用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 校裙質地及厚薄
go

校裙質地及厚薄 [複製鏈接]

我在成順x買了夏裙,但今日見學校掛住一件,係太興嘅, 看來後者較白及較厚, 家長有否同感?  我怕愈燙愈黃及薄, 所以是否後者較佳?

知否不同公司裙的闊度會否不同? 小女太瘦, 要改緊條belt, 但裙就打晒褶...

冬季裙是否近換季先買會好d? 定到時會遲或冇貨...等等問題?  家長的經驗是怎樣?
   0    0    0    0

今早帶亞女返校註冊,發覺好多嘢都是分開一舊舊買,例如夏季校服也要到灣仔訂做、另外校呔又要到食物部買。也沒有通告說明校服的配搭、色樣。最初我都覺得奇怪,為何會有體育褲和體育裙,阿姐答話返體育課時要穿裙和褲,到上體育時才將裙除下喎,真是唔問都唔知點解。書本也一次過買晒,書商話還欠幾本,要開學才派。其它有嘅嘢都即場買埋,費事兩頭行。估不到那麽多書,又要做苦力兼破財

原帖由 愛愛地球 於 10-7-9 10:50 發表
我在成順x買了夏裙,但今日見學校掛住一件,係太興嘅, 看來後者較白及較厚, 家長有否同感?  我怕愈燙愈黃及薄, 所以是否後者較佳?

知否不同公司裙的闊度會否不同? 小女太瘦, 要改緊條belt, 但裙就打晒褶...

冬季裙是 ...

呔不是冬季嗎? 我以為同冬季校服一齊訂/買, 是今天有得買咩?! 只買鐵徽.  有得去小食部咩?!?!
校服的配搭、色樣==>在通告有少少資料喎.
你去學校website, 睇下d活動嘅相, 便知運動服是如何穿著.  在另一topic, yongxin都有提架.  多d睇番吓我們的forum啦.

原帖由 CHARLES2007 於 10-7-9 13:31 發表
今早帶亞女返校註冊,發覺好多嘢都是分開一舊舊買,例如夏季校服也要到灣仔訂做、另外校呔又要到食物部買。也沒有通告說明校服的配搭、色樣。最初我都覺得奇怪,為何會有體育褲和體育裙,阿姐答話返體育課時要穿裙和褲,到上體 ...

[quote]原帖由 CHARLES2007 於 10-7-9 13:31 發表 它有嘅嘢都即場買埋,費事兩頭行。估不到那麽多書,又要做苦力兼破財

上次6月8-9日註冊, 講明今日係做呢d野咕喎, 你冇果張通告咩??!?!?

冬季裙我是差不多換季才去買的,女女一天天悄悄地長大,到11月可能已長高了很多.
原帖由 愛愛地球 於 10-7-9 10:50 發表

冬季裙是 ...

首先多謝你的指導。通告是於09年11月25日收到的,小女是第一輪自行收了,當然也有詳細看過通告。至於書本貴也一早預了,但真沒想像到現今讀小一是那麽多書啫。估不到那麽多書,又要做苦力兼破財都是苦笑說話而己,跟著又要努力工作賺錢。若然阿女讀書有成果,聽教聽話也是藉得的。我說話有點坦率,如有說錯請見諒!!!

原帖由 愛愛地球 於 10-7-9 13:46 發表
[quote]原帖由 CHARLES2007 於 10-7-9 13:31 發表 它有嘅嘢都即場買埋,費事兩頭行。估不到那麽多書,又要做苦力兼破財

上次6月8-9日註冊, 講明今日係做呢 ...

在通告裹沒看到有關校呔是在那季節用的資料,昨天也即場問下校呔在那裹買,那位員工說,現在沒有得賣要在開學到"小賣部"買喎,我都以為自己聽錯,今早再致電學校求證,也說是校呔在"小賣部買的",另我再問校呔是在那季節用??他說冬夏季都要用喎。我當然有上學校網看過,請留意以下學校通告,校服也有一些改動,從通告看金屬校徽代替布校徽,至於有冇其它改動就不太清楚了。
http://web.sppcs.edu.hk/newpublic_html/news/images/100604.pdf
每個父母都會對子女升讀小一事情緊張,遇到不明白的事情都想在互聯網平台上分享和求助,也希望達至互相尊重的地方。

原帖由 愛愛地球 於 10-7-9 13:42 發表
校呔不是冬季嗎? 我以為同冬季校服一齊訂/買, 是今天有得買咩?! 只買鐵徽.  有得去小食部咩?!?!
校服的配搭、色樣==>在通告有少少資料喎.
你去學校website, 睇下d活動嘅相, 便知運動服是如何穿著.  在另一topic, yon ...

yes my princess gains some height and weight compare last year...
‹ 上一主題|下一主題