用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女校 vs 男女校
樓主: BabyYukYuk
go

女校 vs 男女校 [複製鏈接]

我都同意!我都係,個個同學都好歷!
原帖由 lsltennis 於 10-7-14 15:59 發表

我同意,我都係。

原帖由 小木偶媽咪 於 10-7-14 15:53 發表
完全沒根據,我女校出身,同學大多用功讀書,有高尚職業
嫁得都係好既,更加冇人嫁女人
...

同意
我都係齋校出身
我見到既係好多過唔好
一切都係睇學校的質素, 同係咪齋無關係
我自己的中學係典型天主教女校
成績好, 校風嚴
我的同學大多俾我感覺係好獨立和 smart
大多都入到大學
也大多現在都結晒婚, 生晒仔

係學習方面:

我睇過一個報道: 話按統計, 女仔O係語言方面既天份高過男仔,而男仔對數學方面既天份係高過女仔, 所以如果分開男校同埋女校既話.. 學校方面就可以O係佢地弱既 科目,比多D時間去教, 而好D既科目會教返深D..

原帖由 莎莎莉莉 於 10-7-16 09:25 發表

同意
我都係齋校出身
我見到既係好多過唔好
成績好, 校風嚴
大多都入到大學
也大多現在都結晒婚, 生晒 ...

原帖由 wootaitai 於 10-7-16 13:49 發表
being TBG is not so scary (they are usually pretty, which is also a problem in coed school) but most TB's remain so for life

So if your daughter has traits of becoming TB...avoild girls school!

...

我認識的tb同學反而係最早嫁人最快變成c9, 我諗大多數都係假tb. 點樣睇個女有冇tb特徵? 佢而家鐘意痴住d大哥哥, 我擔心佢發姣多d.

同意, st margaret 之前都係齋校...
咁係咪大家覺得係咪prefer 佢 多過st. paul co-ed, 因為齋校vs co-ed?

原帖由 莎莎莉莉 於 16/7/2010 09:25 發表

同意
我都係齋校出身
我見到既係好多過唔好
成績好, 校風嚴
大多都入到大學
也大多現在都結晒婚, 生晒 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 grakong 於 10-7-16 13:01 發表
係學習方面:

我睇過一個報道: 話按統計, 女仔O係語言方面既天份高過男仔,而男仔對數學方面既天份係高過女仔, 所以如果分開男校同埋女校既話.. 學校方面就可以O係佢地弱既 科目,比多D時間去教, 而好D既科目會教返深D ...

係呀
好似我去聽英華簡介會, 我就好impressive
因為佢地真係會諗下男仔的特點係點樣, 會因住佢地的性格來施教, 例如特別重視數理科目
所以我一點都唔介意個仔由小學開始讀齋校~~當然佢收我個仔先算

比我揀我都係prefer女校, 當你見到現今青少年之早熟都真係好得人驚下. 我每晚都聽新城997, 真係好多讀緊書13,4歲打上去問主持人感情問題. 佢地既話題離唔開自己鐘意緊呢個, 但係又比另一個追緊, 唔知揀邊個好. 總之滿腦子都係愛情, 書本巳拋諸腦後. 我有兩個女, 所以每次聽完都真係好驚心動魄. 想像將來如果對女係o甘我會點 . 唉! 點都好, 女校始終冇機會攪男女關係. 至於同性戀, 呢d係同先天有關, 唔係les始終唔會係.

‹ 上一主題|下一主題