用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 又是糾纏於傳統與活動教學之間~~~
樓主: Christi
go

又是糾纏於傳統與活動教學之間~~~ [複製鏈接]

Charlotte_mom,我都係女校出身,封建程度大概同你嗰間差不多.
例如:
1.頭髮飾物只可藍或白,但若果同一個髮飾係有藍又有白,就唔得;
2.襪子必須着反頭襪,唔可以係橡筋頭襪,因為,據訓導老師講,橡筋頭襪會影響血液循環. 死未! 大家知唔知乜野係反頭襪?
3.校裙必須及膝之下5寸或以上.

呢啲校規,諗起都好好笑!

PS.之前睇完你啲post,學到唔少野. ^^

有趣,講返N年前的中學生活....我又係傳統女校出身,但係又不至於好似你地咁嚴格,最多係校服一定要膝下二吋....但係我又覺得時代唔同,現在既傳統學校肯定同以前不同,全港仲有幾多學校有Sisters?,而現在的Sisters 都比較開明.

至於說傳統教育注重背誦強記,學生學既係narrow, 新制度如IB等就較全面,我就覺得不是絕對的, 現在的新課程本來就是要改變死讀書的傳統, 要求學生培養探索,把學問融匯貫通,我有女讀中學,看她的考試題目,就知道死背一定唔掂!
所以冇話傳統vs活動咁兩極,要選擇係學校偏向那一邊多D.

至於老師'hea',任何世紀,任何地方,任何學校都有咁既老師,唔好彩撞到,咪自己多些努力lor.

要選合適子女的小學

不要問學校能給予你的子女什麼

不如各位介紹一下著重活動教學的中小學

KKo7,

再有趣的,多多都有.我記得中一返學第一日,班主任堂,淑女型的班主任就教我們儀態,話書包要放梳(以便頭髮一亂,即可整理)以及不要追巴士(冇儀態)...當然還有很多有用的忠告,但其他不太記得了,只是這兩點印象特深.
所以,我簡直愛死我的母校了!   

其實我同意你的觀點.時代變了,我的一個教緊中學的好朋友也說,那些已是N年前的事了.[傳統]在變,變得更好.這也是我仍在糾纏的原因.

我嘗試反駁(請別介意,我個人性格如此,經常將不同觀點自己駁一餐,也歡迎大家就事論事反駁我),當作討論:

1.既然新高中是參考IB,加多了理解分析...之類的原素,那麼,選校時何不直接go for IB?
2.我關注的是考試點考. 我的看法是,讀書為知識,也一定為考試.差別在於考乜野試(像我之前所言).因為考試的設計直接影響學校點教.例如,如果考試本身是考你的創意,咁為咗pass個試,學校或者考生平日都會死谷爛谷諗多啲唔同既嘢,於是,呢個過程本身就train緊考生的創意;如果考試/或者評分的設計,仍然像我們以前那樣,咁,無論間學校想點樣活動教學,放幾多資源,但最終仍受制於個考試.我都好想知新高中個試,係考啲乜?

原帖由 KK07 於 10-7-15 11:37 發表

有趣,講返N年前的中學生活....我又係傳統女校出身,但係又不至於好似你地咁嚴格,最多係校服一定要膝下二吋....但係我又覺得時代唔同,現在既傳統學校肯定同以前不同,全港仲有幾多學校有Sisters?,而現在的Sisters 都 ...

醒目開學勳章 王國長老

IB係一個完全唔同既體系, 要得到IBO認可, 學校又先要投放好多資訊, 包括RECRUIT有IB資歷既老師
要攪得成IB, 學校又唔蝕本, 成本唯有轉駕到學生身上, 所以而家有IBO recognition既學校如啟思, 維記, 學費一d都唔平
而直資有d有攪IB, 但一黎未被IBO承認, 2黎如果行雙軌(334+IB), 學費又唔貴, 我自己就好懷疑究竟有無咁多資源去照顧晒2方面, 又開本地班, 又開IB STANDARD LEVEL班, 又開IB HIGH LEVEL班(每一科WOR!)
所以, 雖然334有RISK, IB新校一樣有RISK, 世界係好現實的, "有創意"唔可以當飯食, 學生遲早要面對公開試, 學校老師有無本事帶學生成功面對公開試, 就係一個ISSUE
原帖由 Christi 於 10-7-16 02:26 AM 發表
1.既然新高中是參考IB,加多了理解分析...之類的原素,那麼,選校時何不直接go for IB?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-16 10:38 發表
所以, 雖然334有RISK, IB新校一樣有RISK, 世界係好現實的, "有創意"唔可以當飯食, 學生遲早要面對公開試, 學校老師有無本事帶學生成功面對公開試, 就係一個ISSUE

無論334定IB,係香港都係新考試制度,而家好多標榜活動教學既學校,特別係直資都未經過公開考試既洗禮,做家長既都係博一舖,都咪話唔擔心。

原帖由 Christi 於 10-7-16 02:26 發表
KKo7,

再有趣的,多多都有.我記得中一返學第一日,班主任堂,淑女型的班主任就教我們儀態,話書包要放梳(以便頭髮一亂,即可整理)以及不要追巴士(冇儀態)...當然還有很多有用的忠告,但其他不太記得了,只是這兩點印象特深 ...

