用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖保羅書院家長交流區
樓主: yeahyeahyeah
go

聖保羅書院家長交流區   [複製鏈接]

sian 發表於 21-8-24 15:46
請問有冇人知今年iAL 成績點呢!

Delete

新手一問,請問大家入到eclass未? Login 係咩?我而家都仲只入到Google classroom and gmail

wingwing1205 發表於 21-8-30 20:25
新手一問,請問大家入到eclass未? Login 係咩?我而家都仲只入到Google classroom and gmail
...
入到了,注意英文字要大階

回覆 happykids808 的帖子

唔該晒

回覆 dormom 的帖子

想問問SPC 英文分班是否按程度分六班?有沒有外籍老師呢?
另外,暑假功課交的中文作文剛派回,只有給分數沒有評語,那怎樣可以知道如何改善呢?之後的作文也是沒有評語的嗎?

謝謝

happykids808 發表於 21-9-4 17:39
回覆 dormom 的帖子

想問問SPC 英文分班是否按程度分六班?有沒有外籍老師呢?

英文中一分9組,A,B 班 set 1 to 3, C,D 班 set 4 to 6,  E,F 班 set 7 to 9.

應該係 set 1, 4, 7 係 streaming test 考得較好,其他 6 sets 係 random 分。

我仔舊年 core English 係 NET 教,grammar, reading comprehension 就係香港人教。

至於功課果啲,舊年同隔離班媽咪傾過,應該學校都俾幾大自由度老師既。

以我仔班為例,暑期作文無派回,有啲下學期作文都無派,但老師係非常非常好,啲野係好上心用心既。我知佢上堂會遮左名 show 下啲文,大家要注意既地方,整體大家邊啲位好/唔好,點改善,亦有quote 左啲師兄好既文章既段落send 俾佢地學。舊年仲係 zoom, 老師派文前有 breakout room 每個同學講番上學期幾篇文係點。

請問學校既外語班,F.1 完成了課程後,F.2 之後還有延續課程跟進嗎?一般會揀西班牙語定日語呢?

請問知否學校的Orchestra 選拔條件,需要是學校的樂器班的學員嗎?

dormom 發表於 21-9-5 18:07
英文中一分9組,A,B 班 set 1 to 3, C,D 班 set 4 to 6,  E,F 班 set 7 to 9.

應該係 set 1, 4, 7 係 str ...
唔該哂你。今日英文分左SET,佢係SET 3, 好彩有NET教英文。
中文反而比較擔心, 因為SPC相對較差,如果中文作文沒有評語,比較怕佢沒有改善。再睇下開學後怎樣。

ilovecat4ever 發表於 21-7-22 01:05
我仔絕對唔係斯文書生  
鐘意打機鐘意玩運動
想問問新生家長囝囝慣唔慣呀?我個個話老師好嚴,上IH堂唔識答問題就要罰企,又話因為某幾位同學嘈,就罰哂全級F1連續兩日無左第二小息。死啦,佢好似好唔ENJOY返學......不過我都同佢講,只返左一星期,唔慣是正常,加上小學又同中學生活完全唔同,要慢慢適應

happykids808 發表於 21-9-10 10:34
想問問新生家長囝囝慣唔慣呀?我個個話老師好嚴,上IH堂唔識答問題就要罰企,又話因為某幾位同學嘈,就罰哂 ...

我哋個仔會唔會同班,哈哈,
我仔都話有罰小息

回覆 happykids808 的帖子

IH真係有個阿sir好嚴厲,堂堂都問書串字,唔知你個仔係咪俾佢教,祝好運!其實佢教高年級教得好好,好受歡迎,不過對中一生就好惡死,不過得把口,冇嘢嘅,上堂留心,唔好傾計,上堂前溫下書就得㗎嘞。

回覆 kky1023 的帖子

中二都有外語班,兩種外語學生差不多,揀自己喜愛的就可以了。

happykids808 發表於 21-9-10 10:34
想問問新生家長囝囝慣唔慣呀?我個個話老師好嚴,上IH堂唔識答問題就要罰企,又話因為某幾位同學嘈,就罰哂 ...

我個仔佢暑假時好擔心中學生活,有時會瞓唔著,但返學之後暫時冇乜功課,全部男仔又好玩,佢早兩日竟然話星期五唔開心冇得返學,總算開咗個好嘅頭!
不過我覺得仲係蜜月期啫!

rsx 發表於 21-9-15 20:27
我個仔佢暑假時好擔心中學生活,有時會瞓唔著,但返學之後暫時冇乜功課,全部男仔又好玩,佢早兩日竟然話 ...

我仔暫時都返得開心,話個個同學都好好玩,啲師兄又幾照顧佢哋,剛剛同我講話大哥哥約咗佢哋幾個同組明天放學一齊食Lunch.
上星期無乜功課,默書Quiz全部未有,所以都覺得佢返得幾輕鬆,相信係蜜月期。
呢兩日就明顯多咗啲功課,見佢時時check email

rsx 發表於 21-9-15 20:27
我個仔佢暑假時好擔心中學生活,有時會瞓唔著,但返學之後暫時冇乜功課,全部男仔又好玩,佢早兩日竟然話 ...
感覺上個蜜月期好似好長,到今天中史仲未開始教書,其他科功課也好少,吾使三十分鐘做完。希望之後不會太趕急啦。之後又學日語又樂器,應該都好充實下

ilovecat4ever 發表於 21-9-15 21:59

我仔暫時都返得開心,話個個同學都好好玩,啲師兄又 ...
無默書無quiz應該係中一生專利,朋友仔讀中二,話已經有吾少quiz

happykids808 發表於 21-9-15 22:47
感覺上個蜜月期好似好長,到今天中史仲未開始教書,其他科功課也好少,吾使三十分鐘做完。希望之後不會太趕 ...

阿仔有玩樂團嗎? 學埋日語好忙了

happykids808 發表於 21-9-15 22:51
無默書無quiz應該係中一生專利,朋友仔讀中二,話已經有吾少quiz

中一都會不停 quiz, 有時一星期4科5科,舊年老師話多quiz係學校一向做法

dormom 發表於 21-9-16 09:49
中一都會不停 quiz, 有時一星期4科5科,舊年老師話多quiz係學校一向做法
不停QUIZ都好,可以KEEP住進度。聽聞S2有個學生留左兩年班,所以我都擔心成績,有QUIZ起碼可以跟下,知道有甚麼地方輕差。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