用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今期星島親子王介紹港大同學會小學/港大同學會書院 ...
go

今期星島親子王介紹港大同學會小學/港大同學會書院 [複製鏈接]

醒目開學勳章

剛在看星島親子王網上版,發現介紹港大同學會小學/港大同學會書院

有興趣的可以看

http://paper.smp.singtao.com/
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

你真係勁, 消息比本校家長仲快
今次有公開講見家長了, 以你"資質", 唔駛擔心啦
(舊年我都覺得自己見播道見得好好架, 不過我仔唔爭氣之嘛 )
原帖由 ziyi 於 10-7-15 08:50 PM 發表
剛在看星島親子王網上版,發現介紹港大同學會小學/港大同學會書院

有興趣的可以看

http://paper.smp.singtao.com/

醒目開學勳章

未見過好似你跟蕭亞姨那樣以眨低自已小朋友為樂的家長
順便想問一下,除了要見家長外,這的確是新的外(因我報了8月那場簡介會,所以未知),我上年聽時,如沒有記錯(錯了請指正,始終成年前),當時的負責課程的副校好像說小一至小三是沒有考試,以工作紙及平日的評估學習進度.
但今期的親子王卻說是小一及小二

而升上書院來說
聽到95%英文拿"C"或以上比聽到全員pass開心.
而我記得每年都有一些人(大概10幾個)是沒有跟隨小學升上書院(不同的理由,始終各人有各人的考慮,而且港同有呈分),那介紹書院時的資料卻說120個位留及小學部
所以有些混亂

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-15 22:07 發表
你真係勁, 消息比本校家長仲快
今次有公開講見家長了, 以你"資質", 唔駛擔心啦
(舊年我都覺得自己見播道見得好好架, 不過我仔唔爭氣之嘛 )
...

thanks for sharing

醒目開學勳章 王國長老

未見過好似你跟蕭亞姨那樣以眨低自已小朋友為樂的家長 哈, 幾有滿足感架真係
順便想問一下,除了要見家長外,這的確是新的外(因我報了8月那場簡介會,所以未知) 好多年前有, GROUP IN又試過, 單對單又試過, 結果GROUP IN變成大家爭野講, 單對單又個個賴死唔走, D人等到發霉, 所以放棄左 (之前D家長講的)
但我自己都覺得同家長傾下計都好的, 老實講, 真係有人唔知自己考緊咩學校的, 亦有人抱錯誤期望, 入左黎又唔鐘意, 小朋友轉黎轉去都辛苦啦 (真係有人唔鐘意走左, 走左之後又返黎 )

我上年聽時,如沒有記錯(錯了請指正,始終成年前),當時的負責課程的副校好像說小一至小三是沒有考試,以工作紙及平日的評估學習進度.
但今期的親子王卻說是小一及小二
係P1,2無考試, P3已經有喇, 不過只考中英數, 其他都係用持續評估, 所以唔駛特別操D咩

而升上書院來說
聽到95%英文拿"C"或以上比聽到全員pass開心.
而我記得每年都有一些人(大概10幾個)是沒有跟隨小學升上書院(不同的理由,始終各人有各人的考慮,而且港同有呈分),那介紹書院時的資料卻說120個位留及小學
所以有些混亂
我相信120人係估計數字, 30人一班X4咪=120人LOR
但實際情況, 學你話齋, 每年都有D唔同, 有位剩就會收出面學生喇

我就真係好佩 服你o地三個,蕭亞姨,  Charlotte_mom 同 Ziyi daddy!!!!
你o地三個都算係資優 daddy/mammy!!
sa個lum 先!!!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

flostangraphy:
佢地是資優 daddy/mammy,而你就是搞笑daddy,諗起之前有人叫你做師奶大叔我就忍唔住笑.
ZIYI DADDY:
港同既簡介會我報既時間是8月21日2:30~4:30,唔知你又是咩時段呢?

醒目開學勳章

8/20 星期五啦wor
係唔係8/21啊,如果係就一樣
我在網上登記了,但HKGUA又唔似TSL會寄票,都唔知到時是怎樣
我看到時都要早些去,其實今次再去
1. 看有沒有update, 如見家長已經是新的
2. 俾妻子及囡囡感受一下, 希望今年有學生帶參觀啦
上年因流感,除消了

原帖由 ggoo 於 10-7-16 13:31 發表
佢地是資優 daddy/mammy,而你就是搞笑daddy,諗起之前有人叫你做師奶大叔我就忍唔住笑.
ZIYI DADDY:
港同既簡介會我報既時間是8月20日2:30~4:30,唔知你又是咩時段呢? ...

搞笑嗰個係周星星.... 唔係我....
我係比人搞到唔知好笑定好喊嗰個就真....

btw, off topic.... (見係ziyi daddy post, 先敢off topic 咋)
TSL P.1 Admission Talk for 2011-2012 P.1 Admission videos 已經隆重獻映.
僕唔到飛嘅粉絲不容錯過!!! 不過3d板末出....
http://210.0.207.198/school_information-admission.php#1

原帖由 ggoo 於 16/7/2010 13:31 發表
ZIYI DADDY:
港同既簡介會我報既時間是8月20日2:30~4:30,唔知你又是咩時段呢? ...

