用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培小﹑九龍塘學校﹑陳瑞褀﹑聖若瑟英文小學(彩虹) ...
go

培小﹑九龍塘學校﹑陳瑞褀﹑聖若瑟英文小學(彩虹) [複製鏈接]

我近來我地有三四間小學收, 如果你是我們, 你會如何選擇呢?

A) 培小
1) 由培幼讀上,有感情
2)  教深半年, 轉其他top的小學也只是一半一半
3)有直上中中 (本人担心阿仔到升中是不肯合作考出面的英中, 不過阿仔是獨子, 有直上中學, 可較易為他找由小識到大的朋友)
4) 基督教  (比完全無宗教好)
5) 要付出好多$$, 除了學費3100 外, 還有英文補足, 及普通話補足  

A) 九龍塘學校:
1) 教深一年, 轉其他top的小學轉容易
2) 有8成入到英中的小學
3) 無中學
4) 無宗教

陳瑞褀小學
1) 有聯繫band 1 尾英中
2) 沒有教深, 如果讀讀吓發現不合適, 較難轉出去
3) 天主教, 和本家庭一樣

聖若瑟英文小學(在彩虹)
1) 英文小學 (但本人喜歡中小 + 英中這模式)
2) 有直上中學, 雖然上年是BAND 2中中, 但因今年會轉二班做英文班
3) 天主教, 和本家庭一樣
4) 教深好多, 轉其他top的小學較易

我POST 這則話題, 我可以預見會給人罵, 不過唔緊要, 因為我真的很想集思廣益, 其實我很想找到留在培小的原因.....
   0    0    0    0

請問有沒有在培正轉出其他學校的家長啊?  

如果你是過來人的話, 不知可不可以賜教一下, 你地轉出培正後的感想,有沒有後悔或者覺得很明智啊?

請打救我la......

如果我是你, 我只會考慮培小同埋KTS.

不過二選一, 我會選kts.  因為英文及普通話教學.  正所謂天下無不散之延席.  我相信kts是一間很好的學校.  有好多人想入都入唔到. 很多kts既家長同我講, kts一定唔會令你失望.  所以我就相信他們俾囝囝一試.

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 15:25 發表
請問有沒有在培正轉出其他學校的家長啊?  

如果你是過來人的話, 不知可不可以賜教一下, 你地轉出培正後的感想,有沒有後悔或者覺得很明智啊?

請打救我la...... ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

醒目開學勳章

樓主,
  我剛剛收到培小電話, 話收我小朋友讀小一.  我原先已選定kts比仔仔讀, 但依家又煩惱緊.  對我來說, 培小有中學backup, 但我自己buy kts教學理念.  點算?  

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 14:49 發表
我近來我地有三四間小學收, 如果你是我們, 你會如何選擇呢?

A) 培小
3)有直上中中 (本人担心阿仔到升中是不肯合作考出面的英中, 不過阿仔是獨子 ...

原帖由 tracytang 於 10-7-15 17:06 發表
樓主,
  我剛剛收到培小電話, 話收我小朋友讀小一.  我原先已選定kts比仔仔讀, 但依家又煩惱緊.  對我來說, 培小有中學backup, 但我自己buy kts教學理念.  點算?  

...

那你一定要看你buy 唔 buy 母語教學啦!!   這是最關鍵的, 入得培正, 一定要準備上中 中的心理準備

tracytang,

KTS la....

原帖由 tracytang 於 10-7-15 17:06 發表
樓主,

...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我覺得小朋友實力要到小學才知, 我姪仔今年小六,
考到皇仁, 咁你話培正有沒有功勞

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 17:28 發表

那你一定要看你buy 唔 buy 母語教學啦!!   這是最關鍵的, 入得培正, 一定要準備上中 中的心理準備

我也有你這样的煩腦,但只有兩間選擇。我比較喜歡聖若瑟因為程度高。德小就派位比较好,入華仁比较易如果是Band1生的話。
如果你小朋友能力比较好的話,似乎聖若瑟比较好吧!

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

醒目開學勳章

Fionyiu,
   I think I will choose KTS finally.

原帖由 Fionyiu 於 10-7-15 17:52 發表
tracytang,

KTS la....

醒目開學勳章

mandy2003,
  My case is very similar to yours.  Finally, I gave up 禮賢, St. Joseph (Choi Hung) and Tak Nga.

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 17:28 發表

Great!!

原帖由 tracytang 於 10-7-15 21:00 發表
Fionyiu,
   I think I will choose KTS finally.

唔好意思, 我想問下大家, 培小, 你地係考定係幼稚園升上去?

因為好多人同我講, 叫我唔洗諗培正, 極小位. 所以我想知係點樣考到呢? 係咪好多幼稚園直升既學生最後唔揀佢, 所以有位收人??

TKS

原帖由 tracytang 於 10-7-15 21:05 發表
mandy2003,
  My case is very similar to yours.  Finally, I gave up 禮賢, St. Joseph (Choi Hung) and Tak Nga.

很高興路上遇知音, 請問妳阿仔是不是獨生子啊?  是的話, 真的可以有機會見多D面,  唉!! 獨生子真是好悶的....

醒目開學勳章

我係waiting list 入去. (我不是培幼生).  以我所知, BK都有媽媽話她們的小朋友考到入去.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-7-15 22:27 發表
唔好意思, 我想問下大家, 培小, 你地係考定係幼稚園升上去?

因為好多人同我講, 叫我唔洗諗培正, 極小位. 所以我想知係點樣考到呢? 係咪好多幼稚園直升既學生最後唔揀佢, 所以有位收人??

TKS ...

mandy2003,

要搵咁多合理解釋先留係培正,苦了自己又苦了孩子。

你以下各間學校,我覺得冇間比培正優秀,問題在於你既心結,多過轉邊間學校。

培正最大精神係同學間有一種融和、互信互愛同埋共同成長、以校為榮... 當中孩子間既感情係遠超於你擔心既英語問題。

我女今年升小四,本亦掙扎過轉校,因佢成績一般。但佢教懂我一樣野,係佢對學校既感情,我自我主意好多,以為自己比佢更懂選擇,但我多年來見到孩子對學校投入/肯定,我都放開那把大人呎度,用信任既眼光比女兒再上路吧!

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 14:49 發表

A) 培小
3)有直上中中 (本人担心阿仔到升中是不肯合作考出面的英中, 不過阿仔是獨子 ...

原帖由 Ellensu 於 10-7-16 00:53 發表
mandy2003,

你以下各間學校,我覺得冇間比培正優秀,問題在於你既心結,多過轉邊間學校。

培正最大精神係同學間有一種融和、互信互愛同埋共同成長、以校為榮... 當中孩 ...

今年有幸去觀賞全港中國語文菁英大賽,見到培正學生們出眾的表現,實在讚嘆不已!如此出色的語文能力,試問全港有幾多間小學做得到呢?

其實你仔仔好叻仔kts有2仟幾人去考115個位都收到佢,我個人覺得咁難考都入到都唔讀,仲又kts呢幾年都好似係95%入英中 5%入中中,而唔係8成幾入英中呀.

超級同意!其實每間學校都各有所長,最主要是配合自己的要求,每間學校每年都有人留低有人轉走,只要適合自己的小朋友就得!

原帖由 Ellensu 於 10-7-16 00:53 發表
mandy2003,

醒目開學勳章

mandy2003,
  Please check PM.  Thanks!

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 22:33 發表

很高興路上遇知音, 請問妳阿仔是不是獨生子啊?  是的話, 真的可以有機會見多D面,  唉!! 獨生子真是好悶的....
‹ 上一主題|下一主題