用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 可否幫幫我呀...我諗唔到仲有咩方法
go

可否幫幫我呀...我諗唔到仲有咩方法 [複製鏈接]

我個仔現在2歲半,平時婆婆+工人姐姐湊,他在1歲半時入咗醫院住咗十幾日後d胃口變晒(因玫瑰疹入院,後在醫院感染乙型流感及後藥物敏感出疹),未入院前仔仔係食有肉有菜的粥仔/爛飯,唔知是否住院期間係醫院醫生要求俾仔仔食得清淡d,他到現在都唔肯食所有肉類/魚類/生果/面包等等,他只肯食紅蘿蔔/西蘭花莖/菜人莖/白飯/面等,他好硬頸/又唔胃食/唔係樣樣都會試,我試過好多方法去氹佢食 - 用獎勵方法/好聲好氣氹/同佢睇有關"偏食"故事書/講道理/同佢一齊食等...佢都係唔食,佢把識得講話要食多d肉肉先會好似dad/mom咁高,但你俾佢要佢食佢就走,呢幾日我忍唔住好大聲罵他,還將他一架玩具車放出門口話唔要,除非你飲湯連肉一起食,我先會攞返,佢好硬頸係咁喊及同我掙扎左個半鐘先肯食幾啖(食時超唔願意),但我又怕用呢個方法會搞到佢會更抗拒,可否有人幫下我呢?(P.S.婆婆好好心機,佢煲完d湯後會攞d肉攪爛變容混入d湯度攞去煲飯/煮面俾佢食)
   0    0    0    0

我個女都係一樣, 2.5歲, 又係唔肯食肉食飯....不過我無用punish方法, 我用利誘...食完有獎佢落街玩加全家激贊佢叻叻叻加特別神秘大獎.....可能係sticker一個, 可能係幾粒唔係成日比佢的餅仔, 小甜品如2口icecream..(所以平日唔好比咁多special野比佢, 留番d做殺手僴)
你仔仔一定有一d野佢鍾意, 食野? stickers? tv?

你個方法我都有用過...好多時佢令願唔落街玩,我個仔係唔食雪糕/朱古力/大多數的雜食(怪人-係細路都鍾意),糖都係近呢3、4個月先肯食,搞到我好頭痛(怕他唔夠營養)

隔得耐一排唔食肉, 突然食返會覺得好 so 架, 你罰佢都無用. 唯有先由白肉 (魚/雞) 加極少極少量入佢喜歡而又味大的食物, 再慢慢增加份量同埋改用紅肉, 睇下 work 唔 work. 老實講, 肉真係唔一定要食好多. 暫時俾多  d 豆類佢補充疍白質吧.

生果可能佢覺得太甜, 試下開淡果汁佢試下味....雖然我唔鍾意果汁, 最終目標都係要佢食整個水果, 暫時作為手段.

如果係住院後發生嘅, 有機會係心理上嘅問題, 或者係喺住院其間,比陌生環境,氣氛,病痛等等嚇親, 而引發行為改變(in your case,對某種食物有抗拒), 不如你試吓用手隅同佢傾計,誘導吓佢講吓住院時發生乜嘢,又或者比d公仔佢玩住院遊戲, 睇吓會唔會有d hints? 如果知道源頭, 對症下藥, 會比較容易d幫佢.

好多謝你地咁多位...有時真係覺得好氣餒...我會再努力咁去試...(唉...今日老公同婆婆都叫我唔好再迫佢,話佢大過d就會食番喎...我都想係咁)

原帖由 PotatoPig 於 10-7-8 17:39 發表
你個方法我都有用過...好多時佢令願唔落街玩,我個仔係唔食雪糕/朱古力/大多數的雜食(怪人-係細路都鍾意),糖都係近呢3、4個月先肯食,搞到我好頭痛(怕他唔夠營養) ...

我個case係直頭唔係好食嘢(except ice-cream),我都有用呢個方法,佢寧願唔要sticters, 唔食ice-cream、candy、唔要toys都唔食飯
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 PotatoPig 於 10-7-9 01:16 發表
好多謝你地咁多位...有時真係覺得好氣餒...我會再努力咁去試...(唉...今日老公同婆婆都叫我唔好再迫佢,話佢大過d就會食番喎...我都想係咁)

唔駛氣餒丫, 我個女佢依家 20個月大...佢最近呢兩個月都係唔肯食肉, 我將D肉剪到好碎好細粒佢食到一樣吐出來..我都冇佢符 ! 呢個情況佢維持左差不多2個月, 最近佢又肯食番少少肉...雞肉就一定會食, 牛肉食少少, 豬肉同魚都係唔肯食 , 醫生話食番其他野來補數囉...食蛋同豆腐都可以喎 !叫唔駛咁擔心呢D都係過渡期..好多小朋友都係咁 !

