用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 66網 -- 聖公會青衣邨何澤芸小學好唔好?
go

66網 -- 聖公會青衣邨何澤芸小學好唔好?

識得3位家長都覺得這間學校不錯, 當然不是最top的學校, 但我恐怕聖公會青衣主恩/保良局世德那些的功課壓力太大, 對我個仔反而會有反效果, 因為他是較好動的.

因此, 初步打算首選青衣邨何澤芸, 但見幼稚園派來K3學生入讀小學的資料, 有9位自行派位, 有9位統一派位入讀這間小學, 但當中有2位放棄學位. 反觀青衣主恩, 同樣有9位自行派位, 9位統一派位入讀, 但無人放棄學位.

另外, 青衣邨何澤芸的網頁http://www.tyehcw.edu.hk/index.htm資料顯示, 小一至小六各有5班, 但學生總人數近年則少了, 小五/六分別有190人, 小二/三/四分別有160人, 小一只得150人. 這是否意味著學校近年收生不足? 表現不理想, 少了家長選這校?

那麼, 是否有需要第一志願便選青衣邨何澤芸才能成功入讀? 它是否不是太受歡迎?

還有, 請問家長其中一方已受洗, 但不是聖公會, 能否計分?

葵青家長教師會在9月有觀校, 現在接受報名, 最好親自了解學校 (e.g. 聽校長介紹, 同老師. 同學談話), 因為每個小朋友性格不同, 專長不同, 不能一概而論 !

當年我去主恩觀校, 在主任的言談之間, 知道學校有精英班, 而且對小朋友的秩序要求很高, 由於小兒好動, 恐怕他不適應, 所以都決定選其他學校.  

原帖由 ioi 於 10-7-10 23:22 發表
識得3位家長都覺得這間學校不錯, 當然不是最top的學校, 但我恐怕聖公會青衣主恩/保良局世德那些的功課壓力太大, 對我個仔反而會有反效果, 因為他是較好動的.

因此, 初步打算首選青衣邨何澤芸, 但見幼稚園派來K3學生 ...

我反而跟你相反...我係參觀完學校之後.  決定選主恩.

原帖由 Gabrielma 於 10-7-22 11:51 發表
葵青家長教師會在9月有觀校, 現在接受報名, 最好親自了解學校 (e.g. 聽校長介紹, 同老師. 同學談話), 因為每個小朋友性格不同, 專長不同, 不能一概而論 !

當年我去主恩觀校, 在主任的言談之間, 知道學校有精英班,  ...

原帖由 Gabrielma 於 10-7-22 11:51 發表
葵青家長教師會在9月有觀校... 對小朋友的秩序要求很高, 由於小兒好動, 恐怕他不適應, 所以都決定選其他學校.

我上年都參觀過青衣主恩, 校長present得好好, 聽完校長說話之後我好鍾意這間學校, 但跟你一樣的想法, 我個仔都係好動那種, 所以我想要求太嚴格的不適合他.

至於青衣邨何澤芸, 之前開放日和其他活動我都去過, 感覺上比青衣主恩稍遜, 不知只是校長沒有那麼presentable, 還是事實上較差. 但可能不過不失的學校, 反而適合我個仔. 但聽聞升中派位不是太好, 坊間的升小學書籍沒有其升中資料, 請問有無家長打聽到有關消息呢?

前日再次參觀完青衣主恩, 依然好鍾意le間學校, 因為校舍比起一般千禧校舍大, 裡面每一幅牆都有壁畫, 很有愉快學習的氣氛, 而且畫中能帶出不同的正面訊息給學生. 設施/課程/活動我都好鍾意.

課程上, 他們老師自行編製gramma book... 除了電腦堂外, 他們另外有一個室是用專業的軟件教學生設計視藝科作品和音樂作品, 例如電子水墨畫和電子掃描, 電腦編曲等. (我不知其他學校有沒有這些課程.) 另外他們有校園電視台等等的設施... 感覺上這學校的資源很多. (不知為何同樣是聖公會的學校, 但這間的資源好像特別多.)

不過, 我囝囝只是參觀過青衣邨何澤芸, 我們亦帶他去過青衣主恩校外看看, 他說他想讀青衣邨何澤芸, 因為近屋企. 他覺得青衣主恩要上到山頂, 很遠.

原帖由 kswiss 於 10-9-20 14:22 發表
青衣好細, 就算搭車上山都唔係好遠, 所以呢個point唔需要考慮, 仔仔仲細, 當然有些事情/感受要考慮佢既意見, 但呢樣你解釋佢聽啦!

多謝你的意見, 我心仍是十五十六, 因為我同老公都覺得學校近屋企係幾重要, 雖然車程都唔遠, 但有特發事情時接送方便d, 青衣邨何澤芸的校長就話揀間近的學校可以瞓晏些, 參加課外活動又唔駛受到校巴服務的限制.

另外一個問題就係我個仔本身唔係好乖和鍾意讀書果d, 如果我幫佢揀青衣主恩, 到時佢讀書唔好的話可能會賴我, 會有藉口. anyway, 多謝你的意見. 我都認為青衣主恩的辦學方式做得好好.

原帖由 kswiss 於 10-9-20 20:23 發表
好好禱告吧! 清楚神的旨意更重要.

多謝你的提醒呀.:D