用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五旬節中學
go

五旬節中學 [複製鏈接]

0    0    0    0

sure五旬節

band 2 vs band 3

Thanks yovin.

原帖由 LL6684 於 10-7-15 14:54 發表
小女成績Band Two頭,派了德蘭,叩門成功五旬節,
如何選擇?Thanks!

Hi LL6684,

我仔仔在五旬節讀緊,都OK 不過校風好嚴,好容易被擇名記缺点.五旬節今年可以叩門咩?德蘭一直評好差.

回覆 1# jessicachoi 的文章

五旬節可以叩門呀,頭一日去放底資料等消息。星期六朝早打黎,問二個鐘後去面試得唔得。最後我無去....

希望阿女比心機讀書,喜歡校園生活!
多謝各位家長的意見.

Hi Jessicachoi,
Nice to meet You!多謝你的意見呀!
我哋叩門入五旬節,係打電話叫我哋去面試,
你仔仔讀中幾呀?

原帖由 jessicachoi 於 10-7-16 09:06 發表

Hi LL6684,

我仔仔在五旬節讀緊,都OK 不過校風好嚴,好容易被擇名記缺点.五旬節今年可以叩門咩?德蘭一直評好差.

Hi,
我哋同你一樣,但我哋二個鐘後即刻去面試!你後來叩了邊間?

原帖由 dietcoke 於 10-7-16 11:57 發表
五旬節可以叩門呀,頭一日去放底資料等消息。星期六朝早打黎,問二個鐘後去面試得唔得。最後我無去....

胡兆熾星期五通知收左。所以無去面試。

原帖由 LL6684 於 10-7-17 01:42 發表
Hi,
我哋同你一樣,但我哋二個鐘後即刻去面試!你後來叩了邊間?

恭喜

原帖由 LL6684 於 10-7-17 00:48 發表
Hi all mama,

由於今年我哋派九龍城三志願都不入,但阿女係Band Two頭,我三志願都無選英中,都派得很差,十甲之內,其實阿女成績中上,佢每位同學都派三志願之內,佢幾位好同學都係第一志願,之前怪自己運氣唔夠,又係咪選 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

congratulation.

My friend's kid is unlucky too. He is KL3 band 2, choosing band 2 school for the first 2 choice but was assigned to band 3 school.
But he has not found any school and registered the band 3 school.

原帖由 motherlau 於 10-7-17 12:23 發表
恭喜

Hi Motherlau,
多謝你的寶貴意見呀!

原帖由 motherlau 於 10-7-17 12:23 發表
恭喜

Thanks!

原帖由 ALAL 於 10-7-17 16:18 發表
congratulation.

My friend's kid is unlucky too. He is KL3 band 2, choosing band 2 school for the first 2 choice but was assigned to band 3 school.
But he has not found any school and registered the b ...

原帖由 LL6684 於 10-7-17 00:57 發表
Nice to meet You!多謝你的意見呀!
我哋終於叩門入到五旬節,係打電話叫我哋去面試,
今天去註冊.
你仔仔讀中幾呀?

Hi LL6684,

恭喜晒!我仔仔升中二,上學期心散成績差,考一百名不知幾擔心不能入到B班,好彩下學期得到一位SIR指導,成績大躍進,終入B班放心晒.
最初編班試只看英文分來編班,所以編唔好.
1-40 A班, 41-80 B 班, 81-120 C 班,......40人一班計,
希望你囡囡讀得開心啦!

多謝你呀!
好開心可以在B.K認識阿女中學的媽咪!

恭喜你仔仔入番B班,聽你講學校阿Sir好細心,可以令你仔仔進步很多.

我有些唔明想請問你仔仔今年升中二係咪都係分A,B,C三班英文班?佢讀中一時是不是又係有三班?之前編班用英文成績來分配?

但今年學校按中一入學試(中,英,數)來分配三班英文班,我阿女未知入唔入到,希望入到啦!

平時你仔仔返放學是不是搭巴士?因果處都好似好少車可以到學校,落巴士通常係亞階老街,同時又要行成十分鐘到先到學校?
學生八達通是開學學校先派form申請嗎?

學校係咪有午飯訂講?嗰日小食部休息,但我見price list 午飯d飯盒可以排隊買,都幾平可以食到一餐,唔訂定,唔知排隊買唔買到呢?
學校話可以出街食午飯,但繁忙時間出面食太多人,嗰度又要行好遠先有嘢食,時間應該唔夠,我都係同阿女訂定飯,
好似好d,免得佢排唔到隊買飯食.

請多多指教!我太多嘢唔明想問!
希望你唔好怪我咁長氣!

