用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 深圳清华實驗學校寄宿
go

深圳清华實驗學校寄宿

兒子今年七歲已報讀深圳清華實驗學校,今年小二讀海外部IB課程和寄宿,本人其實很想兒子可以聽話啲和能夠學習有獨立能力有責任對他將來可能會好一些。當然都希望他有好成績啦!因為他將來都會去外國升學。想請問吓有無家長有咁經驗?

我聽過類似的, 不過好似係廣州, 請問係唔係類似summer camp 啊?

你好! 請問可不可以將此學校深圳清華實驗學校的詳細資料pm給我呀?  thank you

原帖由 tangwailan 於 10-7-17 14:08 發表
兒子今年七歲已報讀深圳清華實驗學校,今年小二讀海外部IB課程和寄宿,本人其實很想兒子可以聽話啲和能夠學習有獨立能力有責任對他將來可能會好一些。當然都希望他有好成績啦!因為他將來都會去外國升學。想請問吓有無家長 ...

回覆 1# dlh525 的文章

深圳清華實驗學校http://www.tsinghuaschool-sz.com/

幾年前有同事送左個仔入呢間學校(去升四年級),不過一年後個小朋友都適應唔到要回流,返到香港主流學校又函接唔到,個小朋友終於要重讀四年級.同事話當個仔去左一年交流學普通話.

同事comments如下:硬件比香港好,普通話學習環境,外籍英語老師,多樣課外活動(不過每項計$,同埋唔平),同學來自各方包括國內有錢人(佢兩個星期一次車上去探仔,佢架車係最差個部.)

tangwailan:

有, 我已 send PM 比你, 可以 discuss further 我都可以同你分享一下.

原帖由 tangwailan 於 10-7-17 02:08 PM 發表
兒子今年七歲已報讀深圳清華實驗學校,今年小二讀海外部IB課程和寄宿,本人其實很想兒子可以聽話啲和能夠學習有獨立能力有責任對他將來可能會好一些。當然都希望他有好成績啦!因為他將來都會去外國升學。想請問吓有無家長 ...

其實都有擔心小朋友適應唔到!

Hi Tangwailan
請問你仔仔最後有沒有讀深圳清華實驗學校?
How's the school life?
Thanks
happyjess