用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 請教升小二以上家長 - 小一教科書一問
go

請教升小二以上家長 - 小一教科書一問 [複製鏈接]

我發現阿囡d書係無電腦科架wor!

仲有呀, 中文科應該有4本書, 分別係一上一冊, 一上二冊, 一下一冊, 一下二冊架嗎, 人地st paul 都係咁, 但我地只用2本 : 一上一冊 and 一下二冊.  但三, 五及六年級又用哂4本 gar bor!

想請問你地當年都係咁?  點解架呢?  請指教
   0    0    0    0

電腦科係唔駛買書.

唔駛擔心, 中文科上下學期只用兩本書,因為各有一個月係用統整教材(有特定主題,內容包括中英數常), 9月既家長會(如有) 應會有講解的.

原帖由 MiuMiu2004 於 10-7-16 13:56 發表
我發現阿囡d書係無電腦科架wor!

仲有呀, 中文科應該有4本書, 分別係一上一冊, 一上二冊, 一下一冊, 一下二冊架嗎, 人地st paul 都係咁, 但我地只用2本 : 一上一冊 and 一下二冊.  但三, 五及六年級又用哂4本 gar bo ...

請問點解要同st.paul比呢?如果你咁鐘意,不如轉校啦

twchung:  唔該哂

Teves:  咩開個forum 唔係用來問野架咩????我個只係問題, 我唸我無表達過自己鍾意St Paul 吧!!
我只係有D奇怪點解一個出版社有4本書, 但我地只用2本, 但3, 5, 6年級又會用哂.  而且大家都知St Francis 跟 St Paul 程度相約, 既然用同一出版社, 但書量不同, 我有咁嘅問題又有咩出奇呢?

另外, 我唸如果人或小朋友表現有問題的時候, 我地應抱求知嘅精神, 而不是求其搵個原因或無理鬧人!!!

請問書簿費幾$$

請問小一書簿費大約幾多錢呀?

小一書約$1700,簿費未知,我估要到開學先知

原帖由 mok_yan 於 10-7-17 10:55 發表
請問小一書簿費大約幾多錢呀?

曲曲, 真係唔該哂.
我其實真係好緊張同好期待阿囡嘅小一新開始呀, 所以我同老公咪係咁睇佢d書喔. 哈哈

原帖由 曲曲 於 10-7-17 16:10 發表
你真係好細心
不過只有P.5及P.6才用晒4本中文書
如果你有留意, 普通話都只用第二冊
別太擔心, 每間學校做法不一
有些學校連英文書都沒有, 因為會用故事書作為教材
我亦知道有些學校會自編教材所以只需買很少書

我大 ...

回覆 8# MiuMiu2004 的文章

每間學校都有自己的作風,你要記住你個女讀緊嘅係嘉諾撤聖方濟各學校,唔係讀緊聖保祿小學,你個女讀緊邊間學校你就要信任邊間學校,並唔係響度疑神疑鬼,你有問題或懷疑就應該去問學校,並唔係響呢度問,始終呢度俾到你嘅答案只可以用嚟作参考之用。 動聽的說話人人都喜歡聽,但不合聽的說話,往往都聽不進耳。 已為人母,你就要成熟一點,不要遇到小小問題,就大驚小怪、心亂如麻。 如果你亦是這樣幼稚,怎去教好自己的女兒? 有時間向有經驗的家長請教外,最重要的却是不要將女兒跟其他人比較及多加留意女兒的成長。 可否告知貴女兒今個學期考獲甚麽名次?

回覆 9# Teves 的文章

算啦, 我上來只是想要多些意見, 並無意作口舌之爭.  比你講多句又如何, 這幫不了我教囡, 真多謝你的"寶貴"意見.

醒目開學勳章

我今朝至睇完個女D書,我都正奇怪點解P.2個中文書2上唔係一開書就係第一課而係第九課
學校有個叫"統整課程",係學校自己出o既"書",裡面會教好多其他野.
唔駛擔心,間間學校做法都唔同,我朋友個間真係英文書都冇架,係用故事書上堂.

原來有"統整課程"呢樣野, 多謝你地. 我地小一新生真係未清楚學校既野, 難免會同同學仔交流將入小一學校的資訊. 你地的解答真係幫到我地好多.
原帖由 polarbb 於 10-7-19 10:30 發表
我今朝至睇完個女D書,我都正奇怪點解P.2個中文書2上唔係一開書就係第一課而係第九課
學校有個叫"統整課程",係學校自己出o既"書",裡面會教好多其他野.
唔駛擔心,間間學校做法都唔同,我朋友個間真係英文書都 ...

醒目開學勳章

我個女上年小一我都係好似你咁好多問題 大家互相幫助啦
原帖由 CarMan 於 10-7-19 11:08 發表
原來有"統整課程"呢樣野, 多謝你地. 我地小一新生真係未清楚學校既野, 難免會同同學仔交流將入小一學校的資訊. 你地的解答真係幫到我地好多.

不說也知道,還以為下學才買埋其餘兩本,多得各位的提點
‹ 上一主題|下一主題