用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 決擇了:聖方濟各vs紅馬vs培正vs英華vs拔小vs九龍塘宣道 ...
樓主: liktin
go

決擇了:聖方濟各vs紅馬vs培正vs英華vs拔小vs九龍塘宣道 [複製鏈接]

liktin,

你之前講過你係唔會考慮GT的, 請問可以問點解嘛?

我心目中係target GT同YW的, 作為父母, 都好怕幫小朋友揀錯學校, 所以無論好壞既comment都好想知多d, 如唔方便可pm我.  謝謝!

原帖由 jjhh 於 20-7-2010 14:21 發表
liktin,

你之前講過你係唔會考慮GT的, 請問可以問點解嘛?

我心目中係target GT同YW的, 作為父母, 都好怕幫小朋友揀錯學校, 所以無論好壞既comment都好想知多d, 如唔方便可pm我.  謝謝! ...

你應該是在另一處看到的, 而且我也在另一處回應過, 這只是我個人意見,我跟優才校長見過面及談過5至6次, 覺得校長頗商業化, 似一個Marketer多d, 校長對整間學校是極度重要的, 而且他的中學成績未知,一條龍又如何?
而且你用150年以上的英華跟GT比, 我個人的角度ONLY, 係10比1.(強調: 只是我個人的想法, 別人可與我省有相反意見)

原帖由 liktin 於 10-7-20 15:30 發表

你應該是在另一處看到的, 而且我也在另一處回應過, 這只是我個人意見,我跟優才校長見過面及談過5至6次, 覺得校長頗商業化, 似一個Marketer多d, 校長對整間學校是極度重要的, 而且他的中學成績未知,一條龍又如何?
而 ...

我從不相信沒有歷史背景的學校。講就天下無敵,做就.....

我冇理由俾自己個小朋友做白老鼠,去實踐你未知果效的教育理念。

我當然明白啦~
每個父母心目中選擇既priority都唔同, 所以至睇多d, 問多d, 才消化作自己用.
觀感同角度問題.

原帖由 liktin 於 10-7-20 15:30 發表

而 ...

liktin,

想請問你為何沒有考慮插班LS呢﹖一條龍,弟弟也直入...以你兒子的能力,應該不難插班。

另外,你說兒子的社交技巧差D,以致performance IQ低,請問情況如何﹖因我懷疑我囝囝也跟你兒子的情況相似...此外,我也想要做資優test機構的資料,煩請pm我。謝。

原帖由 olima 於 21-7-2010 15:49 發表
liktin,

想請問你為何沒有考慮插班LS呢﹖一條龍,弟弟也直入...以你兒子的能力,應該不難插班。

另外,你說兒子的社交技巧差D,以致performance IQ低,請問情況如何﹖因我懷疑我囝囝也跟你兒子的情況相似...此外,我也想要做資優te ...

我是插班小2的,也有報DBS 同LS的, 可能我仔並非讀緊出名的小學,所以連interview或考試機會都無!
其實,so far有得考的,都差吾多收曬。LS連考都無得考,會吾會系我的profolio做得太差呢!

我電腦不能pm別人, 請先pm我,再回覆你

原帖由 JuiceMum 於 23-7-2010 11:54 發表
我估LS and DBS 每年都有數十百的插班申請信, 所以競爭很激烈.

我估這兩間學校除了看學生成績外, 也會看家庭背景, 小學排名, 學生特異功能, 推薦人,全面的作一個比較

你應該開心, 仔仔好叻, 我係你, 我會pick YW  ...

哈哈!係我地的背景影響了他沒有得interview! 不過無所謂0拉, 其實我吾覺LS好過YW. 只不過是LS一定可幫到弟弟入學,而YW就難。
大家只知他叻的一面, 難教之處亦不為外人道.

樓主:

any good news from DPS?  really interested in your final decision.

LS我又唔係好覺一定要家庭背景好好才可考到插班生喎, 我有個朋友咪一樣係兩公婆打份工,個仔早兩年都考到插小二喎。我估係睇有無空缺的原因多過睇咩家景囉。

但老實講, 我朋友一樣係想個仔中學再上一層樓, 佢的中學TARGET係DBS/St. Paul Co-ed.

