用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 決擇了:聖方濟各vs紅馬vs培正vs英華vs拔小vs九龍塘宣道 ...
樓主: liktin
go

決擇了:聖方濟各vs紅馬vs培正vs英華vs拔小vs九龍塘宣道 [複製鏈接]

原帖由 siulili 於 10-8-16 17:08 發表
so funny, you wanted your son to be in Ying Wah??

你一定早前少上BK,呢YING WAH同你小朋友之前讀果間成日有D口舌之爭架喎,如果你選得之前果間,應該唔會想入英華架喎。

純粹個人猜測, 完全無意對任何學校作出任何評 ...

"口舌之爭"?  死啦!  我真係檬檬地唔知TIM.   請問係邊道揾到啊?  係唔係小一選校到啊?  定係小學雜談到啊?

回覆 1# mandy2003 的文章

疊埋心水!已做完了英華的暑期作業。

而家要開始準備細囝的英華小一面試。

原帖由 liktin 於 10-8-17 13:14 發表

:loveliness: :loveliness:

我仲係到登緊你開心

Hi Liktin,

Can you share how to prepare for the YW interview?

Thousands of thanks!

Pessuma
原帖由 liktin 於 10-8-17 13:14 發表

原帖由 Pessuma 於 18-8-2010 16:46 發表
Hi Liktin,

Can you share how to prepare for the YW interview?

Thousands of thanks!

Pessuma

Sorry, 其實無乜點prepare, 小一吾同小二插班是不會考試卷。
而且細仔好似吾多理我,試下問佢d大路interview的questions only. 但佢只係答單字, 有, 冇, 鐘意等等。
佢從未試過interview的, 只不過等佢答下d有機會的questions.

請問你個大仔同細仔讀邊間kg架?

原帖由 liktin 於 10-8-18 17:17 發表

Sorry, 其實無乜點prepare, 小一吾同小二插班是不會考試卷。
而且細仔好似吾多理我,試下問佢d大路interview的questions only. 但佢只係答單字, 有, 冇, 鐘意等等。
佢從未試過interview的, 只不過等佢答下d有機會的 ...

liktin
知道你沒選優才,不過我仍想以我所知的作一些回應.我不是優才家長,不過認識一位優才中學的老師.

我十分同意校長對整間學校是極度重要的,可是以優才來說,他們的課程總監才是學校的靈魂,校長反而只是......

原帖由 liktin 於 10-7-20 15:30 發表

我跟優才校長見過面及談過5至6次, 覺得校長頗商業化, 似一個Marketer多d, 校長對整間學校是極度重要的,

回復 2# calbee6 的帖子

兩個囝囝都係讀迦南, 不是什麼名KG.

不斷有朋友問我,那「資優評估書」對小朋友報學校是否有幫助,我想最多只有約20%的幫助,而且是個別學校會看重,eg. SFA(我覺得)。
入學試應該是最重要的,而家長的表現也算一分,也只是個別學校要見家長。

突然在BK見番自己一年多前的post,看到那時的徬惶應該已成歷史!
當日攪掂哥哥入學又要擔心細仔未能跟從,因英華是直資。而他讀書能力又較哥哥低。幸好經過一輪面試等,現在兩個已一齊入讀英華了。他們都說讀得非常開心?

Congratulation !!

時間過得很快,仍記起去年也有留意你的posts, 想不到這麼又過了一年,原來你的細仔也順利考入YW,現在跟哥哥一塊兒讀書了.

本人於去年也為小兒考進心儀的小學 SFA, 現讀 P.1 . 每天接他放學時都細說上學的趣事,開心與否也與我一起分享. 回想起去年這個時刻的每一個經歷,足以回味一生.

「每一個經歷,足以回味一生」,這一句很touching!
除了YW,SFA是我最喜歡的。當日考入了插班,連學費也交了,就是覺得她是學術之冠,所以也是最難捨棄的一間,故拖延了個多月,真對不起那時waiting的同學與家長。
恭喜你兒能有心儀的學校SFA,路還長呢,大家努力!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 liktin 於 11-10-10 15:50 發表
「每一個經歷,足以回味一生」,這一句很touching!
除了YW,SFA是我最喜歡的。當日考入了插班,連學費也交了,就是覺得她是學術之冠,所以也是最難捨棄的一間,故拖延了個多月,真對不起那時waiting的同學與家長。
恭喜你兒能有心儀 ...

可否分享一吓YW嘅功課量?
因為最近收到消息,有位親戚,本來係校長鍾意嘅仔,但係都頂唔順功課量,所以今年(應該係P3)轉走咗!好似好恐怖咁,定係只係個別小朋友做功課嘅能力唔同呢...

另外,你覺得學校對學生唔同嘅能力,所作嘅培訓夠嗎?多唔多小朋友會跳級上個別嘅堂?

我兒學術能力上,暫時較為突出,點揀學校?邊間學校有幾多加潤/拔尖課程?通常~係咪SFA較突出?
恐龍家

囝囝今年考小一,好擔心, 如果考不到, 叩門機會大不大呀?

原帖由 小曳人 於 11-10-10 16:54 發表

可否分享一吓YW嘅功課量?
因為最近收到消息,有位親戚,本來係校長鍾意嘅仔,但係都頂唔順功課量,所以今年(應該係P3)轉走咗!好似好恐怖咁,定係只係個別小朋友做功課嘅能力唔同呢...

另外,你覺得學校對學生唔同嘅能力,所作嘅培 ...

我個仔今年小二,但真係唔覺功課多,平均一個鐘左右連溫默書....

得罪講句,如非轉去其他更出名的學校,真正的轉校原因未必會同人講。通常都係話間學校呢樣唔好,個樣唔得.....

原帖由 jeremyphlam 於 11-10-13 10:00 發表

我個仔今年小二,但真係唔覺功課多,平均一個鐘左右連溫默書....

得罪講句,如非轉去其他更出名的學校,真正的轉校原因未必會同人講。通常都係話間學校呢樣唔好,個樣唔得..... ...

咁你覺得英華的老師如何?
會唔會成press D成績唔好的學生的家長?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 jeremyphlam 於 11-10-13 10:00 發表

得罪講句,如非轉去其他更出名的學校,真正的轉校原因未必會同人講。通常都係話間學校呢樣唔好,個樣唔得..... ...

咁我都明... 但係佢係P1時考全級頭幾名,係校長嘅心頭好!上電視拍video實有佢份!我早幾個月聽briefing, 都有講佢嘅小故事!
所以,我估可能真係小朋友做功課上面有困難..
如果你個仔一個鐘左右可以完成功課,咁我相信以我阿仔間KG嘅長年特訓之下,應該可以應付!
thanks~
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-10-13 13:08 發表

咁我都明... 但係佢係P1時考全級頭幾名,係校長嘅心頭好!上電視拍video實有佢份!我早幾個月聽briefing, 都有講佢嘅小故事!
所以,我估可能真係小朋友做功課上面有困難..
如果你個仔一個鐘左右可以完成功課,咁我相信以我阿 ...

小曳人,實冇問題的,任何一間小一都可以應付到(as per 師兄師姐家長所說):D

Hi 青青河邊草
我唔太感受到老師有俾壓力d成績唔好的學生的家長,但就會俾壓力d操行唔多好的學生的家長,如我咁,哈哈!
我的感覺在林校長領導下,大部份老師也是很好的,真心說話。

原帖由 青青河邊草 於 11-10-13 10:10 發表

咁你覺得英華的老師如何?
會唔會成press D成績唔好的學生的家長?

兩年的老師好好,個仔勁鍾意YW。
第2點又冇聽過喎.....
‹ 上一主題|下一主題