用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 又是糾纏於傳統與活動教學之間~~~
樓主: Christi
go

又是糾纏於傳統與活動教學之間~~~ [複製鏈接]

hello catcatmom,

你的頭腦真係清醒.   ^^

不過,學一啲媽咪所講,會睇吓阿囡既發展先,因為小朋友真係大一個月又有唔同既樣...
我暫時都仍然抱住open態度,想聽多啲唔同立場的睇法.

原帖由 catcatmom 於 10-7-23 01:46 發表
走IB係國際學校居多, 傳統與國際學校的選擇?

hello Babyarsene,

我地應該不同校,雖然我間都係女校,修女學校,英中,但係點都扯不上[名校]兩個字...哈哈哈...

不過,我覺得你唔駛咁快判斷你個仔的性格.始終佢仲細.慢慢大個之後,或者會有啲改變.

仲有,我一直有呢個疑問:
1.好多人講:坐唔定,專注力低,傳統學校都唔啱嘞,揀活動教學啦.但係,乜唔係應該儘量令佢坐定啲,加強專注力咩,如果放佢係一啲好free的學習環境,咪加強咗佢地呢方面?
2.同樣,好多人講(好似啲朋友形容我個女):坐得定喎,咁不妨去試吓傳統學校啦.但係,坐得定,可能係被動(好似我個女有時係咁),如果入傳統學校,咪更加train唔到佢放胆啲去嘗試/求學問?

其實,以上的主流講法,可能適用於很多小朋友身上,有呢啲講法,也是經過很多觀察的結果.但問題係:適唔適用係你,我的小朋友身上呢?

原帖由 Babyarsene 於 10-7-23 00:42 發表
wa, 點解你中學d rules同我個間咁似, 我又係讀女校,修女學校。話就係名校英中, 我除左多謝佢比左個英文環境我之外, 都諗唔到佢有咩教過我.
仲有, 話係名校, 但其實學校public exam d成績好鬼差, 先生d quality又係好差,  ...

hello Charlotte_mom,

我番睇你呢段,其實你寫中了我最想要的東西:小學+初中:活動教學,高中有好老師帶領下在公開試考到好成績(334/IB),然後入U.:)

所以我都有留意港同架...:):)

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-16 10:38 發表
IB係一個完全唔同既體系, 要得到IBO認可, 學校又先要投放好多資訊, 包括RECRUIT有IB資歷既老師
要攪得成IB, 學校又唔蝕本, 成本唯有轉駕到學生身上, 所以而家有IBO recognition既學校如啟思, 維記, 學費一d都唔平
而 ...

完全讚同!!! 我仔仔都係.

原帖由 sasa_p 於 10-7-12 20:29 發表
我都覺得要再觀察吓先, 始終小朋友而家都仲係pn, 可能真係要上到k2左右, 課程開始深, 同埋有功課, 先知小朋友在這方面是否投入, 受唔受教有時都真係唔係咁快下判斷, 因為我有個朋友個囝囝在幼稚園初期都真係幾乖巧,  ...

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

之前有BK媽咪比了一個網頁, 當時辦IB大部份只有國際學校上了名, 說要辦的私立直資學校好多未見有, 而St Paul Co-ed, DBS 都係一部份學生可以申請報讀, CKY係讀小5便升中一, 模式同國際學校一樣, 學費都與國際一樣貴. 其餘兩間學費都很昂貴, 與國際學校差不多.   
耀中亦是走IB, 鄰居小孩在此校就讀, 中文亦不錯.

http://www.ibo.org/

原帖由 mow-mow 於 10-7-23 12:54 發表
Many local schools have also adopted IB curriculum.
Some are exclusively IB - Creative, Victoria, CKY.
Some are optional - St Paul Co-ed, DBS.

之前聽真道書院個小一講座,校長先生話真道係用IB方法去教新高中,當場有家長問具體係點樣將呢兩樣嘢融合,但校長就無答.

醒目開學勳章

Hi Christi,

I notice your reply in one of my thread where you mentioned you have read thru all 22 pages in one go!  That's amazing!

Then I notice this thread and wanna give my comments concerning traditional vs. activity-based learning.

To start with, I also studied in Catholic Boys' school for both primary and secondary.  I guess I was lucky that as a traditional school, students there do enjoy more freedom to explore their interests outside of classroom, while being able to manage academic works in parallel.  The importance of the education there is self-discipline.

Having said that, it gives me a more optimistic view of traditional schools.  So, for me, it shouldn't be limited to just making choices of traditional and activity-based learning.  Obviously, the two programs have their pros and cons and clearly not perfect.