以我所知,DBS仲會每年留10個位比DPS,係DPS直接RECOMMEND比DBS的學位。 所以如果仔仔成績好,讀DPS入DBS的機會真係會比其他學校高。

原帖由 liktin 於 10-7-23 15:49 發表

哈哈!係我地的背景影響了他沒有得interview! 不過無所謂0拉, 其實我吾覺LS好過YW. 只不過是LS一定可幫到弟弟入學,而YW就難。
大家只知他叻的一面, 難教之處亦不為外人道. ...

原帖由 siulili 於 23-7-2010 22:11 發表
LS我又唔係好覺一定要家庭背景好好才可考到插班生喎, 我有個朋友咪一樣係兩公婆打份工,個仔早兩年都考到插小二喎。我估係睇有無空缺的原因多過睇咩家景囉。

但老實講, 我朋友一樣係想個仔中學再上一層樓, 佢的中學TARGE ...

謝意見, 一旦決定會盡早通知.
如一定要入DBS中學, 九龍塘宣道比DPS更好, 近兩年也有13-14個位。DBS的名稱我是喜歡的. 只因考慮因素太多. 我就較有機選LS 同 YW(如有得選的話)
我仔不太像DBS仔. 他跟本不是很聽話那種. 考試也不覺得要溫書的。

Don't forget 九龍塘宣道 has more students than DPS.
So even though they have more students getting into DBS, in terms of percentage, DPS may still be better.

原帖由 liktin 於 10-7-24 03:55 發表

如一定要入DBS中學, 九龍塘宣道比DPS更好, 近兩年也有13-14個位。

IC

如樓上會員指出,計學生人數, DPS始終機會高好多好多,同埋呢10個位係必收生,其他如成績好的一樣可以投考。

其實LS唔可以唔溫書架,仲要係自己在家備課才好去返學,如果唔係真係一舊雲,唔知D老師在教乜架。(我指的係中學部)

我都同意你的說法,DBS的學生比人感覺係文質彬彬D。

原帖由 liktin 於 10-7-24 03:55 發表

謝意見, 一旦決定會盡早通知.
如一定要入DBS中學, 九龍塘宣道比DPS更好, 近兩年也有13-14個位。DBS的名稱我是喜歡的. 只因考慮因素太多. 我就較有機選LS 同 YW(如有得選的話)
我仔不太像DBS仔. 他跟本不是很聽話那種 ...

回覆 2# mow-mow 的文章

又係喎,你說得對,以%應該是DPS較高機會入DBS。
但回到老問題是,這中學並非我仔的STYLE。在而家看來,還是LS及英華適合的。5年後就難說了!

今早突見緊貼"紅馬"的露天停車場己被拍賣起樓, 相信有兩三年的塵土飛揚了, 幸好並無選擇她.

回覆 1# liktin 的文章

小兒決定了小二插班"英華小學"。

這兩三天先後回覆了"九龍塘宣道"和"聖方濟各"放棄學位了,再無彎轉。致電聖方濟各時真的很不捨得!

me too !
好多謝梁校長給予机會, 礙於小囡本身興趣及色性格各種原因, 只好放棄P1學位。

原帖由 liktin 於 10-8-16 11:44 發表

這兩三天先後回覆了"九龍塘宣道"和"聖方濟各"放棄學位了,再無彎轉致電聖方濟各時真的很不捨得

原帖由 liktin 於 10-8-16 11:44 發表

這兩三天先後回覆了"九龍塘宣道"和"聖方濟各"放棄學位了,再無彎轉。致電聖方濟各時真的很不捨得!

Congratulation!!  我覺得英華真的是你的最佳之選, 我都好希望阿仔入到英華, 好羨慕你啊!!!

hope you made the right choice.  I have a friend's son is also transferring to Ying Wah P2 in coming September.  

FOR 八卦 only, any news from DPS before you made such decision?

so funny, you wanted your son to be in Ying Wah??

你一定早前少上BK,呢YING WAH同你小朋友之前讀果間成日有D口舌之爭架喎,如果你選得之前果間,應該唔會想入英華架喎。

純粹個人猜測, 完全無意對任何學校作出任何評價。

原帖由 mandy2003 於 10-8-16 12:04 發表

Congratulation!!  我覺得英華真的是你的最佳之選, 我都好希望阿仔入到英華, 好羨慕你啊!!!   
‹ 上一主題|下一主題