用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大家是幾時幫小朋友報考琴試呢
go

大家是幾時幫小朋友報考琴試呢 [複製鏈接]

請問大家的小朋友, 是學到幾級才開始報考琴試的呢? 即是學完2級, 就準備報考3級, 還是開始3級考回2級的呢? 3級與2級的考試是否都是一樣?
   0    0    0    0

為什麼開始3級考回2級?

我個女學琴, 第一次就考六級(不過之前學左好耐, 都有五年), 第二年膽粗粗考八級, 又扶碌比佢僅僅合格

之後佢有學長笛, 第一個打壞老師教了一年就叫佢考三級, 轉了老師後去年考了五級, 但老師唔准佢咁快考八級住, 話仲要打好基礎, 唔好比學鋼琴的僥倖充昏頭腦
天惠媽

視乎年齡,同學生進度。一般學生都係學完某級數,報考高一級。
原帖由 YinYin2002 於 10-7-17 11:59 發表
請問大家的小朋友, 是學到幾級才開始報考琴試的呢? 即是學完2級, 就準備報考3級, 還是開始3級考回2級的呢? 3級與2級的考試是否都是一樣?

是否一定要考試, 考的心態是什麼, 想知自己程度或什麼.

如不用去考, 咁係咪不需另浪費時間, 去練會考的東西, 專心學上去.

囝囝由K3下學期, 學到現在都2年級, 才剛學完2級書, 老師話可以準備明年考3級, 因我見他好懶練琴, 不知佢是否應付到

醒目開學勳章 王國長老

老師話ok, 你咪俾佢試下lor, 係幾多野準備架, 我女準備考試都練到喊(尢其scale)
俾小朋友有個目標認真彈都好既.......
原帖由 YinYin2002 於 10-7-19 10:14 AM 發表
囝囝由K3下學期, 學到現在都2年級, 才剛學完2級書, 老師話可以準備明年考3級, 因我見他好懶練琴, 不知佢是否應付到

原帖由 ken9989 於 10-7-20 22:46 發表
if your daughter is not ready, just ignore the exam at the moment. learning to play a musical instrument should be full of fun ,not just exam.

‹ 上一主題|下一主題