用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點揀好??? 大角咀天主教(海帆道) 同循道下午班 ...
go

點揀好??? 大角咀天主教(海帆道) 同循道下午班 [複製鏈接]

大角咀天主教(海帆道) 同循道下午班 (讀一年新校落成會變全日), 應該點揀好, 請大家給我一些意見!!
Thanks~

0    0    0    0

以我所知循道好好多(另一間不是想像中難入)其實上下午班仲好,可以多點時間溫習,循道唔係咁容易入到,叩門位少,你的小朋友一定表現不錯才可入讀。
中文普通話教學,數學在同區是最高水平(個人認為),英文也很不錯,加上新校舍,今年好多人排第一自願都入不到,明年一定更難入,希望你珍惜機會。
如果你純粹計校舍是否舒適,不挨一年,那麼現階段當然選大天!快點決定,可讓位給有需要的人。
另循道下午班比上午班好(聽聞),因為是甄選過(叩門生大部份是下午班),學生表現較好。
希望上述資料幫到你

GIVE ME 5

原帖由 loveAM 於 10-7-13 16:59 發表
以我所知循道好好多(另一間不是想像中難入)其實上下午班仲好,可以多點時間溫習,循道唔係咁容易入到,叩門位少,你的小朋友一定表現不錯才可入讀。
中文普通話教學,數學在同區是最高水平(個人認為),英文也很不錯,加上新校舍,今 ...

兩間都有不同的特色

我都知道循小好, 所以先煩!
Thanks~

原帖由 loveAM 於 10-7-13 16:59 發表
中文普通話教學,數學在同區是最高水平(個人認為),英文也很不錯,加上新校舍,今 ...

新大天: 係呀! 我都有去家長會聽完校長講都覺得佢好好, 環境都好好, 不過唔知道程度水平好唔好? 因為都無咩人講.
循小: 聽聞數學幾好亦係一間唔錯的小學, 有中學back up, 雖然其他媽咪都講到循中不太好.

原帖由 fatherfather 於 10-7-13 21:31 發表
大角咀天主教個校長好NICE,學生好聽教!但位置比較偏遠

循道係傳統名校,多數入循道中學。

原帖由 purplechung 於 10-7-14 10:32 發表
新大天: 係呀! 我都有去家長會聽完校長講都覺得佢好好, 環境都好好, 不過唔知道程度水平好唔好? 因為都無咩人講.
循小: 聽聞數學幾好亦係一間唔錯的小學, 有中學back up, 雖然其他媽咪都講到循中不太好.

...

循小進可攻(成績好可考其他英中名校),退可守(成績普通可留在循中,始終係英中)。除非你係天主教徒,根本唔使揀。

下午班只是一年貨仔,P2已經是全日制了。

我無宗教信仰.
不過我諗我會揀循小.
Thanks~

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-14 10:44 發表

循小進可攻(成績好可考其他英中名校),退可守(成績普通可留在循中,始終係英中)。除非你係天主教徒,根本唔使揀。

下午班只是一年貨仔,P2已經是全日制了。 ...

purplechung,

如果你真係唔太想讀pm class, 你可同學校講低聲, 如果上午班有人退學, 可唔可以要個am class個位... 試下無妨

原帖由 purplechung 於 10-7-14 10:48 發表
我無宗教信仰.
不過我諗我會揀循小.
Thanks~

回覆 2# purplechung 的文章

請問你最後選擇那間?

我會放棄新大天亦已經打左電話通知學校, 呢一兩日內取回註冊証, 學校亦講明放棄左會有waiting list補上, 唔可以再要返個位, 希望下星期一學校會打電話比妳啦!

原帖由 bb200 於 10-7-14 19:13 發表
請問你最後選擇那間?

因我的小朋友是大角咀waiting list & 我是很鍾意間學校, 希望你的放棄, 會為我帶來好消息.

Thanks~ 妳會轉嗎?

原帖由 aquarius828 於 10-7-14 14:47 發表
purplechung,

如果你真係唔太想讀pm class, 你可同學校講低聲, 如果上午班有人退學, 可唔可以要個am class個位... 試下無妨

好高興聽到你選擇了循小丫!

please check pm.

原帖由 purplechung 於 10-7-15 15:20 發表
Thanks~ 妳會轉嗎?

noted w/Thanks~

原帖由 aquarius828 於 10-7-16 10:05 發表
好高興聽到你選擇了循小丫!

please check pm.

如果有家長放棄學位 , 學校係會第 1 時候 call wait list 既小朋友 , 定係會睇定 d 先既呢  ?

原帖由 purplechung 於 10-7-15 15:20 發表
我會放棄新大天亦已經打左電話通知學校, 呢一兩日內取回註冊証, 學校亦講明放棄左會有waiting list補上, 唔可以再要返個位, 希望下星期一學校會打電話比妳啦!

...

果日我打去新大天問放棄學位既問題, 佢都有叫我講低小朋友個姓名, 仲話會即刻由waiting list補上, 取消後我唔可以攞返個位.
你都等緊呀? 其實呢間學校比我既印象幾好架!
希望你們好運啦!

原帖由 1125bbmama 於 10-7-17 10:11 發表
如果有家長放棄學位 , 學校係會第 1 時候 call wait list 既小朋友 , 定係會睇定 d 先既呢  ?

我只係想知道個程序係點 , 因我見有 D 同學既媽咪 , 係分班試當天先收到電話 , 叫佢是否可立即去學校 .

原帖由 purplechung 於 10-7-17 12:43 發表
果日我打去新大天問放棄學位既問題, 佢都有叫我講低小朋友個姓名, 仲話會即刻由waiting list補上, 取消後我唔可以攞返個位.
你都等緊呀? 其實呢間學校比我既印象幾好架!
希望你們好運啦!

...
‹ 上一主題|下一主題