用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2010-11 小三家長入嚟傾吓
go

2010-11 小三家長入嚟傾吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

妳哋好嘛?囝囝派咗去邊班呢?
升上三年班,希望仲可以同妳哋喺BK度交流:

andybebe
bobo321
chun2002             3C
Derdad                 3D
GogoCheung         3C
hknew
JustinBB
KinKin_Mama
mirrorfun
Tatama123

1    0    0    0
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

妳哋好嘛?囝囝派咗去邊班呢?
升上三年班,希望仲可以同妳哋喺BK度交流:

andybebe
bobo321
Derdad                 3C
hknew
JustinBB
KinKin_Mama        3A
mirrorfun
Tatama123
Kinkin Mama

你地就好啦, 幾個一齊有伴.
有無人同我一樣係3A班?
Kinkin Mama

原帖由 KinKin_Mama 於 10-7-19 00:52 發表

你地就好啦, 幾個一齊有伴.
有無人同我一樣係3A班?

我個仔由幼稚園到現在, 從來未讀過A班 .

我個仔都係未讀過A班 .

想請問大家有乜校內課外活動好呀? 我舊年幫佢報MATH CLUB, 好似之後計數就快咗D. 想問大家重有冇其他心得?

原帖由 GogoCheung 於 10-7-19 11:44 發表

我個仔由幼稚園到現在, 從來未讀過A班 .

原帖由 chun2002 於 10-7-19 12:09 發表
我個仔都係未讀過A班 .

想請問大家有乜校內課外活動好呀? 我舊年幫佢報MATH CLUB, 好似之後計數就快咗D. 想問大家重有冇其他心得?

佢想玩乜就比佢玩乜, 連課外戶動都要計效益, 不需要吧!

話說, 我個仔暑假要去sjc踢波, 佢全場講野多個踢波.  但佢想玩, 我就當比佢參加群體活動, 踢個暑假就算.  不過想講, sjc個校監好似好鐘意踢波咁.  啱啱個星期六, 佢仲落埋場踢, 踢完仲請左几個小朋友及家長入去佢間房食餅, 我個仔食過D餅, 話好好食, 我連自已果塊都比埋佢食, 佢係咁問我係邊度有得賣   我個仔又懶, 又為食
仲要成日講野多個做野果隻

其實我只係想大家可以分享一下校內課外活動的樂趣和對小朋友有乜影響。  因為真係唔會知道所有好唔好,唯有問下人? 有些會好悶,有些會好好玩,有些會好貴但唔知係咪咁好? 因為一年只有一次選擇,我只想收集一些意見,不想他報咗才覺得唔好玩。

例如我的大仔報了閱讀群英會,起初以為會好悶,但原來佢會鍾意,之後佢也愛上閱讀課外書,這是我意想不到的。

可能細老好勝心強,報了MATH CLUB之後,佢計數快咗,佢都會鍾意和好開心,好似自己醒咗。

我想問點解有咁多人報樂隊?好唔好?       

原帖由 GogoCheung 於 10-7-19 12:26 發表

佢想玩乜就比佢玩乜, 連課外戶動都要計效益, 不需要吧!

話說, 我個仔暑假要去sjc踢波, 佢全場講野多個踢波.  但佢想玩, 我就當比佢參加群體活動, 踢個暑假就算.  不過想講, sjc個校監好似好鐘意踢波咁.  啱啱個星 ...

原帖由 chun2002 於 10-7-19 13:39 發表
其實我只係想大家可以分享一下校內課外活動的樂趣和對小朋友有乜影響。  因為真係唔會知道所有好唔好,唯有問下人? 有些會好悶,有些會好好玩,有些會好貴但唔知係咪咁好? 因為一年只有一次選擇,我只想收集一些意 ...

我個仔p1 及 p2都只係參加科學小先鋒, 佢好仲意, 今年暑假都參加埋.  所以佢無參加過其他活動, 幫唔到你.

Dear GogoCheung,

多謝你! 我成日問阿仔學校D嘢,佢都會答我:[唔知!唔記得!] 總之佢喺屋企就好少講學校D嘢,我又冇返學和其他家長交流,所以唯有靠在BK問人。

原帖由 GogoCheung 於 10-7-19 14:36 發表

我個仔p1 及 p2都只係參加科學小先鋒, 佢好仲意, 今年暑假都參加埋.  所以佢無參加過其他活動, 幫唔到你. ops:" />

原帖由 chun2002 於 10-7-19 15:19 發表
Dear GogoCheung,

多謝你! 我成日問阿仔學校D嘢,佢都會答我:[唔知!唔記得!] 總之佢喺屋企就好少講學校D嘢,我又冇返學和其他家長交流,所以唯有靠在BK問人。

...

HA!!!  點解你個仔同我個仔一樣 , 唔鐘意同我講學校的事, 問佢又係答, 唔知, 唔記得咗. 睇黎, 我地今年都係要靠Derdad個仔

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-7-19 17:45 發表

HA!!!  點解你個仔同我個仔一樣 , 唔鐘意同我講學校的事, 問佢又係答, 唔知, 唔記得咗. 睇黎, 我地今年都係要靠Derdad個仔mouth:" />

嘩,我個仔確係好多嘢講,但係唔知信佢幾多成好…
Best wish,

我個仔放學回家最鍾意同我講一句令人擔心的說話:
[媽咪, 今日老師讚我乖咗!]  我唯有讚番佢:[係囉, 乖仔, 繼續努力!]  其實我心裡就諗: [咁...即係平日佢係好唔乖!]

到現在我問番佢喺學校同邊個玩? 佢都係答我 [冇], 只係四周圍行下, 睇下人哋玩!  有時都唔知佢係不問世事, 定係四周圍遊 [雲]?   好彩, 佢班主任都好好人, 開開心心渡過了二年班.

原帖由 Derdad 於 10-7-19 20:27 發表

嘩,我個仔確係好多嘢講,但係唔知信佢幾多成好…

醒目開學勳章

妳哋囝囝做哂暑期作業咪?
我嗰個日日哦佢,哦到尋日先至做完咋!
Best wish,

原帖由 Derdad 於 10-7-28 14:32 發表

嘩!! 已經做完暑期作業, 好勁呀!!

好勁呀

原帖由 Derdad 於 10-7-28 14:32 發表

你們升小三有暑期作業?我們升小二只是做中英各一本讀書報告及一張課外閱讀紙(這就包含12本課外書籍)

莫非三年級就有多些暑期功課?

醒目開學勳章

原帖由 lingchuling 於 10-7-30 16:53 發表
你們升小三有暑期作業?我們升小二只是做中英各一本讀書報告及一張課外閱讀紙(這就包含12本課外書籍)

莫非三年級就有多些暑期功課?

記得一年班嗰陣,學校派咗本 現代出版社嘅 21st Century Modern Mathematics Supplementary P.1,成百幾頁咁多,都做咗三個幾禮拜先做完呀!
依家一年班唔駛做,真係正!

Best wish,

回覆 1# Derdad 的文章

我記得亞仔一年級個陣, 都不用做暑期作業, 2年級才開始....

仲有九日開學啦...
Kinkin Mama

醒目開學勳章

原帖由 KinKin_Mama 於 10-8-23 12:25 發表
仲有九日開學啦...

死啦!我後日先至安排到有時間同個仔出外旅行,三十號先番嚟,唔知個仔會唔會玩到個心「創」哂唔讀書呢?
Best wish,
‹ 上一主題|下一主題