問題係唔食葷定食唔夠?
體重正唔正常?
食菜+飲多幾支奶得唔得?
豆類+蔬菜都可以cover大部份蛋白質;
鍾意食面就試吓買d魚面?
再唔係好似d人自製面條"意粉"撈d肉/魚...
一係買條貴價紅班仔清蒸拆肉撈飯試吓...
2歲半人仔靠惡係冇用架...

錦佢訓要唔要飲奶,有冇試下佢唔食飯訓覺唔比奶佢飲.邊個求情都唔得,唔好心痛,忍心d,我試過有用.
原帖由 brrbaby2007 於 10-7-9 16:06 發表

我個case係直頭唔係好食嘢(except ice-cream),我都有用呢個方法,佢寧願唔要sticters, 唔食ice-cream、candy、唔要toys都唔食飯

原帖由 bbmami07 於 10-7-9 16:22 發表
錦佢訓要唔要飲奶,有冇試下佢唔食飯訓覺唔比奶佢飲.邊個求情都唔得,唔好心痛,忍心d,我試過有用.

我個仔飲唔飽奶誓不瞓覺,我唔心痛,但佢唔瞓我冇得瞓。

原帖由 oooray 於 10-7-9 16:42 發表

Yes, 所以都投降俾佢早晚飲奶,有時佢肯吃飯都唔會食菜呢
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

就係錦,佢唔訓就冇得訓,所以dad次次求情,囝囝說mama唔開奶dad會開奶.結果就食飯餐餐星球大戰,唔食魚,菜,唔食嘜嘜,餐餐同你食個幾鐘,仲係食唔哂,死未.所以真要忍心d,1天ok.亞仔依家半個鐘食哂碗飯.
原帖由 oooray 於 10-7-9 16:42 發表

我個女現在3.5 歲, 她在相同年紀都有差不多問題, 只吃自己愛吃的, 未吃過或不好吃的不吃, 我會每次少少比佢. .例如佢唔食蝦我今天先比半隻佢食, 一定要佢食, 同佢講試一試, 用方法引佢食, 佢一定好多借口, 我會話試一舊, 唔好食都係一舊, (千其唔好話唔好食就套出來或唔再食的類似字眼). (如果你仔仔講o野叻, 你叫佢試o左再講返比你知怎樣不好吃)
第二日再食兩舊, (你個仔可能會同你講數,如食完兩舊唔食啦之類, 我自己唔會同佢講呢o的o野, 只會 push 佢食)如此類推....... . 現在我個女會自己夾蝦食. 因佢已習慣了味道和口感. 其他o野我都係o敢做. 但如果她不自動吃的我會"為"佢食.

PS . 煲過湯的肉可能"鞋"口或冇味或混o左湯料味. 試下比o的攪碎肉清蒸可能好o的.
原帖由 PotatoPig 於 10-7-8 16:23 發表
我個仔現在2歲半,平時婆婆+工人姐姐湊,他在1歲半時入咗醫院住咗十幾日後d胃口變晒(因玫瑰疹入院,後在醫院感染乙型流感及後藥物敏感出疹),未入院前仔仔係食有肉有菜的粥仔/爛飯,唔知是否住院期間係醫院醫生要求俾仔仔食得 ...

My 20 month old won't eat Chinese meat dishes but will eat western dishes - sherperd's pie, lasagua, pasta, roast chicken etc
It's worth a try f you have time to cook some western dishes.

my girl only like western dishes mostly too, just out of interest, do you homemade sheperd's pie, lasangna? so much trouble! I can only do pasta, pizza...

原帖由 twolilmonkeys 於 10-7-10 13:52 發表
My 20 month old won't eat Chinese meat dishes but will eat western dishes - sherperd's pie, lasagua, pasta, roast chicken etc
It's worth a try f you have time to cook some western dishes.

I make them and they do take a long time, especially my maid don't understand english and can't follow cook books, so I make them for the whole family.
Lasangna is alot of work but very tasty!
Sherperd pie/cottage pie is very easy, try this one:
http://www.recipezaar.com/recipe/Lazy-Cottage-Pie-61807

原帖由 PotatoPig 於 10-7-8 16:23 發表
我個仔現在2歲半,平時婆婆+工人姐姐湊,他在1歲半時入咗醫院住咗十幾日後d胃口變晒(因玫瑰疹入院,後在醫院感染乙型流感及後藥物敏感出疹),未入院前仔仔係食有肉有菜的粥仔/爛飯,唔知是否住院期間係醫院醫生要求俾仔仔食得 ...

餓就想食野是人的天性,如果用軟的方式不太成功,不如狠心D唔好比佢食,由佢餓下~~~
有一篇文章與大家分享下:
http://www.babyhome.com.tw/mboard.php?op=d&bid=6&sID=3118693&r=3&page=1

‹ 上一主題|下一主題