用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培小﹑九龍塘學校﹑陳瑞褀﹑聖若瑟英文小學(彩虹) ...
樓主: mandy2003
go

培小﹑九龍塘學校﹑陳瑞褀﹑聖若瑟英文小學(彩虹) [複製鏈接]

原帖由 mandy2003 於 10-7-20 10:40 發表

妳是唯一一位有看我個人因素而留言的人, 好嘢, 宗教其實也是我一大考慮, 因為阿仔而家已經唔肯返主日學, 我想, 如果我放佢入陳瑞褀, 起碼可以聽到福音, 再好d的話, 仲可以攪掂埋初領聖體tim.

to: csk家長jj ...

我覺得應該揀同宗教,你俾佢返基督教學校,第日點搞tune那些不同的教義?

醒目開學勳章

樓主,
我看完全部回覆, 其實發覺樓主很想很想小朋友到英小或英中上學,就算小學讀中小,都希望小朋友可以升到英中.

不過認真說,你知道讀得培幼,就有90%一路直上到培小,如你一心想小朋友讀英小,何不小朋友讀kg時就考根德園,st cat. 哪幾間, 要到現在升小學才來煩一大餐? (除非你小朋友當年考不上那幾間).

另外,看到樓主很concern課程深度,亦都作出了一些比較,某間是深一年,某間又是深半年. 那樓主是不是肯定自己的小朋友是outstanding? 我個人就覺得,每間學校都有自己強項, 不可能中英數常聖(所有主科)都通通都教深一年.

至於校風,宗教信仰, 樓主是培幼家長, 都已經十分清楚,不多多說了.

最後告訴樓主一些真人真事(是我親眼見): 培小英文一定不是淺果一批,而且有些內容是涉及到高一級的,不過我會覺得syllabus 太多,變得每樣只有教得幾堂, 但到要test 或測驗時, 份卷就跟外出名校的一樣深.

至於中文,雖然課本是教同級,但老師extra再教的那一些範圍,肯定是高一級的. 我本來都不知道,直到我小朋友出外補中文,同其他小朋友(都是一些傳統名校)的堂課一比之下,就知道培小的中文根基打得十分好,連其他家長都問我小朋友的堂課做得這麼好,為什麼還要比錢出街補習.

其實樓主自己心底裡都已經有了答案,只不過想大家幫手投票轉到那一間小學.

我本人意見, 像他家長說一樣,聖若瑟根本不同grade,沒得比較, csk 亦都不作考慮, 要比較都只有kts, 不過kts出名谷小朋友,所以都是老生常談那幾句: 要以小朋友性格,資質為大前題, 放開自己父母那把尺, 用小朋友的尺來衡量吧.

希望樓主早日有決定, 過一個快樂的暑假啦!

來我地有三四間小學收, 如果你是我們, 你會如何選擇呢?

A) 培小
1) 由培幼讀上,有感情
2)  教深半年, 轉其他top的小學也只是一半一半
3)有直上中中 (本人担心阿仔到升中是不肯合作考出面的英中, 不過阿仔是獨子 ... [/quote]

舊年有個培小家長講過佢仔全級考第20-30幾(忘記是20幾定30幾)都考入皇仁書院,d人就問佢仔讀邊間小學,佢話讀培正小學.所以你話培小程度高唔高呢?(我就覺得好高,全級排20-30幾都可以考入皇仁),冇記錯既話佢女就好似入著St. Paul's Co-ed.所以佢話好感激培小對佢兩個小朋友既栽培.培小既程度是不容致疑既.

‹ 上一主題|下一主題