用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培小﹑九龍塘學校﹑陳瑞褀﹑聖若瑟英文小學(彩虹) ...
樓主: mandy2003
go

培小﹑九龍塘學校﹑陳瑞褀﹑聖若瑟英文小學(彩虹) [複製鏈接]

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 14:49 發表
我近來我地有三四間小學收, 如果你是我們, 你會如何選擇呢?

A) 培小
1) 由培幼讀上,有感情
2)  教深半年, 轉其他top的小學也只是一半一半
3)有直上中中 (本人担心阿仔到升中是不肯合作考出面的英中, 不過阿仔是獨子 ...

陳瑞褀>培小>KTS

Priority
1. 英中 backup
2. 同宗教

聖若瑟英文小學(彩虹) not the same grade, will not consider.

原帖由 jacky123456 於 10-7-16 01:33 發表
其實你仔仔好叻仔kts有2仟幾人去考115個位都收到佢,我個人覺得咁難考都入到都唔讀,仲又kts呢幾年都好似係95%入英中 5%入中中,而唔係8成幾入英中呀.

考係二千幾人,但大多係當做後備,於一條龍直資或名官津失手後的好歸宿。

我諗係四、五百揀115啦!

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-19 15:20 發表

陳瑞褀>培小>KTS

Priority
2. 同宗教

聖若瑟英文小學(彩虹) not the same grade, will not consider.

我是CSK的家長,坦白說,CSK雖然幾好,但英文程度末必合符樓主的要求,始終只是一所中文津小吧!
我個人認為KTS 最適合,因KTS學術和英文程度最高,加上近9成英中派位成績。
希望樓主成功幫小朋友選到一間滿意的學校。

有冇九龍塘官立小學叩門生家長

請問怎麼去叩門, 小女明年讀小一, 我是新手媽咪請指教, 急....

唔係好明wo ,咁二千幾人去考,但你話你諗得四'五百揀115,咁咪唧係收左千幾人做後備,其如四五佰人先係去真係考115個位.
原帖由 jeremyphlam 於 10-7-19 15:26 發表

考係二千幾人,但大多係當做後備,於一條龍直資或名官津失手後的好歸宿。

我諗係四、五百揀115啦!

KTS學術和英文程度最高,加上KTS學術和英文程度最高,加上近9成英中派位成績, kts各方面都好好一定唔會令你失望.

原帖由 jacky123456 於 10-7-19 22:14 發表
唔係好明wo ,咁二千幾人去考,但你話你諗得四'五百揀115,咁咪唧係收左千幾人做後備,其如四五佰人先係去真係考115個位.  

我係話好多人只放KTS為優質大後備。雖然有二千幾人考,但收咗會讀的唔會有咁多。

可能只有幾百人因為種種原因一定會讀!

我唔覺好多人放KTS為優質大後備。有人放棄都唔奇,但近兩年後備位真係少了許多.
可能其他人因為種種原因唔讀!
當年仁立都收了小兒,仁立都算是地區名校, 但我最後都冇讀而撰擇了讀kts, 我覺得間間學校都有好有唔好, 讀唔到都未必係壞事, 可能其他的學校更好呢!

咪玩啦,如果係仁立我都會揀KTS。

ha ha 所以我都話間間學校都有好有唔好, 讀唔到都未必係壞事, 可能其他的學校更好呢!當年我囝囝都有好幾間私校直資收(宣小, 英華, 禮賢......等),我最後都係kts 各有喜好

其實老實講丫我囡囡都考到好幾間((個人覺得))好好ge私小同埋叩門考入ge津小但最後都揀左kts原因係覺得佢升學派位唔錯考其他學校會容易d又唔算係谷得好犀利所以揀左佢.
原帖由 jeremyphlam 於 10-7-19 22:39 發表

我係話好多人只放KTS為優質大後備。雖然有二千幾人考,但收咗會讀的唔會有咁多。

可能只有幾百人因為種種原因一定會讀!