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

醒目開學勳章

係啊,有些人的topic,我說都唔敢說
好易領野

原帖由 flostangraphy 於 10-7-16 14:32 發表
搞笑嗰個係周星星.... 唔係我....
我係比人搞到唔知好笑定好喊嗰個就真....

btw, off topic.... (見係ziyi daddy post, 先敢off topic 咋)
TSL P.1 Admission Talk for 2011-2012 P.1 Admission videos ...

我去左july 3的第1場簡介會, 他地將surname分group, 自己搵番名簽番就入得場.

ziyi daddy:
我記錯著8月20日是優才書院公布收生既日子,港同是8月21日先啱. 唔知到時我地兩隻馬騮會唔會遇到呢?
網上言論好自由,有唔同意見好正常,唔使太過介懷.(個口雖然咁講,實際上我都唔敢亂講野,我都試過比人圍.) 早前你比人懷疑是真道既老師又真是幾冤枉,放心啦,清者自清.
個個都知你是bk既周星星同師奶大叔,又有個靚仔同靚老婆.

醒目開學勳章

俾人懷疑是真道既老師,我又沒有生氣
俾人話扮高貴就有一些
都唔知那個是什麼人,一插話就說這些
世界很難去理解
到時見啦
當你見到一個跳來跳去的小朋友,後邊有2個傻瓜追住她,好大機會就係小弟夫妻2人

原帖由 ggoo 於 10-7-16 15:45 發表
ziyi daddy:
我記錯著8月20日是優才書院公布收生既日子,港同是8月21日先啱. 唔知到時我地兩隻馬騮會唔會遇到呢?
網上言論好自由,有唔同意見好正常,唔使太過介懷.(個口雖然咁講,實際上我都唔敢亂講 ...

吓?!?!?!?!?! "高貴"你都唔開心呀......
咁我比人話"咬拖鞋"真係要死咗佢.....  

原帖由 ziyi 於 16/7/2010 17:08 發表
俾人懷疑是真道既老師,我又沒有生氣
俾人話扮高貴就有一些
都唔知那個是什麼人,一插話就說這些
世界很難去理解
到時見啦
當你見到一個跳來跳去的小朋友,後邊有2個傻瓜追住她,好大機會就係小弟夫妻2人:badfe ...

我都想 sa 個 lum, 可以嗎?

升小一真係好大件事, 而bk 呢度d 資料係比較 comprehensive, 但係就唔知邊d 真邊d 假, 好在仲有你地呢d daddy/mammy 肯講多d 資料比我地呢d 盲毛知下~

唔好比果d 無謂人影響啦, 把口係人地既, 佢講咩都控制唔到~

真係搞到唔敢出聲......   

原帖由 flostangraphy 於 10-7-16 09:52 發表
我就真係好佩 服你o地三個,蕭亞姨,  Charlotte_mom 同 Ziyi daddy!!!!
你o地三個都算係資優 daddy/mammy!!
sa個lum 先!!!!

醒目開學勳章

你漏了一個字"扮"高貴啊

原帖由 flostangraphy 於 10-7-16 17:23 發表
吓?!?!?!?!?! "高貴"你都唔開心呀......
咁我比人話"咬拖鞋"真係要死咗佢.....  

sorry... 因為閙我嗰個冇你個咁有禮貌....
我都情願佢話我"扮"咬拖鞋..........

原帖由 ziyi 於 16/7/2010 17:25 發表
你漏了一個字"扮"高貴啊

原帖由 ziyi 於 10-7-16 14:08 發表
8/20 星期五啦wor
係唔係8/21啊,如果係就一樣
我在網上登記了,但HKGUA又唔似TSL會寄票,都唔知到時是怎樣
我看到時都要早些去,其實今次再去
1. 看有沒有update, 如見家長已經是新的
2. 俾妻子及囡囡感受一 ...

我都係報了8月21日喎,唔知到時會唔會見到妳呢
想問下係會唔會帶同小朋友一齊出席呢??
另外今年要見家長,真係有D擔心自己既表現會影響到小朋友既成績

醒目開學勳章 王國長老

放心啦, 我又覺得其實學校都係想make sure家長知道自己期待緊d咩姐
真係有人唔知自己做緊咩架 , 例如有報20幾間但邊間打邊間都攪唔清(唔好話理念喇), 有人報名當rehearsal, 有人聽講唔易考wor又去試下先, 不過其實唔知咩學校黎架......

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 10-7-17 10:48 PM 發表

另外今年要見家長,真係有D擔心自己既表現會影響到小朋友既成績 ...

醒目開學勳章

一定會,只要你見有2個傻瓜追住一個跳跳下行的小妹妹就有90%係 ,另一個可能是ggoo

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 10-7-17 22:48 發表

另外今年要見家長,真係有D擔心自己既表現會影響到小朋友既成績 ...
‹ 上一主題|下一主題