用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

10/11年度升中一:得閑繼續入嚟傾下啦 [複製鏈接]

最緊要係個女鐘意,而家呢一代真係好幸福,記得當年自己放榜時,我媽都冇理。
原帖由 asinai 於 10-7-14 21:30 發表
對, 是直資.  考到(ah 女)心儀的, 就不參加大抽奬了!

係ga, 就算好都要佢鍾意ga....廢事第時佢怨我ah ma! .....其實你女女e+ 間學校都係我地1st round 考慮之列呢!  不過, 最后佢獨鍾情此男女校.

Anyway, 恭喜你& 女女!
原帖由 lcf 於 10-7-14 21:41 發表
最緊要係個女鐘意,而家呢一代真係好幸福,記得當年自己放榜時,我媽都冇理。

當然可以!   Welcome!

雖然我不是樓主.
原帖由 Bowiema 於 10-7-14 21:37 發表
我大仔都係今年9月升中一, 可以join埋一齊傾嗎?

你地小朋友既中學多唔多暑期功課做? 我阿仔要做中, 英暑期作業, 2份中文讀書報告, 3份英文讀書報告...好似好多甘....

大家好! 我細女都是今年讀中一. 想同大家傾下.   今天開始返暑期班, 已有功課做,明天交.   哎!  中學真係要佢地自己生性, 自我動力要發出來了. 我地要幫都無從入手!

me2, 我想ah女一定做平民la, 我5 g gum 言念arm 5 arm.  係小學only 某個%係band 1, e+中學係100% band 1 + 起碼1/2係band 1頭!   ....做平民都有好處ge,輕鬆d, 我女重話可以做隱形人, 慢慢追返上黎wor!   
p.s.  雖然我地早考, 但係還未公佈分班結果.
原帖由 Heidi媽 於 10-7-14 14:11 發表
分group走堂咁得意嘅. 我女學校有雞精班, 我亦唔希望佢入到, 只想她做平民, 怕競爭太大.

肥仔媽咪,

過去既六年, 話咁快就成為過去, 好彩係呢到有你地一齊分享大家既問題同埋互相支持.

原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-14 13:22 發表
Hi! 我傻更更都唔知呢度開咗topic, 仲响嗰邊留言俾你添!

我亞女個間要做中英數暑期作業各一本, 另加中英閱讀報告各兩份, 下星期開始返暑期銜接班8堂. 有時都登佢地辛苦! 但無法啦! 嚟個教育制度就係咁, 我又無能力俾個女去外國讀.

醒目開學勳章

由九龍塘站或石硤尾站下車, 均可步行返校
不過石硤尾站要行一條又長又直的樓梯

我女多數由九龍塘站下車, (因為在這邊渡過6年小學生活, 不會陌生) 在又一城的瑪莎百貨出口, 向又一村城市大學方向行, 右邊是巴士總站, 小巴#41M在站頭; 左邊是生產力促進中心, 門口有外判穿梭巴士服務返抵學校

在正常返學校日子, 穿梭巴士服務時間是 7:45-8:03 a.m. ($2.5/程), 但遇交通擠塞遲到都當遲到論
否則就乘搭41M, 在達之路7-eleven 下車, 沿海棠路步行回校

放學在海棠路路口, 乘搭41M到九龍塘總站再轉乘 MTR回家

不過我這幾日觀察, D學生多數沿達之路步行回校, 很少搭 Van 仔

原帖由 kenischung 於 10-7-14 03:41 發表
我都有join普通話班,  希望能夠入讀及可和你囡囡同班啦!  
我住係油塘, 請問你囡囡返學是否乘mtr? 在九龍塘or石硤尾下車? 因我唔太熟路, 在石硤尾下車再轉41M小巴, 所以想請教有無快些方法, 謝謝!! ...

而家做左 full time mom 仲忙過以前返工呀    
原帖由 fp 於 10-7-13 10:19 發表
當然記得你呀!有時間的話,多上來留言傾計呀!

肥媽

我今次快過你
原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-13 17:51 發表
遲咗上來報到添!

我仔買書大約$2,xxx, 校服$5xx, 訂飯$17一日.
學校話自己小學升上來的不用上適應班!

醒目開學勳章

我女要做中/英/數/Sci. 暑期作業各一

另外要看5本英文書 &5本中文書, 看來這個暑假都十分充實

原帖由 share.gain 於 10-7-14 21:01 發表
我亞女個間要做中英數暑期作業各一本, 另加中英閱讀報告各兩份, 下星期開始返暑期銜接班8堂. 有時都登佢地辛苦! 但無法啦! 嚟個教育制度就係咁, 我又無能力俾個女去外國讀. ...

我地都係要買呢本, 好貴呀

亞仔都係有時用下字典, 有時都用 palm 內的字典查 ..

原帖由 Charitymami 於 10-7-14 12:59 發表
我見很多家長留言唔會買字典, 我都 hold起唔買住, 因為屋企已經有本 Oxford 厚字典, 書單內本字典未折都要$366
而且家裏部電腦有金山詞霸2009軟件, 我打算得閒再重新整理部舊 PALM, 裝番字典等工具俾阿女 ...

所以亞仔話係唔係呢個暑假唔駛幫佢報暑期班
原帖由 Charitymami 於 10-7-15 12:01 發表
我女要做中/英/數/Sci. 暑期作業各一

另外要看5本英文書 &5本中文書, 看來這個暑假都十分充實

亞仔同你仔一樣 ...
都係話英/數容易, 中文深左少少 ...

原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-14 13:30 發表
原來全港都係呢日考分班試, 其實除了用呢個試來分班是否亦有其他用途呢? 我都係矇查查咋 , 我仔都話英/數都冇問題, 係中文深少少.

醒目開學勳章

Hi, Hi,

你仔仔係咪直升呀!

原帖由 AE_bb 於 10-7-14 23:03 發表
所以亞仔話係唔係呢個暑假唔駛幫佢報暑期班   

我都係買左 2 套

原帖由 肥仔媽咪 於 10-7-14 13:26 發表
我幫我仔買了兩套, 不過兩套真係要日日洗又燙, 但佢地又大得快, 如果唔太貴三套就會方便啲!
‹ 上一主題|下一主題