用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女校 vs 男女校
go

女校 vs 男女校 [複製鏈接]

對女仔來講,讀女校好還是男女校好?
   0    0    0    0

梗係齋校好過男女校,誘惑少d,專心d,
男仔尤其,因老師一般會鐘意女仔多d及幼年女仔各方面發展都快一兩年,
但一定要避免揀出名多同性戀緋聞的學校.

原帖由 BabyYukYuk 於 10-7-13 19:21 發表
無知是福

邊間多同性戀緋聞?
I like skiing!

To avoid trouble, girls' school.
原帖由 BabyYukYuk 於 10-7-13 19:21 發表

我最近都很困惑, 好的學校很多都是女校, 尤其是好的津校, 但到底只有單一性別對性格有沒有影响? 可不可請有經驗的家長分享一下?

但會不會大個左太單純 lei?

假如女兒的樣子是漂亮的話, 若是我會選擇女校o 因覺得現今的小朋友太早熟了o
我家住近小學, 有時看見五,六年班學生, 已討論追那班的女孩子了 o

通常住係附近d人會知,以前我住九龍城,有間鄧xx中學好出名有同性戀.

原帖由 igundam 於 10-7-13 23:12 發表
邊間多同性戀緋聞?
無知是福

我 只選讀 齋校 !  

我見好多男女校 的 女仔小學時已很粗魯, 慣性同男仔郁手郁脚.   上到中學的就扮靚想拍拖.   我寧願細路單純D,  我d frds 的仔女有幾個今年P6就拍拖, 有一個仲细到P5, 死未?

醒目開學勳章

我中學讀女校,囡囡一年級係男女校
而家二年級係女校,全部都好乖,同以前分別好大,
女校係最好既選擇

男女校可以擴濶視野. 我指的是可以增加對異性的瞭解.

對於一些天生眼光看得濶的人來講, 即使在校內沒有機會於異性接觸, 只要在校外有所接觸, 他們都可以瞭解到異性與自己不同之處, 體諒對方與自己的差異, 此類人讀單性學校或男女校分別應該不大.

對於一些天生眼光狹隘而又執著於對與錯的人來講(我並沒有貶意), 對與錯就視乎身邊接觸到的事物, 少了在校內接觸異性的機會, 在他們眼中, 就只看到自己性別的世界, 對於異性與自己的行為和心理差異就全然不知, 又或不接受. 可能要到投身社會後, 他們才開始摸索, 然後慢慢接受或繼續我行我素, 又或全然不知兩性之差別.

然而大部份人都不是以上兩極之一, 而是處於兩極之中的某一部份.  但是, 對於異性多一分的接觸, 眼光都應會寬多一點的.  若然, 孩子不幸是偏向眼光較狹隘那一方, 讀單性學校對於人生將來的發展應是不大好.

如果覺得中學生拍拖猶如洪水猛獸的話, 選擇單性學校應該可以減少煩惱.  但如果覺得中學生拍拖這個課題是教育的一部份, 那問題則是如何面對它, 而不是如何避免它.

醒目開學勳章

上一代就話驚小朋友讀單性學校冇接觸到異性會更好奇
呢一代小朋友個個都超多興趣班,唔了瞭解至奇啦
興趣班冇分男女,我囡囡一星期都有4天接觸到男同學
不知幾friend,十分清楚瞭解到異性與自己不同之處
唔駛等到投身社會後, 才開始摸索, 然後慢慢接受或繼續我行我素
你話:
"讀單性學校對於人生將來的發展應是不大好"
"男女校可以擴濶視野"
完全沒根據,我女校出身,同學大多用功讀書,有高尚職業
嫁得都係好既,更加冇人嫁女人
你既思想仲停留左係上一代

原帖由 dvb 於 10-7-14 15:23 發表

對於一些天生眼光看得濶的人來講, 即使在校內沒有機會於異性接觸, 只要在校外有所接觸, 他們都可以瞭解到異性與自己不同之處, 體諒對方與自己的差異, 此類人讀 ...

"完全沒根據,我女校出身,同學大多用功讀書,有高尚職業
嫁得都係好既,更加冇人嫁女人"

我同意,我都係。

恭喜你們!
你們的孩子都可以上興趣班.

