘅衫 ?] 都唔識計呀!睇怕都又係要自己俾錢出去學…

對我嚟講,其實有時唔知阿仔喺學校發生過咩事好過 ...

Sorry Derdad,
我唔明點解你話要揼心及點解要出去學, 學校都無預先通知我地, 我相信學校就係唔想我地幫小朋友操練.  我向來對學校都係好信任亦相信佢地有自己一套.  比d信心學校, 乜都係出面學, 仲駛乜返學, 係咪?
話時話, 你個仔, 真係好叻, 連條題目都可以講返出黎, 我個仔就靜係話, 唔記得咗!!:cry:

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-9-7 11:03 發表

我唔明點解你話要揼心及點解要出去學

其實好想俾個仔學吓同知道吓數學嘅世界,唔係淨係局限喺書本上啲枯燥嘅題目度,好多生活上遇到嘅問題,其實都可以化成數學去解釋和找到答案。

奧數有好多有趣嘅數學解難題俾個仔可以多用腦筋,所以好想佢去學。要出去學,唔係因為唔信學校,係因為學校有得選,都選個叻啲、醒目啲嘅嚟訓練啦!我個仔連舉例嗰條咁簡單嘅都唔識答,仲點會有希望被選中呢?咪要出去學囉!

正如我之前講過,有時如果個仔講少啲學校嘅嘢過我聽,咁我咪冇咁多煩惱,咪揼少啲心囉!
Best wish,

原帖由 Derdad 於 10-9-7 11:38 發表

其實好想俾個仔學吓同知道吓數學嘅世界,唔係淨係局限喺書本上啲枯燥嘅題目度,好多生活上遇到嘅問題,其實都可以化成數學去解釋和找到答案。

奧數有好多有趣嘅數學解難題俾個仔可以多用腦筋,所以好想佢去學。要出去學,唔 ...

吓!  我以為佢地係學校有得學, 唔緊要啦!  有經濟能力, 而小朋友又想學, 咪比佢出去學吓, 我只係擔心小朋友學太多野會辛苦.  唔好咁緊張啦, 睇下下面條LINK, 笑吓啦!
http://www.mitbbs.com/article_t/Joke/31737265.html

我係自由果邊COPY過來, 我就笑到出晒聲

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-9-7 12:19 發表

吓!  我以為佢地係學校有得學

學校當然有得學啦!但係都要挑選架嘛!
只係我個仔一定唔會被選中囉…
Best wish,

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-9-7 11:03 發表

我唔明點解你話要揼心及點解要出去學, 學校都無預先通知我地, 我相信學校就係唔想我地幫小朋友操練.  我向來對學校都係好信任亦相信佢地有自己一套.  比d信心學校, 乜都係出面學, 仲駛乜返學, 係咪 ...

尋日收到通告,原來我個仔俾學校取錄咗入奧數班。
佢連簡單嘅題目都唔識計,居然都入到,確實有點耐人尋味(可能因為少咗三班,每班變咗選十人的關係,佢先咁好彩),但係唔駛煩出去邊度搵邊間俾佢學,已經滿足了。

睇番個開帖,原來我一直都打錯咗。我個仔讀緊D班,唔係C班,特此更正。
Best wish,

恭喜哂!!
俾d心機,上到四年級升五年級時會再選拔,大若選12人左右代表學校奧數隊.到時會比較辛苦.

原帖由 Derdad 於 10-9-15 10:23 AM 發表

尋日收到通告,原來我個仔俾學校取錄咗入奧數班。
佢連簡單嘅題目都唔識計,居然都入到,確實有點耐人尋味(可能因為少咗三班,每班變咗選十人的關係,佢先咁好彩),但係唔駛煩出去邊度搵邊間俾佢學,已經滿足了。

睇番個開帖,原 ...

‹ 上一主題|下一主題