用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 原來已三年啦
go

原來已三年啦 [複製鏈接]

小兒剛5歲, 突然回想由佢評估至今差不多三年, 時間過得真快, 由當日渴望叫一聲媽咪, 到今日咀唔停, 由當日徬徨, 到今日平靜, 由不接受, 到接受, 好以發左一場惡夢, 唔知有無機會醒返, 只係知每一步都好難行.
其實, 我係突然間搵到一本書, 本書係當日評估時, 個社工比我, 書名係"兒童發展知多少" 佢叫我返去睇下, 裹面寫左一個3-6歲小朋友的正常發展階段, 當日我睇一個3-4歲小朋友, 同小兒我差距, 我就不停哭, 覺得好無希望, 面前變得好黑, 到現在我突然再睇返呢本書, 一個5-6歲的小孩可以做到的, 小兒已有大部份無問題, 當然佢仲有小小差距, 但當日無助的感覺,已續漸遠去
上述說話由我搵到本書而有感而發, 希望, 如果你係三年前的我, 請不要灰心
   3    0    0    0

原帖由 pocoyo123 於 10-7-11 00:53 發表
小兒剛5歲, 突然回想由佢評估至今差不多三年, 時間過得真快, 由當日渴望叫一聲媽咪, 到今日咀唔停, 由當日徬徨, 到今日平靜, 由不接受, 到接受, 好以發左一場惡夢, 唔知有無機會醒返, 只係知每一步都好難行.
其實,  ...

good job,,,Thank you very much. Add Oil

恭喜哂!
可否透露下當初評估出黎個結果係遲幾多呢?

thanks

言語遲緩1年, 整體遲緩9個月
原帖由 anan3388 於 10-7-12 14:43 發表
恭喜哂!
可否透露下當初評估出黎個結果係遲幾多呢?

thanks

請問你仔仔的心智如何?

原帖由 pocoyo123 於 10-7-11 00:53 發表
其實,  ...

好開心你能夠在這裡跟我們分享你的喜悅。回看你的留言,知道s位真的對小朋友幫助很大。請問老師有沒有說何時可以轉出普通I位學校?還是已經安排當中呢?

其實,  ...

心智 = 智能 , 如果係, 佢去年評估時話佢係中等至有限智能, 但去年評估時, 佢未轉去S位, 能力比較差, 心理學家話佢可以有機會追到正常,願主保佑
亞仔其實只讀左9個月S位, 我覺得佢有好大的進步, 但又同正常小朋友差小小, 明天會返學校睇今年的報告, 好緊張, 我都好想知佢現在差距有無追返多D, 上星期OT話佢追左好多, 叫我唔使咁 緊張, 其實轉校呢個問題, 我已經決定, 除非佢要亞仔一定要走, 否則我一定讀多年, 好難搵到一間好學校, 又有一班好老師, 反正最多都係讀多一年就一定要走, 追得幾多得幾多, 担心轉出去佢未READY, 會不進則退.........
原帖由 Capricorn2521 於 10-7-13 16:31 發表
好開心你能夠在這裡跟我們分享你的喜悅。回看你的留言,知道s位真的對小朋友幫助很大。請問老師有沒有說何時可以轉出普通I位學校?還是已經安排當中呢?

...

係呀, S位真係幫到我地小朋友好多.

我仔3歲入S位, 返了3個學期, 昨日我已回校見老師及姑娘, 佢地不約而同話我仔今年下學期開始有好明顯進步, 由其ST及集體活動, 由抗拒轉為好enjoy, 上堂有時會"搭爹"佢地都好驚訝, 重話我仔潛藏了好多野在心中, 只因口肌未得影響, 重教我點可以在家中加強訓練, 來年又轉班啦, 重有2年可以讀, 希望我仔繼續努力. 我同我老公都要.

感謝主在我人生最失意時扶我一把, 將我由黑暗引向光明.
共勉之....

原帖由 pocoyo123 於 10-7-13 22:24 發表
心智 = 智能 , 如果係, 佢去年評估時話佢係中等至有限智能, 但去年評估時, 佢未轉去S位, 能力比較差, 心理學家話佢可以有機會追到正常,願主保佑
亞仔其實只讀左9個月S位, 我覺得佢有好大的進步, 但又同正常小朋友差 ...

明白了..... 係呀, 依家競爭咁大, 趁小朋友細, 容易吸收, 打好個底先, 上小學都舒服d。

本星期開始上社交小組,有個媽咪個仔係普通小朋友,都要去訓練社交,主要只係專注力弱,希望趁暑假train吓..... 所以話呢......依家競爭真係好大,個個好要做到100分!

吾知你今日睇完報告,又有冇野想同大家分享吓呢?

原帖由 pocoyo123 於 10-7-13 22:24 發表
亞仔其實只讀左9個月S位, 我覺得佢有好大的進步, 但又同正常小朋友差 ...

請問你小朋友係邊度上社交小組?

原帖由 Capricorn2521 於 10-7-14 10:44 發表
明白了..... 係呀, 依家競爭咁大, 趁小朋友細, 容易吸收, 打好個底先, 上小學都舒服d。

上星期開始上社交小組,有個媽咪個仔係普通小朋友,都要去訓練社交,主要只係專注力弱,希望趁暑假train吓..... 所以話呢......依家競 ...

http://www.hkraa.org/layout/31/Summer2010-Child-C.pdf

原帖由 bobolam 於 10-7-14 15:01 發表
請問你小朋友係邊度上社交小組?

亞仔開始放SUMMER HOILDAY 啦, 老師的報告同我預期中一樣, 今年有進步, 但同同年小朋友仲有距離, 主要都係思維邏輯, 社交, 老師話因為亞仔已經五歲, 一個小朋友月大, 佢每年進步就月多, 所以, 今年都會讀多一年, 希望再追近D
原帖由 Capricorn2521 於 10-7-14 10:44 發表

本星期開始上社交小組,有個媽咪個仔係普通小朋友,都要去訓練社交,主要只係專注力弱,希望趁暑假train吓..... 所以話呢......依家競 ...

你地好叻呀~~
我都想自己進步你地有冇上堂學點處理小朋友既玩, 行為...etc.

我個小朋友係屋企一喊起上黎就要嘔, 因為佢諗住可以嘔, 我地就會就佢, 我冇, 我地要佢入廁所自己喊完嘔完先, 2-3分鐘後,佢喊完, 我叫佢自己拎廁紙抹返眼同口, 就冇事.
但係街我真係唔係好識處理, 可以係邊度學, or你地會點處理.

謝謝
冇用媽咪

我亞仔細個時仲衰啦, 一哭就訓地, 係屋企都唔理佢, 如果係街就成街人都望住你, 直到你屈服為止, 我都唔記得佢幾時開始無再出現呢D情況, 應該係佢轉左S位呢年, 因為佢的言語好左, 好多野同我地有傾有講, 變左唔需要好似以前咁發脾氣
原帖由 mybabynbaby 於 10-8-12 07:02 發表
你地好叻呀~~
我都想自己進步你地有冇上堂學點處理小朋友既玩, 行為...etc.

我個小朋友係屋企一喊起上黎就要嘔, 因為佢諗住可以嘔, 我地就會就佢, 我冇, 我地要佢入廁所自己喊完嘔完先, 2-3分鐘後,佢喊完, 我叫佢自 ...
‹ 上一主題|下一主題