用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢/民生請給意見
go

禮賢/民生請給意見

禮賢快要第三次註冊,請問如果禮賢同民生邊間較好
程度/校譽/派位或其他

回覆 1# ccbonnie 的文章

第三次註冊是什麽? 如果我一定會選擇禮賢!

回覆 2# Wingwingtong 的文章

why? 第三次註冊,即要交學費

回覆 3# ccbonnie 的文章

民生中學聽講比較差, 而禮賢無中學但係排位幾好!

回覆 4# Wingwingtong 的文章

民生中不是band 1?

回覆 5# ccbonnie 的文章

晤清楚, 不過好多朋友都咁講!

回覆 6# Wingwingtong 的文章

多謝你的意見
不過我現在真的15/16
不知怎算

不過我想問多句,你朋友是否識得人讀民中?

One more point, MS is in K3 net for secondary school and LY is in SSP... but you may also choose the net that you live in.

However, once study in MS... may not consider to switch as there is no guarantee which secondary school you will allocate...  (Of course, study MSP doesn't mean guarantee to promote to MSS...) So, if you plan to play the game again (more guarantee as it depends on the kid's performance), then, may not consider MS.

原帖由 ccbonnie 於 10-7-13 01:14 發表
多謝你的意見
不過我現在真的15/16
不知怎算

不過我想問多句,你朋友是否識得人讀民中?

1)民生書院中學(九龍城)屬band1b中學,入全港首100名中學。禮賢沒有直屬中學但有一間禮賢會彭學高中學屬band2在九龍塘,你可以想想?

2)校網要考慮,如果你個小朋友叻,可以考更好的中學,九龍城band1學校佔全港約20%,校網好比較有利,反之,民中亦較多收民小學生,雖然不是100%,但機會是較高的,是否值得考慮此點?

3)民生歷史長遠,校友網絡較好校舍大硬件好,可考慮此點?

利益申報:我小朋友小一讀民生,也基於以上各點考慮,大家可分享,請原諒有所偏頗。

Hi ccbonnie,  

我的情況和你一模一樣,雖然我很喜歡禮賢,但最後還是選了民生。我所考慮的和 kaiming8964 所講的完全相同。始終到目前為止,民生中學仍然是一間band1b的英中。

其實我個人都幾喜歡民中,覺得佢係band1英中.而且我小朋友讀緊幼稚園.有時做家長義工,接放學.佢地既中學生比我感覺好好.好純品.或者我比較重品行.係唔係最top成績我ok.我唔認識其他學校,純粹個人感覺.

有認識人讀民生嗎?

回覆 10# PyHo 的文章

你的小朋友都是今年入讀民小?

點解很少人談及這所小學

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

我小朋友k3希望上民小,我同以上一位媽媽心態一樣.希望佢輕輕鬆鬆讀英中.
可能升民小大部份係民幼學生.佢地一早諗住直升.所以唔使點討論掛.

其實又睇下小朋友性格,我兩間小學都識人讀
禮小讀得輕鬆又開心, 但成讀都好, 70% band 1生, 老師超級有愛心.
民小好傳統好谷, 我個friend個囡小四轉走. 另一個讀得唔開心, 中學讀直資.
我而家都好後悔當年最後冇選禮賢

原帖由 ccbonnie 於 10-7-14 00:00 發表
你的小朋友都是今年入讀民小?

是的,他今年將入讀民小。他不是民幼的學生,所以在禮賢和民小之間的選擇我是基於之前所提及的考慮。

較少人提民小,我估是因為它大部份的小一生都是來自民幼,外來生應該只有大約 30人。

禮賢小學與禮賢會彭學高中學兩者無任何關係, 今年禮賢學派位好散, 好多第一階段已自行入了中學. CASE同九龍塘小學與九龍塘中學一樣, 無任何關係.

確實對上一次的派位,有一位禮賢學生,成績較一般, 派了去了匯基書院, 而民生較差一班有幾個去官塘地利亞, 據BK媽咪回報
.

原帖由 kaiming8964 於 10-7-13 09:42 發表
1)民生書院中學(九龍城)屬band1b中學,入全港首100名中學。禮賢沒有直屬中學但有一間禮賢會彭學高中學屬band2在九龍塘,你可以想想?

2)校網要考慮,如果你個小朋友叻,可以考更好的中學,九龍城band1學校佔全港約20%,校網好比 ...

放心啦 ﹗ 民小校風好 ﹐學生乖﹐名氣較響﹐外界普遍有好評 。 民中乃傳統英中 ﹐ BAND ONE老校 ﹐ 十分著重英語教學﹐屬高水平學校。

我小朋友係民小讀, 所以我只發表對民生的意見,
我覺得民小都好睇重小朋友的成績, 由幼稚園我已感覺到, 初時我好擔心小朋友會好辛苦, 但其實小朋友係做到的, 老校有老校的做法, 要對老師們有信心...

另外, 我選民生的原因係因為 地方大, 資源多, 學校有多種課外活動, 雖然加下香港好多學校都發展多元化活動, 但資源唔夠都係得過講字!! 如果d方面與其他的學校不同, 日後升中嘅成功率又會多d...
eg. 個個都係游水比賽攞獎, 但你小朋友係跳水比賽攞獎, 係咪有點與眾不同呢~~

功課方面, 我覺得唔係太多, 但都有d深, 又係個句, 本以為小朋友做唔到嘅, 咁就錯喇, 其實老師一定有方法教佢地點做, 加上近朱者赤, 所以可以放心~~!
dd就係我小小的意見~~!!!