用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Band 1小學, 一定會入Band 1中學嗎?
go

Band 1小學, 一定會入Band 1中學嗎? [複製鏈接]

其實我一向都有這個疑問, 津貼小學所收的學生都是由抽籤派位而決定的, 學生的質數相信都會有些參差.但有些家長或朋友則說, Band 1的學生多會派去Band 1 的中學, 是否真的? 有沒有人可以話我知? [size=15.2778px]
   0    0    0    0

1.小學係冇分BAND 幾,有BAND分既只係學生

一間出名/有料既小學,佢地可以有好大BAND 1生既比例,咁入到BAND 1中學既學生自然多.
間間小學可以有幾多BAND 1生既比例都唔同,係睇早2年係個間學校畢業既學生考既中一分班試成績黎計返個間學校來年可以有幾多%既學生係BAND 1/2/3

應該話,只有 Band-1 學生,係無 Band-1 學校的,因為學生的素質先係最重要。所以學校出晒法寶,去吸引 Band-1 學生入讀,提高自我的 Banding。其中一個方法,就是一開學,係無適應班的,小一時考小二的課程,跟住不停谷…,讀到咪入精英班,將學校所有資源都比晒精英班,提高學生的程度,其他大部份學生就要自己搞掂,俗稱『陪跑』。

所以四班為例,四份一人係 Band-1,四份三會變晒 Band-3。

原帖由 happyvalley 於 10-7-17 22:20 發表
應該話,只有 Band-1 學生,係無 Band-1 學校的,因為學生的素質先係最重要。所以學校出晒法寶,去吸引 Band-1 學生入讀,提高自我的 Banding。其中一個方法,就是一開學,係無適應班的,小一時考小二的課程,跟住不停谷…,讀到咪入精英 ...

正確!
如果你係一線小學,見中學人哋都秤鮮D,因為品質有保證嘛,衰極有個譜。
相反D差D小學,校內考試就頂呱呱,出去考試就。。。。。

真係多謝你們解答了我的疑問, 而且你們解釋得很詳盡呢, 多謝哂.

原帖由 小醜怪 於 10-7-17 16:12 發表
其實我一向都有這個疑問, 津貼小學所收的學生都是由抽籤派位而決定的, 學生的質數相信都會有些參差.但有些家長或朋友則說, Band 1的學生多會派去Band 1 的中學, 是否真的? 有沒有人可以話我知? ...

簡單d講, 唔係一定, 但90%
靠觀察身邊人所得結論

醒目開學勳章 王國長老

唔太正確
要睇下間學校咩程度, 學校小5,6呈分試呈去教育局, 教育局都會再調整的, 調整完至會一區咁去排banding, 所以a校90分, 唔等於b校90分, 可能a校90分調整完只值80
至於點調整, 呢個就真係高度機密喇

所以普通小學, 可能100個學生好高分, 但當中只有30個係band one

原帖由 sky2011 於 10-7-18 02:50 PM 發表
但是普通小學, 就容易band 1.

請問. 你意思是無論任何小學, 只要入到前三十, 就全部都是band1學生嗎?

謝謝解答

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-19 11:21 發表
唔太正確
要睇下間學校咩程度, 學校小5,6呈分試呈去教育局, 教育局都會再調整的, 調整完至會一區咁去排banding, 所以a校90分, 唔等於b校90分, 可能a校90分調整完只值80
至於點調整, 呢個就真係高度機密喇

所以普通 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章 王國長老

唔係唔係, 比喻黎姐
原帖由 grace_xian 於 10-7-19 03:44 PM 發表
請問. 你意思是無論任何小學, 只要入到前三十, 就全部都是band1學生嗎?

謝謝解答

原帖由 grace_xian 於 10-7-19 15:44 發表

謝謝解答

當然不!要睇學校在全港中的比例,即是可以得到幾多 Band-1 的位。通常與上年叉唔多,所以如果呢間校上年有五十個 Band-1 位,今年學校都會估估下、當一樣。

都要睇返學校既程度o架,朋友個仔間學校,考全級頭廿名內先入到band1,其他已經係

咁我都好想知道學校有幾多band1位, 點搵呢
因我哋學校無寫到出來有几個入咗某啲學校, 只有將學校的中學名打出來, 係咪只能靠估呢

若果有
十間band1中學的名, 我估每間入四, 五個, 可能就有四五十個band1位嗎, 我暈
原帖由 happyvalley 於 10-7-19 21:40 發表

當然不!要睇學校在全港中的比例,即是可以得到幾多 Band-1 的位。通常與上年叉唔多,所以如果呢間校上年有五十個 Band-1 位,今年學校都會估估下、當一樣。 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 grace_xian 於 10-7-20 11:18 發表
咁我都好想知道學校有幾多band1位, 點搵呢
因我哋學校無寫到出來有几個入咗某啲學校, 只有將學校的中學名打出來, 係咪只能靠估呢

若果有
十間band1中學的名, 我估每間入四, 五個, 可能就有四五十個band1位嗎, 我暈: ...

通常最多三個,average 當佢 2.5 個吧,都有 25 個位,分比頭 二十五名。

p.s. 好似小左 d。

我只係打個比喻, 實情咁係唔止咁少, 我收到料都有三十幾個的, 加埋中中band1, 我諗都唔少於五六十咁

原帖由 happyvalley 於 10-7-20 11:34 發表

通常最多三個,average 當佢 2.5 個吧,都有 25 個位,分比頭 二十五名。

p.s. 好似小左 d。
‹ 上一主題|下一主題