用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖保羅書院家長交流區
go

聖保羅書院家長交流區   [複製鏈接]

請問知唔知有沒有校巴搭?

中學可唔可以搭嫁?因為住在東區,返學太早又要轉車,我驚遲到要扣操行或記缺點,所以想搭校車返學,至於放學可以比佢自己返屋企。
學校無任何資料比新中一D家長?而中一家長迎新日又咁遲開,我好多野都唔知??真係一舊雲咁!

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-7-14 18:13 發表
中學無校車
附屬小學有校車但係唔包放學
中學我覺比佢哋嘗試吓獨立自己搭車

多謝你呀!我已找到校巴了,在我家樓下上車添。

原帖由 leeamy 於 10-7-15 17:01 發表

If you are on Island East, please call Ms Cheung 9383-6882 or Mr Wong 9045-7495 to see if they have space in the coming Sept

Singpiano,

樂隊 和 Choir 怎樣參加的?

Singpiano,

多謝你的回覆!阿仔小學是Choir成員,所以他都希望在中學繼續唱。

原帖由 Singpiano 於 10-8-17 22:40 發表
[quote]原帖由 lindalowailing 於 10-8-17 16:44 發表
Singpiano,

樂隊- instrument grade 5 or above (not incl piano)
can enter

Choir 怎樣參加的 -  Mus ...

多謝回覆!
不要緊,阿仔在小學已習慣了練習,重要無時無刻不停咁練。
另外,可不可以講多些少有關是次參加World Choir Games的資料!因為學校網找不到。
例如:參加人數、去咗幾多日、費用、有冇其他香港學校參加等等。
不好意思太多問題!

原帖由 Singpiano 於 10-8-18 10:31 發表
Choir 辛苦d, 成日lunch time, after school, or holiday back to school practice.
They go to 紹興 and 上海 參加 World Choir Games this July, win the 2nd runner up. It's fun for them.

Singpiano,

多謝你post嘅網址,了解晒!
原來阿仔間小學在2004年亦曾經參加過這比賽的。
希望他可以入到Choir繼續唱歌啦!

Thanks!

Singpiano,

你真係好好人呀,不厭其煩咁一一為我地解答問題!
多謝你的寶貴意見!

睇咗編班啦,多謝namanyi通知,不過我發現每班人數多咗3個共33人一班,是不是學校再有扣門位呢?因為F.1 BRIDGING COURSE時只有179人,現在就有198人。(多咗19人喎!)

另外我還未買到聖經書和普通話書,請問各位家長你地買咗未呢?

namanyi,

唔該晒,原來係咁!

請問你買咗聖經書和普通話書味呀?向邊道可以買到呢?

namanyi,

點解你知學校有得買嘅?係唔係兩本聖經書都係學校買嫁?因為我依家重未買齊,還欠A Journey with the Bible 2這本聖經書,點算好??我真係好失敗!

另外,我曾經打電話問過書單上的香港圖書文具有限公司,點知D職員話一定要親自到問,電話一概唔答,昨日去到問佢即時就話冇貨,重點我去書單上的九龍辰衝,激死!於是我試吓打電話問商務,D職員好好人幫我check重留返叫我遲D去比錢添,真係多謝佢!不過重有一本聖經都係未買到?明天就返學,冇書老師會唔會罰呢?

原帖由 namanyi 於 10-8-27 17:10 發表
聖經書之前係學校買,普通話係旺角漢記書局買有88折(漢榮書局隔離)你打去問下有冇貨23967932

我買咗啦,你試吓打電話去商務問。

康怡分館 Kornhill Branch
鰂魚涌康山道 1 號康怡廣場 2 樓 S39 號 ( 港鐵太古站 A2 出口 )
電話:(852)2560 0238

Fatymama,

My son is in 1E.
Class teachers, one teaches him Chinese and the other teaches him RS.

namanyi,

唔明呀?
請問Login:s之後打什麼呢?

原帖由 namanyi 於 10-9-2 22:49 發表
學生Login第一個字打s
家長Login第一個字打p

阿仔話Choir要考唱校歌喎!佢都未唱過點考呢??

原帖由 Singpiano 於 10-8-31 22:40 發表
F.1 Music teacher is Leung Sir,
Lolo, tell your son to ask him regarding Choir la.

我想問吓 9th 星期四 Swimming Gala 當日的時間和程序係點嫁??

fatymama,
明天是否著PE衫呢?

Singpiano:
Mr. Leung 已考了阿仔樂器,重即時話每逢星期一練習喎!
但係未考唱歌,好似話要考唱校歌。(未唱過都唔知點唱?)

fatymama,

唔該晒!整齊校服好唔方便喎!
阿仔比較文靜,佢未必會 join activities.
忘記了問你買唔買到中文書第二本呀?

阿仔都係拉小提琴,以後有問題可以問你啦!
我囝囝係Banyan House,你囝囝呢?

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-9-9 11:23 發表
lindalowailing (LoLo)

我囝囝都入咗樂團,你囝囝玩咩樂器架?
我囝囝拉Violin,佢話有廿幾個Violin參加面試,
有啲7級8級考利害呀,最後即場收左10個左右。

lymk88,

我都好想知道呀!學校網又找不到任何資料??不過我在某網站看到一個消息:今屆SPC有一對孖仔,雙雙在會考摘下8A1B佳績,但好可惜他們放棄了母校SPC,轉讀莊啟程預科書院。

原帖由 lymk88 於 10-9-14 13:13 發表
我好想知道SPC的會考成績,但都不知道從那裏可以找到,你們知道嗎?其他學校都一早發佈出來。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