原帖由 jessicachoi 於 10-7-19 23:31 發表

Hi LL6684,

恭喜晒!我仔仔升中二,上學期心散成績差,考一百名不知幾擔心不能入到B班,好彩下學期得到一位SIR指導,成績大躍進,終入B班放心晒.
最初編班試只看英文分來編班,所以編唔好.
1-40 A班, 41-80 B 班, 81-120  ...

原帖由 LL6684 於 10-7-21 03:41 發表

多謝你呀!
好開心可以在B.K認識阿女同校中學的媽咪!

恭喜你仔仔入番B班,聽你講學校阿Sir好細心,可以令你仔仔進步很多.

我有些唔明想請問你哋今年升中二係咪都係分A,B,C三班英文班?
你仔 ...

Dear LL6684,
你唔駛客氣,大家互相幫助者!

入學試是(中,英,數),但只計英文分.應該是五班,A 班話就係英文班,但都五清楚.不過在F.1時好多科目都中英教授,所以一開學就差不多日日都要背默嗰科的英文生字,功課晤多背默多,我想個仔入B班因為B班冇A班谷得狠,而B大多學生都有心機讀書學習風氣比C,D,E班好,F.1-F.3最容易変壞,所以F.2入边班都好緊要.(老師講 ).
你住边區,我以前住土瓜灣而家不是,不過真好麻烦,好天晒落雨淋.(he is 地鉄轉小巴 28M)
冇訂飯,小食部都有好多選擇價錢晤貴,間中他會同同學去何文田廣場和土瓜灣食飯(步行),有個幾鐘食佢話夠時間.好多人冇訂.
學生八達通是開學學校派form.
希望幫到你!

Dear Jessicachoi,

多謝你的回覆!好詳盡!

係呀!正確全級有五班,學校有張通告話今年有三班A,B,C班用英文教學為主D,E用中文教學,唔知阿女入唔入到英文班.希望入到啦!

咁少功課架?都好呀每天可以背默英文生字,等佢增加多d英文生字的知識.

我哋都係得巴士在亞階老街落車,再行入學校,另一架
巴士都可以,係何文田落車再行斜路落到學校.

小食部好似幾多野食咁,我見佢餐牌,有早餐,午餐和下午茶,好似好豐富咁.
我叫阿女暫時係學校食,因我唔放心佢出街食.

原帖由 jessicachoi 於 10-7-21 14:17 發表

Dear LL6684,
你唔駛客氣,大家互相幫助者!

入學試是(中,英,數),但只計英文分.應該是五班,A 班話就係英文班,但都五清楚.不過在F.1時好多科目都中英教授,所以一開學就差不多日日都要背默嗰科的英文生字,功 ...

原帖由 LL6684 於 10-7-22 16:15 發表
Dear Jessicachoi,

多謝你的回覆!好詳盡!

係呀!正確全級有五班,學校有張通告話今年有三班A,B,C班用英文教學為主D,E用中文教學,唔知阿女入唔入到英文班.希望入到啦!

咁少功課架?都好呀每天可以背默英文生 ...

Hi,

我都希望你個女入到好班.  你搭16号係唔係在九龍醫院站落,  呢個站落咗, 行返轉頭有個路口(冇記錯叫嘉齡道 )直入便到學校,唔駛五分鐘.
佢識多幾個同學晤出去食,都想一齌排隊買飯啦!
仲有要買定把鎖, 鎖LOCKER . 開學要你買架啦!  個人應為密碼鎖最好, [because use keylocker , one key can open many key locker(if same model)], 五金鋪同文具店價差不多, 日本城最貴.

Good Luck!

Jessicachoi,
差d唔記得有locker呢樣,多謝你的提點.至於locker係通常放咩多?放書?日用品or 運動衫?運動堂係咪返到學校先換衫?

原帖由 jessicachoi 於 10-7-23 14:07 發表

Hi,

我都希望你個女入到好班.  你搭16号係唔係在九龍醫院站落,  呢個站落咗, 行返轉頭有個路口(冇記錯叫嘉齡道 )直入便到學校,唔駛五分鐘.
佢識多幾個同學晤出去食,都想一齌排隊買飯啦!
仲有要買定把鎖, 鎖LOCK ...

原帖由 LL6684 於 10-7-28 07:58 發表
Jessicachoi,
差d唔記得有locker呢樣,多謝你的提點.至於locker係通常放咩多?放書?日用品or 運動衫?運動堂係咪返到學校先換衫?

Hi LL6684,

放字典,聖經,科學堂用安全眼鏡. 不過我知有啲同學乜都放入去. 運動衫係著住返學. 知语知套運動服冇分冬夏季架,  一套著足成年, 凍嗰陣未加件灰色V領長袖冷衫同頸巾,面头未著埋件風褸囉.  個個都咁著, 校褸都好少人著, 我有買但係未著過.
唔知編咗班同分社未呢?  唔同社買唔同颜色運動服架.
‹ 上一主題|下一主題