十分同意jacky123456

原帖由 jacky123456 於 10-7-19 23:08 發表
其實老實講丫我囡囡都考到好幾間((個人覺得))好好ge私小同埋叩門考入ge津小但最後都揀左kts原因係覺得佢升學派位唔錯考其他學校會容易d又唔算係谷得好犀利所以揀左佢. ...

都好搵到個知音人同我一樣 咁蠢 ,俾其他好學校收左都唔揀如:陳X祺,聖X,九龍塘喧X,聖方x各,X真..........等等)以上學校個人覺得間間都好好,如果唔係都唔去考啦,不過經心思一番後覺得kts比較適合小女
原帖由 cecichan 於 10-7-19 23:09 發表
十分同意jacky123456

jacky123456 真是同道中人

cecichan
原帖由 cecichan 於 10-7-19 23:44 發表
jacky123456 真是同道中人

原帖由 jacky123456 於 10-7-19 23:51 發表
cecichan   

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-19 15:20 發表

陳瑞褀>培小>KTS

Priority
2. 同宗教

妳是唯一一位有看我個人因素而留言的人, 好嘢, 宗教其實也是我一大考慮, 因為阿仔而家已經唔肯返主日學, 我想, 如果我放佢入陳瑞褀, 起碼可以聽到福音, 再好d的話, 仲可以攪掂埋初領聖體tim.

to: csk家長jj 其實我反而希望阿仔在小學時學好d中文, 等到中學先轉多d英文, 因為而家d細佬, 好似complain 中文難多過英文難。  

同埋, 唔知我是否正確, 陳瑞褀沒有kts深, 阿仔考到高名次的機會又會否大d, 在學校成績好, 對日後讀書的興趣都會大d啦!   唔知我咁唸是否正確呢?

阿仔是在126個叩門生中"比"學校幸運揀出來的其中3-4個, 好似好難得

不過, 有時想, 就算是阿仔真係咁叻在陳瑞褀考到全級頭三名, 都將會與一些超級名校如dbs, 喇沙等從此無緣啦 !  因為人地知道陳瑞褀就算考第一, 都唔夠其他的勁小學如kts, 培小同樣考頭三名叻,  如果選陳瑞褀, 好似而家已經"比"左條超名校的"倔"頭路"比"佢行, 好似唔係多好咁!!  ops:" />ops:" />

真係好難揀啊!!!

回覆 37# mandy2003 的文章

CSK 有中學Backup, 津貼學校又唔需要比學費, 校園又新又大, 咁難得收了你, 唔讀又真係好可惜.
但我個人覺得, 如果學費不成問題, 我都會選擇KTS, 因為佢各方面都好平均, 你個仔成績咁好, 根本唔需要擔心, 我朋友個仔二年級之後插班入了"喇沙"呢!

原帖由 csk家長jj 於 10-7-19 15:32 發表

我是CSK的家長,坦白說,CSK雖然幾好,但英文程度末必合符樓主的要求,始終只是一所中文津小吧!
我個人認為KTS 最適合,因KTS學術和英文程度最高,加上近9成英中派位成績。
希望樓主成功幫小朋友選到一間滿意的學校。 ...

想請問一吓csk 家長jj, csk d 中文是不是好過kts 架?

另外, csk 每年是大約6月定7月先考完試架?  我想每年summer 同佢去旅行去長d啊!

原帖由 mandy2003 於 10-7-20 11:35 發表

想請問一吓csk 家長jj, csk d 中文是不是好過kts 架?

另外, csk 每年是大約6月定7月先考完試架?  我想每年summer 同佢去旅行去長d啊!

mandy2003,
在CSK考到前幾名是有機會入讀喇沙的,而其餘的Band 1生有近40名會入讀華英、開平、迦密、黃芴南......等band 1中的中學,雖然名氣不及名校,但學術和成績絕對是優異的。

KTS是用普通話教中文的,在語言上會比CSK優勝,因我未見過KTS高年級的試卷,所以不敢隨便估計,不過我相信CSK的中文程度會拍得上喇X,但英文程度當然還有一大段距離。

CSK每年6月初考試,到7月10左右才放暑假。
‹ 上一主題|下一主題