用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 [將軍澳區]派得好差,叩門冇消息..... 而家仲可以點? ...
go

[將軍澳區]派得好差,叩門冇消息..... 而家仲可以點? [複製鏈接]

大家好, 而家我真係好無助...
我唔係小朋友既家長 我係佢表姐..
小朋友既家長唔識學校d banding果d...
升中揀學校 第3就揀左最差既鳴遠中學....
最後真係派左入呢間...
一直都唔知呢間學校係差到咁.. 上網search完就好驚
又話呢間學校d學生 又食煙又吸毒...
我同小朋友叩左3間學校...
到而家都冇消息.....
咁點算? 仲可以點??
而家去求d學校俾interview機會得唔得?
係咪已經太遲?
講真個小朋友係陸x濤小學讀.. 成績中等
根本唔需要讀到呢d學校...
大家有冇咩建議可以做d咩?
有邊間學校可以通融俾機會??

謝謝大家 ! 希望大家幫幫手
真係唔想見到小朋友變壞... :(
   0    0    0    0

如果小朋友是band2頭,可試甲子年或鄭植之。

Hi  daphsmithy
有d學校會等學生註冊後有幾多人冇註冊先再通知面試的
好友叩門成功沒有註冊保良局甲子年中學,快d去試下叩門甲子年吖~~
另一位街方8/7叩門成功直資觀塘福建,雖然係入左中文班,但校風好好架,bk媽咪評語好好的,試下吧!
九龍觀塘振華道83號
電話:25781745
傳真:25120659
網址:http://fukien.school.net.hk
另一間九龍塘直資香島中學,bk媽咪評語幾好,我諗過個仔派得唔好都會叩門呢ニ間直資中學呢~~
必須持未註冊的中一派位證到本校報名
原校操行必須B+或以上
優良的學業成績
報名日期2010年7月6日-9日,額滿即止
香港九龍又一村桃源街33號
電話(852)27790182
傳真(852)27790731
電郵:[email protected]
祝願叩門成功!

hi,

may I know the banding and district of this student. thanks

[另一位街方8/7叩門成功直資觀塘福建,雖然係入左中文班,但校風好好架,bk媽咪評語好好的,試下吧!
九龍觀塘振華道83號

小朋友應該係BAND2頭至中
數學成績好好, 係全級頭幾名
但英文就麻麻地...

甲子年一早已交表,
但唔俾interview既機會我地..
我諗佢唔會收架喇

已叩門: 王華湘,甲子年,呂潤才
全部冇回覆

將軍澳區仲有冇得揀...
係咪星期一朝早一定要去求d學校?

原帖由 daphsmithy 於 10-7-10 13:13 發表
小朋友應該係BAND2頭至中
數學成績好好, 係全級頭幾名
但英文就麻麻地...

甲子年一早已交表,
但唔俾interview既機會我地..
我諗佢唔會收架喇

已叩門: 王華湘,甲子年,呂潤才
全部冇回覆

將軍澳區仲有冇得揀...
...

有時聽到呢o的case真係好激氣, 家長唔識個老師都應該幫忙. 將軍澳band2不妨去觀塘叩門, 因為較多band2學校, 下面幾間都可以考慮, 唔知個小朋友係男定女? 另外福建確實應該去叩, 因為一日未開學, 一日都會執位, 仲有希望.

聖公會梁季彝中學
寧波第二中學
五邑司徒浩中學
仁濟醫院羅陳楚思中學
聖公會基孝中學
聖若瑟英文中學

攪錯! 陸慶濤個老師沒有教學生選校咩?? 我個朋友果間d老師教d學生千祈唔好選鳴x同靚x伯呢兩間, 結果他們學校沒有學生派到呢d學校架!!!

我甥女是讀這小學的, 因它轉了直資, 下年學生已不再呈分不會派位而直上一條龍中學,  基本上這两年來即上年和今年的小六生都不大重視, 採放任態度, 至於選什麼學校更講明不會給意见, 可免麻煩 !

若希望在將軍澳區讀又不打算讀直資,  已叩門的又沒消息, 可能要叩再次一些banding但校風較好的中學了, 或考慮鄭裕彤,( 因它和梁潔華聯系,這小學校風都ok), 估計校風都比嗚遠好, 希望你親戚快些轉校叩门成功

咁不負責任?

唔好放棄呀, 一日未開學都有機會, 繼續叩門啦, 加油!

