用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華/培正/油天
樓主: mandymok219
go

英華/培正/油天 [複製鏈接]

my choice is yw
second is pc

其實我同太太都正在考慮這問題(培正vs英華).
小兒有幸獲培正取錄,剛剛也知道英華收了小兒,現還有數天時間考慮選邊間.

問題係:
我自己prefer YW,因係男仔學校(小兒比較好動活潑,運動都算有強項,應該會適合佢一些)、又係英中加一條龍, 而自己就覺得培正太傳統、中中、非一條龍(到時又為升中煩一輪);
我太太就prefer PC,佢覺得PC傳統得黎夠穩陣、有直屬中學、升中校網好過YW(深水埗......), 最緊要係: 揀YW冇得大抽獎,揀PC有(因早前為抽喇沙已戚巨資同人力物力搬入41校網...) 太太話反正YW同PC都係好學校,點解唔揀間仲有機會入LS嘅呢?(我地兩個都心儀LS....當然知道抽到嘅機會都唔高)

其實你小兒適合讀邊間先重要, 你說他好動活潑, 那麼是否適合讀培正呢? 你選培正似乎係不心息, 仍盼有機入LS而已.  比我選我會選英華, 好過入不到LS而後悔.

引用:其實我同太太都正在考慮這問題(培正vs英華)

原帖由 sr20det_fung 於 12-02-29 發表
其實我同太太都正在考慮這問題(培正vs英華).
小兒有幸獲培正取錄,剛剛也知道英華收了小兒,現還有數天時間考 ...
英華年年都有人插到LS

多謝意見.
我地決定明天去英華註冊,然後通知培正放番個位出黎,再敲喇沙門!

回復 sr20det_fung 的帖子

你要清楚知道叩門喇沙機會是零!除非你有特別關係!
另外,靠大抽獎抽入喇沙機會遠遠較日後考插班入喇沙大得多!我估你應是喇沙FANS,否則不會搬去41Net。大抽獎機會只得一次!唔搏唔知時運高!千萬不要後悔!!

YW都係好多家長的dream school既然已被取錄當然去註冊La,為一個未知的抽奬機會放棄現有的學位,我諗好少人會咁做。況且將來囝囝讀得叻一樣大可年年考插班,又或者到時好鍾意YW又唔想走呢。

mw7183 發表於 12-2-12 23:42
YW 之前有家長話小朋友讀到5年級就迫佢走,因為成績唔好,如果讀津校就唔可以咁做.私校直資系好現實,成績好好 ...
No, the truth is that if the boy repeat one year, the standard is even higher.  For your information, P4 academic level is higher than P5 (cause P4 is first year of DSS).
Same that when my boy studying P1, he was using P3 material......

sr20det_fung 發表於 12-3-1 23:45
多謝意見.
我地決定明天去英華註冊,然後通知培正放番個位出黎,再敲喇沙門! ...

If you can maintain as top 5 students (entire P1 grade), you can knock the door at the end of P1 to LS
Many proven case from YW succesfully go to LS

有人提點過:

小一學生因為是直資會較聰明,但六年後如何,真的天曉得!
誰高誰低,根本不重要!最緊要適合兒子就讀,有較好成長!

mw7183 發表於 12-2-13 16:19
回復 bb623623 的帖子

咁我就唔系好清楚, 之前有個叫"生氣"系BK 講佢個仔5年級比人趕走.

我有睇過"生氣"的post,但記得佢話咩謝師宴比成幾百蚊好貴…乜佢小五走左咩?點解謝師宴又關佢事?

mamay 發表於 12-3-2 10:51
If you can maintain as top 5 students (entire P1 grade), you can knock the door at the end of P1 to ...
其實我無意插班到LS, 但有疑問,因英華在成績表上好似沒有show考第幾名,只是在內聯網讓家長看到全級的排名,那又如何給其他學校知道是否是top 5呢?

Kingkong123 發表於 12-3-5 23:47
其實我無意插班到LS, 但有疑問,因英華在成績表上好似沒有show考第幾名,只是在內聯網讓家長看到全級的排名, ...
把列出成績那一內聯網頁列印出來,確保下面連連結也顯示出來,應該也可以。

回復 Kingkong123 的帖子

the teacher will distribute the school report during parent day.

thomasha 發表於 12-3-6 01:51
把列出成績那一內聯網頁列印出來,確保下面連連結也顯示出來,應該也可以。
...

0華! 0甘即是要全級計的top  5而不是全班計的top 5了

Kingkong123 發表於 12-3-6 13:31
0華! 0甘即是要全級計的top  5而不是全班計的top 5了
你可以提供班主任頒發的全班前五名獎狀作為證明。

要到水準更高的小學插班,當然要名列前茅或者其他方面獲獎機會很高才有機會,始終插班名額相當有限,競爭激烈。

回復 thomasha 的帖子

Thomas i sent to a PM, please help to check, thanks.

I had same case before, 有"英華" 同 "培正" 在手, After One hour consider, I choose 英華 finally.
Same opinion with above several parents: 英華>培正>油天
油天 is no need to consider if both 英華 & 培正 accepted.
‹ 上一主題|下一主題