用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北角蘇浙可否分享吓?
go

北角蘇浙可否分享吓? [複製鏈接]

請問北角蘇浙校風如何? 學生成績好嗎?  聽講呢兩年轉咗直資好似唔錯 ??
   0    0    0    0

請問有冇人可以分享吓?  因為小朋友派咗入呢間, 我哋本身又唔係呢區, 所以想了解吓, 同埋有d擔心

你是否說香港寶馬山道蘇浙公學? 這間可以話係Band 3

不過佢哋都有兩班英文班開到既!

回覆 3# be2731 的文章

be2731

係呀! 我就係想知道呢一問既情況啦.. 可唔可以分享吓呢?

tszyan1001

請問呢間學校既風如何? 學生成績又點呢?

啱啱放工返嚟, 見到有回應真好啦啦

請問有冇家長有子女係呢間學校讀緊, 可以提供多d情況同資料嗎?

因我哋本身唔係住呢區, 對學校唔熟識, 想了解吓!

我住寶馬山呢頭我見蘇浙公學d學生都好粗口, 我覺得校風一般, 反而佢地既國際班d學生好d, 只屬個人意見.

根據以上的資料,睇嚟呢間都係.......  真係擔心, 依家等緊扣門既消息, 但係小朋友既成績又唔係咁理想, 真係唔知點好

This school is bad! People living in HK Island will know. So, no student from its primary school will choose its secondary school.

我哋都係住係港島區, 但唔係嗰區, 所以唔清楚情況, 想當年佢係一間好TOP學校, 估唔到依家去到Band 3, 聽講話呢兩年轉咗直資好似話改善咗, 唔知係真唔係真

其實小朋友平均分有60幾分, 係咪只有Band 3學校可選擇, 請間有冇家長可提供意見

醒目開學勳章

樓主,

平均分6X幾好難講,要睇埋讀邊間小學,不過千其吾好灰心,吾好理佢Band幾,最緊要校風好,仲有上網既資料好多時都會吾係好啱,一定要自己到學校一看,仲有,到暑假尾有d學校先會有學位多出,因為d學生會走來走去的,到開學前可以打電話去問學校有冇學位淨.

Radar

好多謝你既回應同埋鼓勵, 其實小朋友係呢間學校可以考到入英文班, 希望英文班的學生會好d, 冇咁差, 我哋都冧住如果真係今年無其他學校收, 睇吓出年有冇機會可以插班, 唯有今年要他努力考好d成績, 咁先有機會, 佢本身係一個唔差的學生, 個底係唔錯呀又聰明, 只可惜好心散同懶散, 都唔知有咩辦法糾正佢既讀書態度

醒目開學勳章

原帖由 tungmom 於 10-7-11 12:02 發表
This school is bad! People living in HK Island will know. So, no student from its primary school will choose its secondary school.

我老公話蘇x, 桂華x 同佢母校, 係北角3寶............

但佢加左一句, 如果個小朋友係潔身自愛, 肯努力讀書既, 都吾會變, 佢就係wor, 佢會考拿到好既成績, 預科轉左校

原帖由 CrabPincers 於 10-7-12 11:55 發表

我老公話蘇x, 桂華x 同佢母校, 係北角3寶............

寶馬山三寶是指【協X、閩X 同桂華X】.  蘇淅早兩年由一班英文班加至二班英文班, 並希望再繼續加. 學生質數比較參差不齊.

醒目開學勳章

原帖由 11gk 於 10-7-14 14:24 發表

寶馬山三寶是指【協X、閩X 同桂華X】.  蘇淅早兩年由一班英文班加至二班英文班, 並希望再繼續加. 學生質數比較參差不齊.

依家寶馬山三寶係邊三寶我吾知啦
但我所指既, 係30幾年前的三寶

我只係講返我所知既者, 如果有甘岩得罪既就sorry 啦
另外, 吾係開到英文班就=係好校風的學校......

不過有英文班都好過無囉!!

回覆 16# tszyan1001 的文章

你小朋友平均分60, 要睇你讀邊間小學,如果出名小學既話(我指係程度高D既小學),我建議你選'培僑' 起碼間學校嚴,班學生係讀書.
‹ 上一主題|下一主題