用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 決擇了:聖方濟各vs紅馬vs培正vs英華vs拔小vs九龍塘宣道 ...
樓主: liktin
go

決擇了:聖方濟各vs紅馬vs培正vs英華vs拔小vs九龍塘宣道 [複製鏈接]

原帖由 小曳人 於 11-10-13 13:08 發表

咁我都明... 但係佢係P1時考全級頭幾名,係校長嘅心頭好!上電視拍video實有佢份!我早幾個月聽briefing, 都有講佢嘅小故事!
所以,我估可能真係小朋友做功課上面有困難..
如果你個仔一個鐘左右可以完成功課,咁我相信以我阿 ...

咁你真係要問清楚原因。YW的程度唔淺,但以質為主,絕不是重抄寫及用量壓死你的學校。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 hyatt 於 11-10-13 13:19 發表

小曳人,實冇問題的,任何一間小一都可以應付到(as per 師兄師姐家長所說):D

但係,我聽過有師兄家長講,個仔入到YW,功課OK,但作文差d,因為學校無乜呢方面嘅training
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 jeremyphlam 於 11-10-13 14:44 發表

咁你真係要問清楚原因。YW的程度唔淺,但以質為主,絕不是重抄寫及用量壓死你的學校。

唔該哂!又係留返過年先問到..
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-10-13 17:31 發表

但係,我聽過有師兄家長講,個仔入到YW,功課OK,但作文差d,因為學校無乜呢方面嘅training

作文差, 可能係老師教得唔好, 或小朋友唔多識, 有時要慢慢來啊.

Anyway, I sure I did the best choice, my 決擇 is good. haha!

回復 73# 小曳人 的帖子

小曳人,
恭喜你,相信你兒子一定好叻。其實叻人讀邊間都無乜所謂,只是你希望讀那一所中學!
聖方濟各的程度被譽為全港之冠,上年我亦是因此而帶兒子去報插班的。況且英華亦不算淺的!
但我看完SFA的中學派位後,在我心目中只有拔萃、皇仁和喇沙是較YW好,只共有8位去了這三間。那我為何不直接去一條龍的YW?話你知與我小兒上年一同插同一班的就是從SFA來的學生,他在SFA也是考第二的!他都來,我無理由去頂他的位子,哈哈!
祝你兒能去一間可發揮他才幹的學校。

原帖由 liktin 於 11-10-14 14:25 發表
小曳人,
恭喜你,相信你兒子一定好叻。其實叻人讀邊間都無乜所謂,只是你希望讀那一所中學!
聖方濟各的程度被譽為全港之冠,上年我亦是因此而帶兒子去報插班的。況且英華亦不算淺的!
但我看完SFA的中學派位後,在我心目中只有 ...

personally覺得, 英華始終比較活潑一點
我有親戚讀sfa, 我覺得呢間學校啱d真係"讀書"的人

而我, 覺得, 尤其男仔, 應該要從小培養活潑的性格,
more than咁快就只顧追求學術上的超卓.

醒目開學勳章 貢獻勳章

多謝兩位嘅意見!其實學術上,我相信阿仔無乜問題,只係點樣去培養佢求知求學嘅興趣,而唔係因為死讀書而變到無哂學習興趣!
坦白講,入SFA嘅信心會大一d,因為佢地出嘅offer都會較多,又係考筆試,但YW就真係難搞d... 希望好運啦!
恐龍家

我想問下,英華小學需要學一種樂器,鋼琴算不算呀?

原帖由 wttclh 於 11-11-1 09:41 發表
我想問下,英華小學需要學一種樂器,鋼琴算不算呀?

Piano is not counted in YW.

I understand you may worry about the interview skill of your son, I have an idea for you if you really like Ying Wa very much!
~ No Interview
~ No Special abilities, like music or sport
~ No Parent's background
You can try transfer student (插班) in P2 if your son smart enough in academic (學術). They are no need to test others even NO interview is needed in 插班試, only consider the result of the 插班試 (Chinese, English & Maths). Only recruit the boys good at academic result when 插班.
Of course your son need to be the first 2-4 考生 that year, because only limited offer for 插班生. But, lot of 考生 are smart also, they may come from other schools and got the first 3 in P1 in their school, like SFA.

原帖由 小曳人 於 14-10-2011 17:50 發表
多謝兩位嘅意見!其實學術上,我相信阿仔無乜問題,只係點樣去培養佢求知求學嘅興趣,而唔係因為死讀書而變到無哂學習興趣!
坦白講,入SFA嘅信心會大一d,因為佢地出嘅offer都會較多,又係考筆試,但YW就真係難搞d... 希望好運啦! ...
‹ 上一主題|下一主題