In my personal view, activity-based learning is just another issue created to solve issues that cannot be resolved under traditional stream.  But it never solves any issues since it forces parents to make a choice prematurely.

So, how to make the choice?  Clearly there are no definite answers and can only be answered by close monitoring of the children's reactions to new things they learn.  However, personally I feel it is "safer" to stay with the traditional path to start with.  In my personal experience, primary education is the most important time to acquire basic knowledge.  I understand creativity is also important but a person is quite empty without fundamental knowledge and other things   (e.g. proper manners and examination skills!) which can be acquired through traditional teaching.  There are really no rush to start activity learning and it can be combined with traditional learning if necessary?  Why limit yourself too soon?  The importance is knowing what options are available out there so you can make an educated decision.

I guess I will leave it to open discussions but just want to share a bit of my view on this subject matters.  Hope it can be useful and again, there are no right or wrong.

All the best!

Ian

Christi,

2.同樣,好多人講(好似啲朋友形容我個女):坐得定喎,咁不妨去試吓傳統學校啦.但係,坐得定,可能係被動(好似我個女有時係咁),如果入傳統學校,咪更加train唔到佢放胆啲去嘗試/求學問?

呢樣我都想左好耐, 阿女死板、慢熱、怕事和唔多用腦,傳統學校應該冇問題, 但我担心佢係傳統學校會更加死板係唔係應該係活動教學的學校train 創意、靈活思考、放胆啲去嘗試/求學問

原帖由 Christi 於 10-7-23 23:01 發表
hello Babyarsene,

我地應該不同校,雖然我間都係女校,修女學校,英中,但係點都扯不上[名校]兩個字...哈哈哈...

不過,我覺得你唔駛咁快判斷你個仔的性格.始終佢仲細.慢慢大個之後,或者會有啲改變.

仲有,我一直有呢 ...

提議大家不要一刀切的把學校都歸類傳統教學或活動教學,其實都是看學校側重那一邊,我真係唔相信現在還有學校只注重背誦,坐定定,不鼓勵學生主動求知識,如果係咁,學生連本地課程都應付不了,such as 通識科

原帖由 rainbowbb 於 10-7-25 04:39 發表
Christi,

呢樣我都想左好耐, 阿女 ...

傳統就真係傳統

唉,天哪...其實我想要既野好簡單咋,點解會變得咁困難,仲難諗過嫁同唔嫁丫......等我整理一下先...

ian & KK07:
謝謝分享你們的觀點. ian,睇完你嗰22紙,都大大概概摸到你的思路及你的關注點架 !

fatherfather:
我估我的價值觀與你較為接近.

原帖由 Christi 於 10-7-24 22:27 發表
之前聽真道書院個小一講座,校長先生話真道係用IB方法去教新高中,當場有家長問具體係點樣將呢兩樣嘢融合,但校長就無答.

你認為佢係唔識答定係唔想答呢?

那位校長先生的presentation一直很好,令我對這間學校印象不俗.但是有2個point令我有點保留.

1.佢話用IB方法去教新高中,但冇舉實例.IB同新高中係好唔同的兩樣嘢,乜野叫做[用IB方法去教新高中]?佢又話學生可以選考IB或新高中,呢樣我亦唔明.當然,任何一個考生去選考X個考試都得,問題係考唔考得好.至於佢係唔答或是唔識答?well,恕我認知所限,未敢妄下斷言.但我個人初步的感覺是,呢種講法係幾好的marketing.因為呢種講法捉得準好多家長追求IB但又覺IB貴.於是[用IB方法教新高中]+這間學費比起其他真的行IB的較低,若不深究下去,那麼,這種說法的確好似幾吸引.但若諗真啲,我就唔知到底可以點樣work出嚟.

可能真係work到都唔定,但係佢無講具體點教,點落實,咁,我的疑問未釋,所以對呢個point有保留.

2.佢話這間學校能用11年時間去完成別人需12年時間完成的小/中學生涯.這點,我也有保留.我的問題是:這樣做的理據為何?莫非就是想孩子慳番一年的時間,直接入大學?我想說,這點純粹是我個人價值觀的問題,因為好可能有些家長覺得好喎,慳一年時間,快啲入大學,或云:我個仔16歲就讀完晒人地17歲先讀完既嘢...之類.但我卻會反問:11年會唔會迫得好辛苦?同埋,爭多人地一年的時間,呢點對我的吸引力不是很大.

>>以上只是個人感覺,無意令真道的家長們唔開心,歡迎各位補白.而真道其實也有些東西我都幾喜歡,例如:不穿校服.

回覆 1# Christi 的文章

"用ib方法"是一大课题,它到底是甚意思?要探索的.
‹ 上一主題|下一主題