恭喜你們!
你們都是我所說眼光寬闊的人了.
而不是那一少撮眼光較狹隘的人.
我相信那只是一少撮的人吧了.
因為我都認識很多像你們一樣幸福的人, 他們都是讀單性學校的.
有很多很多這樣幸福的人不等如那一少撮不存在.
可能真的少到很少.  當然那甚至真的少到得一個.
希望大家不要誤會我在冒犯讀單性學校的人.
我只說有一少撮人他們真的不適合讀單性學校.
只是一少撮.

我同意,我都係。 我是上一代.... 也算是天生眼光狹隘而又執著於對與錯的人.... 很不幸, 我就是讀齋校....
對於異性與自己的行為和心理差異全然不知個種...
看過咁多位媽咪嘅分享之後.... 我終於明白點解我咁愛我老婆, 亦更加明白點解係佢....

想問問大家, 性教育, 你哋會幾多歲開始教d小朋友? 你哋會等學校搞掂? 定自己親自教導呢? 會唔會避得就避架?! 你哋呢一代有冇呢套嘢kar... 我個年代就冇喎.... 之前屋企都好保守提都唔提,所以都覺得梗係齋校好.... 唔駛煩... 不過係我個代.... 點解你地又咁諗o既.....

諗深一層.... 仔女P6就拍拖... 女仔小學時粗魯... 係咪真正讀齋校還是男女校的問題所在??
你哋見到就好似係讀齋校時乖d,成績好d.... 我見到係好多問題其實同齋校/男女校全冇關係...  反而有冇一個好嘅性教育更重要... 父母本身有幾開放同保守, 有更直接影響...
"女校出身,同學大多用功讀書,有高尚職業.
嫁得都係好既,更加冇人嫁女人". 好彩我都見好多.... 但嫁唔出, 或冇老婆, 離婚,有外遇我都見唔少.... 我都唔敢講同讀齋校還是男女校有冇關係... 亦完全沒根據去証明誰對誰錯.
不過我就覺得dvb既講嘅唔係停留左係上一代lor....
起碼在這裏有多少個家長覺得中學生拍拖這個課題不是教育的一部份, 而選擇單性學校就可想一二.   

thanks for your sharing!!!

原帖由 dvb 於 14/7/2010 15:23 發表

對於一些天生眼光看得濶的人來講, 即使在校內沒有機會於異性接觸, 只要在校外有所接觸, 他們都可以瞭解到異性與自己不同之處, 體諒對方與自己的差異, 此類人讀 ...

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

同意! 早前與一位女校生傾談lesbian的問題, 原來佢地係覺得理所當然, 學校內無男生嘛... 我一定一定唔會比個女讀呢間學校, 此校風氣太強勁.  

大家唔好問我係邊間'名女校', 相信唔係個別學校問題.

原帖由 brian61950 於 10-7-13 21:26 發表
梗係齋校好過男女校,誘惑少d,專心d,
男仔尤其,因老師一般會鐘意女仔多d及幼年女仔各方面發展都快一兩年,
但一定要避免揀出名多同性戀緋聞的學校.

...

原帖由 呀Bow 於 10-7-14 12:48 發表

假如女兒的樣子是漂亮的話, 若是我會選擇女校o 因覺得現今的小朋友太早熟了o
我家住近小學, 有時看見五,六年班學生, 已討論追那班的女孩子了 o ...

一d都唔出奇:  
兩小五生爭女毆鬥
校長:可能佢哋玩過火啫
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100708&sec_id=4104&art_id=14217458

原帖由 Nov 於 10-7-15 10:10 發表
同意! 早前與一位女校生傾談lesbian的問題, 原來佢地係覺得理所當然, 學校內無男生嘛... 我一定一定唔會比個女讀呢間學校, 此校風氣太強勁.  

大家唔好問我係邊間'名女校', 相信唔係個別學校問題.

...

好多女校都有tb同tbg, 尤其運動勁嗰d學校, 的確係因為冇得揀所致. 不過去到大學或者出黎做野就唔會架喇, 有多選擇都會搵個真男人啦.

dvb冩得都算客觀同幾全面ar,不過我都明白易學壞這concern,其實今今日好多大公司都diversity,咁父母應否唸唸,想問一個問題:st paul co ed vs average 齋校,你會點揀

超級名校都會出現各式各樣'感情問題'的考慮, 相信重點在於孩子的態度.

原帖由 pandabonita 於 10-7-15 12:22 發表
dvb冩得都算客觀同幾全面ar,我都明白易學壞這concern,不過好多大公司都要diversity,咁父母應否唸唸,想問一個問題:st paul co ed vs average 齋校,你會點揀 ...
‹ 上一主題|下一主題