點解唔direct go for IB, 我見有mami 都給了精確方析, 其實我唔係太熟IB, 但見過一些IB考試題目, 一樣要讀書記憶的. 我反而不太同意你說要考試注重創意,在中小學, 甚至大學,我們學的都是基本知識,我是相信基本功的重要性的,所有大畫家在創作自己風格前都要學好基本畫功的. 活動教學在我來說,是訓練學生主動求知,學習好logic and 推論, 用一個更有效的方法去學習,而唔係單求創意.

回覆 5# Christi 的文章

"好想知新高中個試,係考啲乜?"
you can check out the paper sampler in edb's web site.

暫時應該無人會知

原帖由 fatherfather 於 10-7-16 23:52 發表
暫時應該無人會知,只有政府知。
不過,相信同ALEVEL 一樣,只是包裝不同。還有多左通識科目一科。

單看syllabus,NSS內容比AL少,但如果有留意考評局出嘅sample paper,你會發現NSS考試模式其實只係換湯不換藥。

我舉例說考試考創意,其實只是隨便亂說一個較極端的例子,以說明有乜野考試,就有乜野考生.同意創意難搵食,也同意有創意的前題,是要有扎實根基.

thanks樓上家長的提醒,走了去看考評局的香港中學文憑資料了,各位如有興趣,也可參看:

香港中學文憑考試網頁:
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/

國際認可︰http://www.hkeaa.edu.hk/tc/ir/

香港中學文憑考試 - 考試規則http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/Exam_Regulations/

香港中學文憑考試 - 校本評核資訊︰http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/sba_hkdse/

香港中學文憑考試 - 科目資訊及評核大綱︰
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/Subject_Information/

以上資料很多都是提綱挈領,或者是一些大綱/規則之類,正如fatherfather所講,暫時無人會知真正考試內容.

anyway,等我研究下先...

回覆 1# Christi 的文章

http://334.edb.hkedcity.net/assessment.php#a1

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/eng_lang/eng-lang-sample-papers-1234.pdf

每科也有样板, 是pdf的。。

interesting... i would like to test my "level" before teaching my daughter..

thanks mattsmum for your info.

樓上各位家長的意見,對我獲益良多.自問做媽咪的年資只係得嗰兩年幾,自阿囡出世,由選乜野奶粉/尿片...到選playgroup,到選kg....所有嘢對我嚟講都係全新題目,每項選擇都做咗唔少資料搜集.講真,真係疲於奔命.

選擇係呢個forum貼呢個post,係因為你地做家長耐過我,考慮過既嘢多過我.選傳統/活動/IB,唔係一個對/錯問題,只係適唔適合小朋友/同埋配唔配合家長價值觀的問題.樓上有家長質疑直資/私校,或者IB的論點,自有其立論之處.會成為我考慮時的參考因素.

thanks a lot.

wa, 點解你中學d rules同我個間咁似, 我又係讀女校,修女學校。話就係名校英中, 我除左多謝佢比左個英文環境我之外, 都諗唔到佢有咩教過我.
仲有, 話係名校, 但其實學校public exam d成績好鬼差, 先生d quality又係好差, 我hkcee同hkal考得最好既幾科都係出去補習。大學都有好多朋友都係名校出身, 個個都係講自己中學幾差, 得個名,所以我成日睇d人好想入呢間名校個間名校, 心入面都會覺得其實好多名校都係得個名。不過以前既年代同宜家又好唔同, 希望d名校真係好左好多喇。

講返你個puzzle, 其實我都有, 我個仔仲細個你個女, 下年2011-2012 9月先有pn...但我都已經睇定d小學中學, 因為你比佢同咩幼稚園, 對之後小一都好重要。
我個仔坐唔定, 專注力又低(我都好擔心), 宜家睇就覺得traditional school唔岩佢。但係宜家所謂既活動教學去到咩level, 同埋又可以點match with the current educational system and exam lei? 其實活動教學最concern既係match唔match到考試制度, 我又唔肯定有$$比佢去外國書, 所以都係要諗定條路佢可以入到香港既大學先。
宜家做parents既真係複雜左好多....

原帖由 Christi 於 10-7-14 19:01 發表
Charlotte_mom,我都係女校出身,封建程度大概同你嗰間差不多.
例如:
1.頭髮飾物只可藍或白,但若果同一個髮飾係有藍又有白,就唔得;
2.襪子必須着反頭襪,唔可以係橡筋頭襪,因為,據訓導老師講,橡筋頭襪會影響血液循環.  ...

走IB係國際學校居多, 傳統與國際學校的選擇?

Many local schools have also adopted IB curriculum.
Some are exclusively IB - Creative, Victoria, CKY.
Some are optional - St Paul Co-ed, DBS.

原帖由 catcatmom 於 10-7-23 01:46 發表

國際學校,too expensive la, 比佢去外國書 is cheaper?

原帖由 catcatmom 於 10-7-23 01:46 發表
‹ 上一主題|下一主題