用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學校係咪唔會聲明要做Porfolio的呢??
go

學校係咪唔會聲明要做Porfolio的呢?? [複製鏈接]

如果學校的收生手續內容冇提到要交Porfolio, 係咪唔一定要交呢??如果唔交, 會唔會影響收生結果呢??? 我唔打算做, 因為個仔只得一兩張cert. 我做得亦唔精美, 怕交了更不好.
   0    0    0    0

吾一定要, 但我去年有交.

我地一張公開cert都冇, 但都 ok 咗, 所以不用擔心.

(p.s. 我考的並不是超級名校)

有些學校會在申請須知度講明可提交個人資料(如有), 故一般沒有硬性規定要提交, 但如交了, 相信一定可以讓學校更加了解自己的孩子及家長的理念.  所以應有一定的幫助.

況且, 亦不一定要有CERT才可以做PROFO的, 我囝囝亦從沒有參加過任何公開的比賽及考試, 只有校內的簡單獎狀(如勤到獎及整潔獎之類)及興趣班的老師寫的推薦信罷了, 但我放了一些我們的生活照, 可以給學校更了解我們的家庭生活和諧及對孩子的關愛.  

我認為用心做=精美.  考學校, 讓別人感到有誠意是很重要的.

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-7-15 22:35 發表
如果學校的收生手續內容冇提到要交Porfolio, 係咪唔一定要交呢??如果唔交, 會唔會影響收生結果呢??? 我唔打算做, 因為個仔只得一兩張cert. 我做得亦唔精美, 怕交了更不好. ...

profolio, 一定要做呀, 我個女一個獎也沒有, 我主要放了她平時的功課, 圖畫都成功叩門 (學校是說不用交的, 但交了又會收), 我注冊時, 老師主動說profolio要還給我, 我問她有看嗎, 她說當然有看

謝謝各位回覆. 我諗我而家再考慮portfolio內容都未算遲掛
‹ 上一主題|下一主題