用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣學之園PN召集處
樓主: AC9
go

青衣學之園PN召集處 [複製鏈接]

咁多人....之前佢地話20個人班....
係咪一班多佐一個老師呀...

原帖由 okee 於 10-7-21 11:42 發表
我個仔7月出世...

打咗去學校問, 每班pn 28人

SORRY...係我搞錯佐.....係依定申請到多4個位...
一班28個,分2組上堂

原帖由 o-kiddo 於 10-7-21 15:20 發表
咁多人....之前佢地話20個人班....
係咪一班多佐一個老師呀...

我爭對返學黑鞋+有蓋杯未買...其他應該冇咩特別喇啩...

依家擔心係佢大小便....佢習慣10點就大便....又未誡到片...

原帖由 AC9 於 10-7-22 00:03 發表

我註冊當日見到校長,我問過收人情況!佢話第一輸只Am + Pm 共收40人!但佢地一直都申請緊擴班,由每班20到28,所以係申請成功後又第二輸收多d學生!應該係多左半個老師!
而家好似只得兩個PNA班同學仔!
不過實在太少人,仲要係BK遇 ...

原帖由 AC9 於 10-7-22 00:03 發表

我註冊當日見到校長,我問過收人情況!佢話第一輸只Am + Pm 共收40人!但佢地一直都申請緊擴班,由每班20到28,所以係申請成功後又第二輸收多d學生!應該係多左半個老師!
而家好似只得兩個PNA班同學仔!
不過實在太少人,仲要係BK遇 ...

我都未買黑白鞋、白襪&有蓋杯~

白鞋我都係買佐DR. Kong .....

原帖由 ilovejanwong 於 10-7-22 16:18 發表

我都未買黑白鞋、白襪&有蓋杯~

醒目開學勳章

我都未買黑鞋白襪~ 白色運動鞋有一對, 但logo有D色, 唔知得唔得呢?

片亞女就已經戒左, 但我驚佢急又唔同老師講咋

我囡囡係PNB班。

原帖由 ilovejanwong 於 10-7-20 17:11 發表

welcome~~~
你囡囡係PNA / PNB呀~

我都準備好晒所有物品, 我個囡囡都未介片, 只可以係屋企唔著片, 一出街就會掛住玩唔記得去WEEWEE, 所以要著片, 唔知學校會唔會有姐姐同佢地換片? 因為學校又冇要求要拎片片返學。

唉...真擔心佢自己一個人....上學....佢係一個好自我...out of control的小朋友... 又好易哭.....
希望老師會有耐性對佢啦.....

原帖由 puffpuff 於 10-7-22 22:05 發表
我都準備好晒所有物品, 我個囡囡都未介片, 只可以係屋企唔著片, 一出街就會掛住玩唔記得去WEEWEE, 所以要著片, 唔知學校會唔會有姐姐同佢地換片? 因為學校又冇要求要拎片片返學。 ...

依家為有....一2同佢努力.....同時朋友說一定要唔好心軟...

大家一起努力吧... !!!!

原帖由 AC9 於 10-7-22 23:07 發表
我都好迷惘!自己囝囝真係可以自己返學?我個囝囝係非常要attention的小孩子,希望佢可以適應一個大家要share所有野的地方!

學校咁有經驗, 應該唔駛擔心嘅

對小朋友要有信心, 最初一定會喊餐飽, 不過只會係過渡期, 交低左小朋友就唔好再留係學校靜靜雞雞望佢, 到放學準時接返佢, 好快小朋友就會適應到。

唔好甘擔心, 教nursery既老師都見慣見熟唔同類型既兩歲小朋友, 我諗佢地有足夠經驗handle到, 家長同小朋友都要一齊加油!

原帖由 o-kiddo 於 10-7-22 22:55 發表
唉...真擔心佢自己一個人....上學....佢係一個好自我...out of control的小朋友... 又好易哭.....
希望老師會有耐性對佢啦.....

我老公都叫要對個仔有信心......

可能我又要照顧兩個仔又要工作,所以比較緊張....

原帖由 puffpuff 於 10-7-23 14:04 發表
唔好甘擔心, 教nursery既老師都見慣見熟唔同類型既兩歲小朋友, 我諗佢地有足夠經驗handle到, 家長同小朋友都要一齊加油!

做媽媽當然緊張小朋友, 係好正常。

我都有緊張, 因為始終係新環境唔知囡囡會有咩反應, 不過我唔想俾佢知我緊張, 因為小朋友好sensitive, 我哋既緊張會"過"到俾佢, 我依家日日都同個囡講佢就黎去一間有好大個playground同有sir滑梯玩既學校返學, 希望日日同佢洗下腦, 等佢自己都有心理準備。

原帖由 o-kiddo 於 10-7-23 17:36 發表
我老公都叫要對個仔有信心......

可能我又要照顧兩個仔又要工作,所以比較緊張....
‹ 上一主題|下一主題