原帖由 daphsmithy 於 10-7-10 00:59 發表
一直都唔知呢間學校係差到咁.. 上網search完就 ...

請幫下我分析下以下問題
小兒派到唔理想的中學,己叩門心儀的中學,也考了筆試,現等通知,也去了小學請校長幫忙,因校長和我叩門的中學的校長都幾熟,小學校長己將我的情況告知中學校長並請中學校長給我機會,請問這種情況下我的成功率有幾多,多謝幫忙!

原帖由 ALAL 於 10-7-10 10:18 發表
hi,

may I know the banding and district of this student. thanks

[另一位街方8/7叩門成功直資觀塘福建,雖然係入左中文班,但校風好好架,bk媽咪評語好好的,試下吧!
九龍觀塘振華道83號 ...

係女仔屬官塘區band 2頭

呢間小學越來越差, 去年全級頭幾名的已走, 今年全級第三四名的學生將會轉走, 佢地都係怕不再呈分不會派位而直上一條龍中學。

原帖由 24孝阿媽 於 10-7-10 17:14 發表
我甥女是讀這小學的, 因它轉了直資, 下年學生已不再呈分不會派位而直上一條龍中學,  基本上這两年來即上年和今年的小六生都不大重視, 採放任態度, 至於選什麼學校更講明不會給意见, 可免麻煩 ! ...

其實這和去我的舊同事的case一樣,她兒子Band2頭,數學還要是頗不錯的,結果因為她相信一些沒有孩子的同事亂講,所以就就走了選了一間band3的中學做第三志願,然後兒子就入了第三志願。派位後我叫她請半天假帶孩子去叩門,但她居然因為怕麻煩所以沒有去,還要聽沒孩子的同事說只要孩子讀得好就沒有轉校的必要。說下來讀了大半年,孩子就因為打架,被同學家長報警。真慘!

Daphsmithy
妳的情況還未絕望的,因為註冊期已過,中學那邊會較明確實際收生的情況,請您再繼續打電話給中學,看看那裡有位,就帶小朋友去再試試。我前老闆娘告訴我,若您真的心儀某一間中學的話,你多打幾趟電話去,可能到八月底,甚至九月初都會找到學位的。

如果暫時仍未找到其他學校的學位,請叮囑小朋友都要去考AT,還要正面勉勵小朋友,甚麼學校也不打緊了,只要小朋友有實力及用心,大不了明年再去考插班,一定可以的,(這也是我來年要做的事啊!)我們要鼓勵小朋友積極及勇敢面對逆境啊!

原帖由 daphsmithy 於 10-7-10 00:59 發表
一直都唔知呢間學校係差到咁.. 上網search完就 ...

原帖由 bnene 於 10-7-12 01:13 發表
其實這和去我的舊同事的case一樣,她兒子Band2頭,數學還要是頗不錯的,結果因為她相信一些沒有孩子的同事亂講,所以就就走了選了一間band3的中學做第三志願,然後兒子就入了第三志願。派位後我叫她請半天假帶孩子去叩門,但她居 ...

可不可以叩門laws 同ec 啊. 如果經濟有困難是可以apply 學費扣減

原帖由 24孝阿媽 於 10-7-10 17:14 發表
我甥女是讀這小學的, 因它轉了直資, 下年學生已不再呈分不會派位而直上一條龍中學,  基本上這两年來即上年和今年的小六生都不大重視, 採放任態度, 至於選什麼學校更講明不會給意见, 可免麻煩 ! ...

1. 想問問你甥女派位派得好嗎?
2. 哩間學校轉直資之前係區內band1小學 (今年小6仍然要上分). 應該唔會派得差wor?  如果overall派得唔好,咪降左哩....??

~~~~~~~~~~~

原帖由 mandy_lee 於 10-7-13 15:09 發表

可不可以叩門laws 同ec 啊. 如果經濟有困難是可以apply 學費扣減

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

先報間直資先啦...叩門唔成功都仲有墊底...好似有D 直資係唔洗學費架...然後再試下叩其他學校...千萬唔好比佢讀D咁差既學校, 中學學壞咗就一世架啦..

嘩...咩呢間陸x濤小學變到咁差架 D 老師咁唔負責任...雖然會轉直資姐, 都無理由由得D 學生自生自滅架....我以前听個家長話呢間學校點叻點叻...仲鬼咁自豪讀呢間...原來咁衰既...
‹ 上一主題|下一主題